Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Podmiejski ogródek 19:47, 14 lis 2016

Do góry
Dębki kocham miłością bezdenną od początku lat 80. Były wtedy wsią z kilkoma gospodarstwami i jednym polem namiotowym. Podczas spacerów można było spotkać Agnieszkę Osiecką, Daniela Olbrychskiego i potomków starych rodów magnackich.
Obowiązywał zakaz budowy nowych siedliski z uwagi na plany związane z elektrownią atomową w Żarnowcu. Tam się począł mój pierworodny.
Wracając do tematu
Ogród
Pod spodem będą piaski
sprawdzą się sosny, kosodrzewiny w tym te miniaturowe Pumilo, wrzosowisko, cyprysik Filifera, okrywowe jałowce, pęcherznice, śliwy wiśniowe
irysy syberyjskie, prosa,kostrzewy, kosaćce, tawuły, irgi, berberysy, róże okrywowe, lawenda, zawciąg nadmorski, rogownica , czyściec, łany poziomek, krzewy owocowe do podjadania- agrest, porzeczka
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:15, 12 lis 2016

Do góry
Dzisiaj bardzo pracowity dzień w ogrodzie. Częściowo rozgarnęłam kompost na skarpie, przesadziłam dwie jeżyny, dwie dość duże tawuły i dość sporego Lilaka Meyera 'Palibin'(oszarpałam się przy nich jak wariat). Tawuły i jeżyny pomimo że kilkuletnie poszły dobrze (tak mi się wydaje).Z Lilakiem było trochę gorzej, bo okazało się, że dość spory korzeń (chyba główny) oderwał się, Mam nadzieję, że przeżyje tę operację bo to piekny już kilkuletni krzew.
Zadołowałam donice z roślinkami, które niestety nie zdążyłam posadzić (wolę się tutaj nie przyznawać ile ich było, ale sporo). Skończyłam gdy zapadł zmrok. Ale cieszę się, bo wszystko co najpilniejsze udało mi się dzisiaj zrobić . Chyba moje modły zostały wysłuchane i pogoda była jak marzenie

Zostało mi jeszcze zasadzić trochę tulipanów do donic i zadołować je, zebrać resztę liści, podsypać korą, okopczykować róże, przykryć bardziej wrażliwe rośliny agrowłókniną, posprzątać domek gospodarczy

Szczerze mówiąc czuję te prace prawie w każdej części ciała
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 21:19, 08 lis 2016

Do góry
Ja teraz właśnie przesadziłam lilaka 'Palibina' na pniu. Był raczej płasko a szeroko rozgałęziony, on ma dużo korzeni. Tawuły mają zwarte w kępie po obrysie korony. Berberysy jak mówi Hania szeroko poza kornę.
Ogród do odnowy 20:49, 08 lis 2016

Do góry
Gdyby przy przymrozkach słoneczko świeciło też pięknie by było, rano spłoszyłam dwie sarenki, tylko białymi koperkami błyskały

Oczka faktycznie ciekawie wyszły, a zauroczyły mnie gałązki tawuły szarej. Właśnie to zachowanie budlei w tym roku mnie zadziwia, za to w temacie ptasiej stołówki natrafiłam na filmiki Ptasiej strefy, proste i ciekawe pomysły pan prezentuje, kilka obejrzałam
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 20:16, 08 lis 2016

Do góry
Mam do przesadzenia kilka krzewów, mi.in Lilak Meyera 'Palibin'(piekny kilkuletni, ok. 1m), berberys żóty (też kilkuletni), tawuły japońskie (też kilkuletnie, różne odmiany). Niestety pogoda fatalna, wciąż pada deszcz, zimno a do tego zaczęły się już pierwsze przymrozki. Chyba już za późno na przesadzanie? Lepiej teraz czy czekać na wiosnę? Czy ktoś wie jaki system korzeniowy może mieć taki lilak, berberys i tawuły. Szczególnie zależy mi na lilaku i berberysie.
Podmiejski ogródek 10:51, 08 lis 2016

Do góry
No dobra, narysowałam Wam rabatę. Zanim pokażę, kilka disklajmerów:

- niestety, czas oczekiwania na nią nie przekłada się na jakość efektu: jeśli spodziewałyście się, że skoro tak długo nad nią siedziałam, to wyjdzie ósmy cud świata - srogo się zawiedziecie.

