Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfoza- nowy ze starego 14:11, 11 cze 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
Trawnik też się nie sprawdził. Ta końcówka przy krawężniku strasznie sucha jest przez spad, mimo iż wode lało się 2 razy dziennie, bo z tej końcówki strasznie szybko ucieka. To wymyślilismy sobie kamyczki. A że dom sąsiada na rogu stoi, to jego podjaz jest przedłużeniem chodnika, to sobie wszyscy skracają.
Nie wiem, może jakieś jałowce się tam by sprawdziły ? Hmmm

Pokrzywy posadź jak sobie ludki nóżki poparzą to szybko się oduczą.
z drugiej strony jeśli jest mega sucho [bo pewnie asfalt się nagrzewa i osusza teren] to sadzenie krzaczków mija się z celem. No to może płocić jakiś tani ? Ostatnio modne w BE są takie z drewna, może nie super piękne, ale .... pewnie w miarę tanie.

Edit: taki jest modny ostatnio w przestrzeni miejskiej. U nas w miejscowosci ktos taki tez ma, tyle ze taki 2m i to juz wygląda na serio mało ciekawie.

daj znac to usune, tylko nie cytuj bo wtedy się nie da usunąć już.
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:07, 11 cze 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Poka przycięte cisy poka

Ja to żadnego.cisa nie wyrzucę. Ja jestem w szoku z jakiego suszu one potrafią się zebrać.

Właśnie eksperymentuję z takim jednym okazem. Na razie same badyle ale coś tam wypuszcza. Jak się uda to pokażę u siebie
a no nie mam zdjęć, ale coś tam zrobię na dniach to pokażę

Na razie pochwalę się sadzonymi jesienią, wszystkie rosną tylko z podlewaniem nie wyrabiam

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:07, 11 cze 2018

Do góry
To nadal nie koniec ale idę pobuszować troszkę u siebie, obiecuję wrócić tu wkrótce

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:04, 11 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota myslalam, ze gdzies znajde Lagune ale szukam i nie widze.
Chcialam cos Tobie poradzic, ale szczeka mi opada jak widze twoje roze.

Masz takie piekne roze, ze po co jeszcze Tobie wypasiona Laguna.

Masz tam roze ktore mi sie podobaja i chetnie bym takie posadzila szczegolnie rozowe nad fotelem i jeszcze pnaca na plocie.

Ja tez mam ich sporo, ale niektore dopiero zaczynaja kwitnac.
Niektore bym chetnie wykopala i posadzila gdzie indziej nie pasuja mi lub nie najlepiej sie prezentuja. Wiec czeka mnie w jesieni przesadzanie.

Pozdrawiam
Ta rózyczka na siatce to Lavender Lassie kupiona w ogrodniczym za ok.7 zł.

Ta za fotelem to prawdopodobnie Voyage

"Masz takie piekne roze, ze po co jeszcze Tobie wypasiona Laguna."

i tu oplułam ze śmiechu monitor , jakbyś na własne oczy zobaczyła taką Lagunę to też by Ci się po nocach śniła. Taką ma Viva
Moja ma spartańskie warunki i po mimo moich zabiegów nie ma lekko. Innego miejsca jej nie znajdę, nawet ma już ogromną podpórkę, tylko kiedy ona ją zapełni? Zdjęć nie ma, bo to istny koszmar.

A tu moja nie zmordowana Garden Of Roses

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:04, 11 cze 2018

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Mam problem z trawnikiem. Wygląda jakby usychał ale chyba nie do końca. Proszę o pomoc co źle robię.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:02, 11 cze 2018

Do góry
Mimo, ze jestem tu częstym gościem wielu miejsc na zdjęciach nie widziałam

Metamorfoza- nowy ze starego 14:00, 11 cze 2018

Do góry
Ogród w dolinie 14:00, 11 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

To jest bardzo fajny pomysł ten plan. Przy wjeździe spokojnie można zrobić zjazd bez schodów- tam jest trochę łagodniej. Muszę pokazać mężowi- ta rabata przy skarpie w środku rozwiązała by to wcięcie, nie wyglądałoby tak nienaturalnie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:56, 11 cze 2018

Do góry

Małymi kroczkami do celu... 13:52, 11 cze 2018

Do góry
Wróciłam z chłopcami ze szkoły, pies szaleje w domu i patrzy na taras, zaglądam, a tam taki ledwo ciepły bidulek leży, nie wiem czy dobrze zrobiłam położyłam go do koszyczka na tarasie, po godzinie odleciał, więc chyba dobrze co to za ptaszek?

