Rabatka numer 6, która zaczyna się za budynkiem gospodarczym. Mammy tu katalpę, hosty, i zaczyna się żywopłot z swierków serbskich który sięga aż do końca dzialki.
Po plamie z host mamy plamę z ciemnych żurawek i pas rozchodnika okazałego. A dalej trampolina i miejsce wykostkowane na basen. Przed rabatą na trawniku rosną dwa duże krzaki hortensji Phanton a w środku brzoza bordowa.
Aniu! zastanawiałam się nad nią jaki to kolor. to żółty zgaszony kolor, chciałam określić jako bananowy, też nie, pomarańczowy nie.
Ma duży środek, krótkie podwójne płatki, przypomina gerberę.
Tych się wyzbywam i zawsze wyrastają najgrubsze.
Wszystkie siewki z torebki mieszanki okazały sie tylko różowe.
Miałam wycinać która różowa, a teraz zostawię w tym sezonie.
Tak wygląda od strony wejscia do ogrodu.
Po drugiej stroniena rozsadniku.
Dziękuję za odpowiedzi. Wstawię jeszcze lepszej jakości zdjęcia ale obawiam soę, że trzeba wymienić rośliny. Dodatkowo coś wyjada mi ipomeę, czy to mogło przejść z bukszpanu?
Takie jest założenie odgapione od kogoś z forum tylko nie wiem czy trochę nie za blisko ale co się będę martwiła na zapas. Zawsze można przesadzić ))po d drugiego, gdzie jakoś mniej ochoczo rośnie.
Rabatkę tę kończy moja fantazja geometryczna (Rosły tu świerki conica i tuja okragła i chciałam je jakoś oddzielić od tej dużej rabaty). Mam tu plamę żurawek marmolade, bukszpan w kulach, tuje na pniu, obwódkę z berberysów w środku są żurawki. A na końce dwie hortensje z hostami w nóżkach. I gdzieś się jeszcze red baron ukrył
Rabatka na mapce oznaczona numerem 1. Największa na działce. Okala podjazd od strony północnej. Rosną tu trzy szczepione wysoko klony Royal King, 6 hortensji limlight, za nimi miskanty gracimillius, oraz jeżówki i hosty zielone. Przed nimi tuje aurea nana, tuje kulki i jałowce rozeslane żólte i niebieskie.