- długie oczekiwanie spowodowane jest częściowo nadmiarem ambicji - narysowałam chyba z 10 wersji, do połowy z nich zrobiłam po dwa szkice rabaty (wiosną i jesienią!) - w tym celu zakosiłam synowi gumkę i co lepsze kredki; w końcu stwierdziłam, że to bez sensu, bo i tak tylko posadzenie krzaków się liczy, a byliny będą wędrowały.

- dodatkowo tato miesza mi w głowie, bo powiedział, że na wiosnę wyciepie te jałowce i zrobi porządny żywopłot; więc skoro on robi, to ja już nie muszę, prawda? już się ucieszyłam z dodatkowego miejsca, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że musiałabym i tak na całym tyle posadzić krzewy, żeby to ogrodzenie zasłoniły; żadne trawy i byliny się nie sprawdzą. No więc wróciłam do tych cisków.

- tato musi wyrzucić kilka swoich cisków, które okazały się być krzaczastymi, niskimi odmianami i na żywopłot się nie nadają; powiedziałam, że chętnie wezmę i przerobię na kulki i poduchy.

Na rysunku kolorami zaznaczone najistotniejsze punkty:
- ciemnozielone - zimozielone cisy i mahonie
- jasnozielone - krzewy liściaste
- fioletowy - berberys rose glow
- brązowe - trawy.

Zależało mi, żeby krzewy i trawy były równomiernie rozmieszczone po całej rabacie a pomiędzy nimi byliny, żeby zimą nie było efektu "pół rabaty puste"

Uff, stresa mam

1 - nadal nie mam wybranego krzewu; pewnie zostanie ta kalina nn, którą mam, jak urośnie za duża to ją wtedy wymienię;
2 - cisy różnej wielkości i formy
3 - mahonie
4 - hortensje najchętniej dębolistne - w sezonie będzie widać tylko hortensje, a dopiero zimą mahonie;
5 - kruszyna fine line
6 - berberys rose glow - ciemnoróżowy akcent całosezonowy
7 - dwie tawuły anthony waterer
8 - wysokie trawy - mam miskanty ML, ale w sumie wolałabym coś z bardziej pionowego i z brązowymi kłosami (Nett narobiła mi apetytu na trzcinniki)
9 - średniej wysokości trawy - rozplenice lub molinie
10 - piwonie
11 - przetacznikowiec alba
12 - floksy? ostróżki?
13/14 - jeżówki/ carexy ID?

ukośne paski to mogą być szałwie, rozchodniki, żurawki, bodziszek.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:03, 06 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Genialnie to wygląda. I Kleofasa fajnie widać. Cudne te niebieskie goździkowe poduchy. Sylwia wiem jakiego drzewa Ci trzeba kiedyś nad oczkiem - jarzębiny, ale tej w zwisającej odmianie. Tak sobie wymyśliłam . Fajnie by wyglądała taka przewieszająca się nad wodą .

Do zastanowienia
Świetnie by wyglądała tylko tam zaraz wsadzony dereń Kausa i nie wiem jak szeroko urośnie, a zaraz za nim buczek od Ciebie trzy kolorowy, krzewuszka, sosna czarna, ma być żywopłot z tawuły grefshiem zobaczymy czy się zmieści
Gunnerka też coraz więcej miejsca zajmujeAle efekt byłby fajny Pomyślę
Ogród i co dalej 21:58, 04 lis 2016

Do góry
Najpierw o darni- żeby ją zlikwidować przykryciem folią, potrzeba około roku. Zimą są za niskie temperatury i życie biologiczne mocno spowalnia. Latem to co innego. Czarna folia i wysoka temperatura daje efekt wypalenia darni.
Darń rozłoży się w ziemi pod warunkiem, że znajdzie się w całości pod ziemią. U siebie przekopywałam ręcznie , bo było mi wygodniej niż glebogryzarką.
Glebogryzarka miele ziemie razem z trawą i potem trzeba wygrabiać resztki darni. Wolałam opcję darń na spód, a na wierzchu od razu czysta ziemia.