To tylko 20 m2 13:51, 11 cze 2018

Do góry
Ogród, a w zasadzie ogródek. Raptem 15/15m. Staram się raczej iść w styl lekko formalny. Ścieżki i rabaty są wytyczone po liniach prostych, jedynie tylna część (leśna) ogrodu utrzymana jest w naturalnym stylu z malutką wyjącą się ścieżką prowadzącą do małej sadzawki.

Czekam aż żywopłoty w końcu zasłonią działkę od nieciekawego otoczenia i wścibskich sąsiadów - stąd nie lubię robić zdjęć z szerokiej perspektywy - żywopłot z buka posadzony 4 lata temu jest w połowie drogi, zaś w tym roku pod starą jodłą i wzdłuż ogrodzenia posadziłem głóg z nadzieją, że w trudnych warunkach sobie poradzi i szybko stworzy wymarzoną ścianę.

W tym roku jest tragicznie sucho i rośliny są w kiepskiej formie, więc i chwalić nie ma się za bardzo czym :C

PS. Dwa zdjęcia z pełni lata 2017. Postaram się wkrótce zrobić jakieś aktualne zdjecia, choć mam nadzieję, ze w końcu przejdzie jakiś obfity deszcz i rośliny trochę odżyją...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:51, 11 cze 2018

Do góry
Nawet do mysiej dziury byśmy u Ciebie zajrzały

Ogród w dolinie 13:47, 11 cze 2018

Do góry
Jeszcze jeden plan.
Schody tam, gdzie wskazałaś (z rysunku wcale nie wynika, że w tym miejscu będą wygodniejsze, dlatego wierzę Ci na słowo).
Dodałam jeszcze jedne przy bramie (do zrobienia ewentualnie kiedyś w przyszłości). Od części gospodarczej ścieżka pełniąca jednocześnie funkcję obrzeża rabaty (bardzo wygodne rozwiązanie, podpatrzone z ogrodów angielskich). Dobrze by było, żeby tam był zjazd, a nie schodki, ale nie mam pojęcia jak to zrobić:/.

Nie narysowałam tej ścieżki przy tarasie - znowu: rysunek i zdjęcia niekoniecznie dobrze oddają rzeczywistość i nie wiem, czy tam jest wystarczająco dużo miejsca. W razie czego udawaj, że ona tam jest
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:47, 11 cze 2018

Do góry
Różne smaczki

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:43, 11 cze 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Pięknie Dorotko, a bukiet zachwycający
Lubię robić bukiety i zawsze wychodzą mi takie ogromne wiechcie. Wszystkie kwiaty z mojego ogródka, maki i bławatki polne też.
Ukojenie 13:41, 11 cze 2018

Do góry
Podwiazalam biala fairy:

Zakwitla nowa roza - kupowana jako la minuette
W samym słońcu 13:39, 11 cze 2018

Do góry
I moja Annabelle zaczyna się rozwijać pozostałe narazie jeszcze zielone
Ogród Orion-od projektu 13:38, 11 cze 2018

Do góry
Wiem, że ogród powinno się projektować kompleksowo, aby było spójnie pewne elementy powinny się powtarzać na kolejnych rabatach, ale pozwoliłem sobie obsadzić wirtualnie pewien kącik i potrzebuje opini.
Od czegoś trzeba zacząć.
Jest to jedna z rabat frontowych na moim planie oznaczona jako 5R , chce aby była możliwie bezobsługowa, w znacznym stopniu zimozielona, w barwach intensywnej zieleni z bielą. Ma osłaniać śmietnikowy kącik.
Pozostałe rabaty frontowe również maja być zielone z elementami bieli i bordowego.
Pewne elementy tej rabaty są już obsadzone jak np tło z tui szmaragd, klon globosum, trzmielina forunea biało-zielona, cis wojtek.
Nie chcę przedobrzyć bo miejsca tu niewiele, myślałem o dwóch kulkach bukszpanowych i chyba to wszystko. Podłoże z szarego żwiru. No może na ogrodzenie śmietnika puścić pnącza np bluszcz zimozielony "profesor seneta" (mam juz w innym miejscu, ma bardzo ładne wybarwienie liści kremowo-zielone)
Raczej zrezygnuje z trawy Miskant i na zadarnienie miał być Kopytnik, z którego rezygnuję w tym miejscu (zbyt sucho i trzmielina spełni rolę "zadarniacza".

Poniżej plan tego fragmentu ogrodu

Zdjęcie 1- już nieco nieaktualne, ale od tego wychodzę.
PG

Zdjęcie 2- proponowane zasadzenia w tym miejscu.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:37, 11 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Jeżówka blada w gaurze i trawach.
to zestawienie mi się podoba bardzo aż sobie właśnie zamówiłam nasionka tej jeżówki

Gosia, a co to za trawka ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies