Wiem, że ogród powinno się projektować kompleksowo, aby było spójnie pewne elementy powinny się powtarzać na kolejnych rabatach, ale pozwoliłem sobie obsadzić wirtualnie pewien kącik i potrzebuje opini.
Od czegoś trzeba zacząć.
Jest to jedna z rabat frontowych na moim planie oznaczona jako 5R , chce aby była możliwie bezobsługowa, w znacznym stopniu zimozielona, w barwach intensywnej zieleni z bielą. Ma osłaniać śmietnikowy kącik.
Pozostałe rabaty frontowe również maja być zielone z elementami bieli i bordowego.
Pewne elementy tej rabaty są już obsadzone jak np tło z tui szmaragd, klon globosum, trzmielina forunea biało-zielona, cis wojtek.
Nie chcę przedobrzyć bo miejsca tu niewiele, myślałem o dwóch kulkach bukszpanowych i chyba to wszystko. Podłoże z szarego żwiru. No może na ogrodzenie śmietnika puścić pnącza np bluszcz zimozielony "profesor seneta" (mam juz w innym miejscu, ma bardzo ładne wybarwienie liści kremowo-zielone)
Raczej zrezygnuje z trawy Miskant i na zadarnienie miał być Kopytnik, z którego rezygnuję w tym miejscu (zbyt sucho i trzmielina spełni rolę "zadarniacza".
Poniżej plan tego fragmentu ogrodu
Zdjęcie 1- już nieco nieaktualne, ale od tego wychodzę.

PG
Zdjęcie 2- proponowane zasadzenia w tym miejscu.