A teraz rabata ze świerkami.
U siebie dobieram rośliny wg jakiegoś klucza. Jeśli to iglaki (sztywny pokrój, stożek,środowisko leśne), to to kompozycji potrzebuję kuli i słupka, powtórzenia stożka w mniejszej skali. Kształty kuliste będą miały zimozielone ostrokrzewy (cięcie), mahonie (wiosna kwitną, można ciąć), kuliste żywotniki (zielone lub żółte golden globe, woodi. Zwiewności doda cyprysik filifera zielony lub aurea (może być w odmianie karłowej nana) Można wykorzystać hortensje i miskanty Morning Light. Najniższe piętro to mogą być bergenie, jasnota plamista, runianka, funkie. Dla koloru wiosną i jesienią można wykorzystać niewielkie krzewy liściaste. Berberysy Admiration lub Bagatelle, berberys Erecta jako pionowy akcent, tawuły japońskie[ pięknie kwitna i przepięknie się przebarwiają. Nie pasuje mi tam lawenda. Ona mi z iglakami nie współgra.
Nie wiem, czy moje rady się przydadzą. Lubię ogrody dynamiczne, z wyraźnie widocznymi zmianami w zależności od pór roku, trochę nieuporządkowane, swobodne. Mam kłopot, jeśli coś ma się mieścić w ścisłych ramach. Ja bym między te świerki wsadziła jakiś niewielki klon- ginnala, ussyryjski, ściętolistny, strzępiastokory, jakiś rododendron, ze dwie hortensje, tawuły, mahonię i miałabym święty spokój z pielęgnacją. Działoby się tam coś cały rok.
U siebie wkleiłam Ci zdjęcia mojej najbardziej iglastej rabaty.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 04 lis 2016

Do góry
Kalina hordowina wciąż zielona. Już nie pamiętam, czy się przebarwia.

tawuły nippońskie i wczesne, krzewuszki, irga, derenie, pęcherznice

Nocny przymrozek zwarzył dalie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:55, 04 lis 2016

Do góry
To chyba ostatnie tak kolorowe dni. Trzeba uwiecznić, żeby było co wspominać.
Cieszę się, że Danusia uświadomiła mi jak ważne jest zrównoważenie roślin liściastych, bylin i zimozielonych. Kiedyś myślałam o nasadzeniach w ogrodzie tylko w kontekście tzw. głównego sezonu. Teraz, kiedy coraz mniej liści na krzewach i drzewach, kiedy nie ma już bylin, to właśnie zimozielone rośliny i trawy ratują ogród. Nie ma poczucia pustki. Dobrze sprawdzają się też rośliny liściaste z kolorowymi owocami (ogniki, irga pomarszczona, berberysy, zwykła trzmielina) oraz te z kolorowymi gałązkami (derenie).
rabata przy studni, w tle półksiężycowa

wrzosowisko

berberysy, tawuły, trawy- świetny tercet

Ogród w Tarnowie 19:52, 03 lis 2016

Do góry
Richie napisał(a)
Tawuły i berberysy przed cięciem ...

Witam, piękne kulki z berberysów, jaka to odmiana?
Próbowałam ciąć berberys Green Carpet(dostałam z odzysku) ale nie są tak ładne.
Pozdrawiam. Renata
Ogródek Iwony II 22:27, 02 lis 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwonko tak to już jest z tą tawułą, że wypuszcza te długi pędy, na których kwitnie. Powinno się ją ciąć po przekwitnięciu, wtedy latem wypuście nowe pędy, na których wiosną zakwitnie. Jak ścinasz w środku lata, to już wiosną nie będzie tak pięknie, kwitnąco. Podobnie z forsycją jest.
Też mam duży krzak tawuły wczesnej. Mimo cięcia po kwitnieniu zdąży wypuścić długie pędy i jest wielka i szeroka. Nie mam gdzie jej posadzić by mi nie przeszkadzała. Jesienią ładnie się przebarwia.
Ja jeszcze wycinam czasem całkowicie najgrubszą gałąź, lub kilka, by odmładzać krzew.

