Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 17:26, 01 sie 2018

Szczęściara
U nas skwar iście afrykański, nie do wytrzymania
Kasia_CS 18:20, 01 sie 2018

Iwonko,pozazdrościć meldunku Ale narzekać nie mogę, bo u nas krótko bo krótko, ale wczoraj popadalo jak kopalam dołek pod przychodnią, to ziemia wciąż wilgotna
eda 20:53, 01 sie 2018

To cudownie może do nas dojdzie kiedyś ... u mnie grzmialo i poszło sobie gdzieś buziaki Iwonko
eda 21:09, 01 sie 2018

Iwk4 napisał(a)

Polinko, pamiętam dyskusję u Ciebie, kiedy zastanawiałaś się, dlaczego niektórzy odchodzą z Forum? Dlaczego młodzież ogrodowiskowa oczekuje gotowych rozwiązań, aby wszystko działo się już i natychmiast. Pamiętam, jak deklarowałam się wtedy, że pragnę pomagać innym młodszym ogrodniczkom i przez jakiś czas tak było. Poświęcałam swój czas, umiejętności, kreatywność, a potem i tak wszystko szło do "kosza". Nauczyłam się, że najlepiej każdy doceni innych, jeśli dojdzie do wszystkiego sam. Wymaga to czasu, trzeba czytać. I mieć odpowiednie podejście do ogrodu. Bo ogród nie wystarczy mieć, w ogrodzie trzeba być. Wąchać ziemię, rozmawiać z roślinkami, obserwować, co im dolega, dbać...
Miałam kilka dni temu gości. Padało. Dwie małe dziewczynki brały do ręki ślimaki, które po deszczu wychodziły na chodnik. Ich mama kategorycznie zakazała im dotykania "tego czegoś". A one były zachwycone ślimakami. Po interwencji mamy pobiegły umyć rączki, by nie nabawić się jakiejś choroby

Napisałaś bardzo mądre słowa. Pogrubiłam je.
Miarą sukcesu jest nauka. I cierpliwość !!! Bo ogród wymaga cierpliwości. Wymaga nabywania doświadczeń. Można przyspieszyć ten proces ucząc się od innych. Ja czytałam na początku Ogrodowisko po nocach. Pod kołdrą. Poznawałam inne wątki, zmagania, uczyłam się, popełniałam błędy, śmiałam się z innymi, martwiłam, byliśmy rodziną. Trochę się od tego czasu zmieniło. My też się zmieniliśmy. I Forum się zmieniło. I życie i oczekiwania, i czasami musimy pamiętać, by chronić naszą prywatność przed innymi, przed ludźmi, którzy mogą nas skrzywdzić. Tacy też są. I tego też tu doświadczyłam. Nabrałam dystansu, trochę inaczej już podchodzę do prowadzenia wątku. Trochę szkoda. Bo ja sprzed 4 lat byłam szczerą, ufną osóbką.
Trochę mnie dziś wzięło na wspominki. Wróciłam do podsumowania po pierwszym roku bycia na Ogrodowisku. Bardzo ciekawa lektura. Jakby ktoś chciał wrócić do początku mojego ogrodu, wstawiam linka. Ja przeczytałam z zapartym tchem tamte opisy. Zapraszam do powrotu do przeszłosci.
Podsumowanie pierwszego roku na Ogrodowisku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=320

Dziś te rabaty wyglądają tak:

Iwonko kochanie niewszyscy sie zmieniają my doroślejemy wraz z naszymi ogrodami i o to chyba chodziło a rady i przyjaźnie są mile widziane zawsze róbmy to dla siebie gdy mamy na to ochotę miłego wszystkiego buziaczki aa wiesz już że cudowny masz ogród prawda? Uściskuje gorąco.
Anusia 10:59, 02 sie 2018

Wczoraj czekałam na deszcz. Niestety ani jedna kropla nie spadła, w dalszym ciągu żar z nieba się leje.
Iwk4 11:56, 02 sie 2018

Dziś tez mam żar. Nadal upały. Co to się porobiło. Jak na noc taras otwieram, by dom wychlodzic, żaby wpychają się do salonu. Masakra.
Ewa777 12:05, 02 sie 2018

U mnie wczoraj też popadało A po deszczu zrobiło się chłodniej. Dziś od rana upał Ale ja cieszę się na taką pogodę - wolę żar z nieba, niż takie deszczowe i zimne lato jakie było rok temu.
polinka 16:37, 02 sie 2018

Iwk4 napisał(a)
Dziś tez mam żar. Nadal upały. Co to się porobiło. Jak na noc taras otwieram, by dom wychlodzic, żaby wpychają się do salonu. Masakra.

U nas podobnie z temperaturami...a na następny tydzień prognozują jeszcze większe upały...
ren133 15:13, 03 sie 2018

Iwk4 napisał(a)
W niedzielę polowałam na motyle. Paź królowej zrobił furorę. Chyba mu 40 zdjęć cyknęłam, aby go ustrzelić. Chyba ADHD miał

Piękne foty
Po urlopie zostały tylko wspomnienia Iwonko
Iwk4 20:37, 06 sie 2018

polinka napisał(a)

U nas podobnie z temperaturami...a na następny tydzień prognozują jeszcze większe upały...

Trochę przez te dni zelżało z temperaturami. Nocki chłodniejsze, ogród trochę odpocznie, bo od jutra znowu ma być gorąco. Wczoraj u mnie popadało, dziś rano też. A że nocą mnie przewiało, jak spałam przy otwartym oknie i drzwiach balkonowych, to dziś zamiast pielić, przeleżałam sobie na kanapie z lekami przeciwbólowymi. Kurcze, jak ja nie lubię leków.