Muszę się nad moją tawułą wczesną zastanowić. Lubię ją w maju za kwitnienie, potem jesienią za kolor liści. Ale nie wiem, czy mam tyle miejsca, by jej nie ciąć.
Dzięki Małgoś, za instrukcję. Już nie pamiętam, czy cięłam ją drugi raz. Zobaczę wiosną, jak będzie kwitła ...
Najlepiej byłoby przesadzić ją w inne miejsce, ale takiego miejsca nie mam ...
Ogródek Iwony II 09:14, 31 paź 2016

Do góry
Iwonko tak to już jest z tą tawułą, że wypuszcza te długi pędy, na których kwitnie. Powinno się ją ciąć po przekwitnięciu, wtedy latem wypuście nowe pędy, na których wiosną zakwitnie. Jak ścinasz w środku lata, to już wiosną nie będzie tak pięknie, kwitnąco. Podobnie z forsycją jest.
Też mam duży krzak tawuły wczesnej. Mimo cięcia po kwitnieniu zdąży wypuścić długie pędy i jest wielka i szeroka. Nie mam gdzie jej posadzić by mi nie przeszkadzała. Jesienią ładnie się przebarwia.
Ja jeszcze wycinam czasem całkowicie najgrubszą gałąź, lub kilka, by odmładzać krzew.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:56, 30 paź 2016

Do góry
Tawuły 15 szt trzyletnie coś z księżniczką w nazwie (princess)

Ambrowiec i grujecznik:
Ogródek Iwony II 20:37, 29 paź 2016

Do góry
Gosiu, mały buk się pięknie przebarwił na miedziany kolor, a większy - ta sama odmiana jeszcze nie. Nie wiem, od czego to zależy.

Co do tawuły, czasami, jak roślinki czegoś nie wiedzą, to zachowują się tak, jak oczekujemy tego od nich.
Tawuła w maju 2015 rozrastała się, a ja na rabacie chciałam coś więcej, niż samą tawułę.

Postanowiłam ją ciąć i ograniczać. Powiększyłam rabatę, dosadziłam wrzosy, Irgę i bukszpan ...
Tawułę po kwitnięciu pocięłam w kulkę.
Tak kwitła w maju 2016:
tak zaczynała:

Potem znowu ją obcięłam w kulkę. Zobaczę wiosną, jak będzie. Kwitnie u mnie na początku maja

Co do czosnków w lawendzie -lawendy już nie będę cięła. Ma malutkie przyrosty, zagęściła się po wierzchu, tak robi znajoma, która wiosną lawendy już nie tnie. Podobają mi się z niej takie poduszeczki
Ogródkowe perypetie:) 20:27, 29 paź 2016

Do góry
Aguś widzę , że odwiedziłaś okolice mojej młodości
Strasznie się cieszę, że do mnie dziś zajrzałaś
Szkoda, że krótko , ale może następnym razem na dłużej wpadniesz
Skleroza mnie zjadła , a Ty nie przypomniałaś - miałam Ci dać tego piachu do worka
Poprzeglądałam dzisiaj trochę ogrody forumowiczów i trafiłam do jednego gdzie był żywopłot zrobiony z tawuły grefshiem......i chyba z niej zrobię ten żywopłot za oczkiem....jak myślisz, chyba będzie pasowało do całości , a niską ścianę zrobi jakby delikatnie w ryzach przytrzymać?
Nad wodą fajnie by się przewieszała, mam jedną w ogrodzie i bardzo ją lubię
Na zielonej... trawce :) 14:41, 24 paź 2016

Do góry
drugi gaik brzozowy - od strony tarasu - troszkę różni się nasadzeniami od tego poprzedniego: są tu rozplenice w wersji miniaturowej, stipy z berberysami i kiścienie.

Ten gaik jest trochę mniejszy, wrzosowisko również. Na obu w sumie jest 300 wrzosów i wrzośców.

Nad kiścieniami zastanawiam się czy nie przesadzić ich na ścieżkę dzielącą trawnik, za cisowymi kulami (teraz są tam tawuły ale dość marne, nie mogę pozbyć się z nich mączniaka) pięknie będą kontrastować z jasnym podłożem. Poza tym w gaiku dość daleko od ścieżek nie widać ich cudnych kwiatków i marmurkowych liści. Wówczas musiałabym poszukać na stare miejsce coś nowego.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:31, 24 paź 2016

Do góry

Te tawuły są piękne zarówno wiosną jak i jesienią

Ogród, mydło i powidło. 21:36, 21 paź 2016

Do góry
katel napisał(a)

Tu jest przepis Gobasi na orzechowca i na rogaliki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6344-ciastkarnia?page=2
Wąska rabata skończona! Został mi róg tej rabaty ale to już na przyszły rok bo nie wiem gdzie stamtąd przesadzić trzmielinę. Posadziłam 21 tawuł Goldmund i 1 cyprysika Van Pelt's Blue - ma być 3 sztuki i na 2 zamówione czekam (będą cięte w kulki na pniu). Miała być szałwia ale się już nie zmieści, są czosnki Globemaster, tulipany fioletowe Blue Diamond, czarne Queen Of Night i białe Catherina.
Tu w trakcie prac:

Pomiędzy czerwonymi liniami jest ziemia a po bokach podsypka a na niej kilka cm ziemi, dlatego nie było szans na dosadzenie szałwii, tawuły są najbliżej krawędzi bocznych jak się dało.

Tak mniej więcej mają wyglądać cyprysiki:

Tak to wygląda na gotowo, no prawie bo jeszcze cebulki tu na wierzchu i bez kory

Słabo bo cyprysików brak a jeden który jest nie jest wycięty w kuleczkę no i tawuły różnokolorowe (niektóre stały w cieniu) a niektóre maleńkie i prawie ich nie widać (z patyczków tegorocznych) ale wszystkie są tej samej odmiany i za rok - mam nadzieję - powinno to już wyglądać przyzwoicie .

Świetny kontrast niebieskiego z żółtym. Do wiosny rośliny wypięknieją, będzie super
Ogród, mydło i powidło. 19:57, 21 paź 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Szukałam ciasteczkowych fotek i niiii maaaa muszę odwiedzić ciastkarnię
Dobrze że sezon się kończy, odpoczniemy od prac ogrodowych i naładujemy bateryjki

Edit: znalazłam ciastko

Odpoczynek mi się przyda ale podejrzewam, że po tygodniu będę miała dosyć ale wyjścia nie ma, zima idzie i na czytanie się trzeba przezucić.
Basi ciastko jest pyszne, teraz muszę wypróbować przepis na rogaliki.

amelia_b napisał(a)
Asia pyszny ten orzechowiec jest, mówię Ci

Ami a właśnie chyba Ci nie mówiłam że Basia wstawiła też przepis na rogaliki.

AsiaK_Z napisał(a)

Jam łasuch co widać może się skuszę na wypiek, ale nie wiem kiedy

Ja też łasuch jestem, dlatego orzechowiec będzie dopiero na święta .

Anda napisał(a)
Też jestem łasuchem, zaraz idę zdjęcia i przepisu szukać
Kasiu, a co w końcu będziesz sadzić na tej wąskiej rabacie?

Tu jest przepis Gobasi na orzechowca i na rogaliki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6344-ciastkarnia?page=2
Wąska rabata skończona! Został mi róg tej rabaty ale to już na przyszły rok bo nie wiem gdzie stamtąd przesadzić trzmielinę. Posadziłam 21 tawuł Goldmund i 1 cyprysika Van Pelt's Blue - ma być 3 sztuki i na 2 zamówione czekam (będą cięte w kulki na pniu). Miała być szałwia ale się już nie zmieści, są czosnki Globemaster, tulipany fioletowe Blue Diamond, czarne Queen Of Night i białe Catherina.
Tu w trakcie prac:

Pomiędzy czerwonymi liniami jest ziemia a po bokach podsypka a na niej kilka cm ziemi, dlatego nie było szans na dosadzenie szałwii, tawuły są najbliżej krawędzi bocznych jak się dało.

Tak mniej więcej mają wyglądać cyprysiki:

Tak to wygląda na gotowo, no prawie bo jeszcze cebulki tu na wierzchu i bez kory

Słabo bo cyprysików brak a jeden który jest nie jest wycięty w kuleczkę no i tawuły różnokolorowe (niektóre stały w cieniu) a niektóre maleńkie i prawie ich nie widać (z patyczków tegorocznych) ale wszystkie są tej samej odmiany i za rok - mam nadzieję - powinno to już wyglądać przyzwoicie .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies