Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 20:18, 01 sie 2018

Moje ogórki są jak piłeczki pingpong z cypelkiem. Czy ktoś wie dlaczego rosną w taki dziwny kształt a nie podłużne? Nasiona od sąsiadki z jej zbiorów i u niej są normalne.

Adela 16:45, 02 sie 2018

Musiałabym Ci pokazać mój wczorajszy zbiór z jednego pędu wyrastającego z kompostownika przeciwieństwo Twoich (i moich z warzywnika). Są podłużne, ciemnozielone, jędrne z małymi gniazdami nasiennymi. Gatunku nie znam, bo wyrósł dzięki wyrzuconym w ubiegłym roku.
Różnica polega na:
- jakości podłoża (nie tylko ze względu na żyzność, ale i wigotność
- wystawie - tu rośnie w cieniu domku narzędziowego, słońce tylko do południa i późnym popołudniem, a warzywnik to patelnia.
W przyszłym roku tam przenoszę poletko ogórkowe

Ula, czy dalej myślisz o kupnie clematisów? Czy czekamy do wiosny?
Urszulla 21:46, 03 sie 2018

Adela napisał(a)
Musiałabym Ci pokazać mój wczorajszy zbiór z jednego pędu wyrastającego z kompostownika przeciwieństwo Twoich (i moich z warzywnika). Są podłużne, ciemnozielone, jędrne z małymi gniazdami nasiennymi. Gatunku nie znam, bo wyrósł dzięki wyrzuconym w ubiegłym roku.
Różnica polega na:
- jakości podłoża (nie tylko ze względu na żyzność, ale i wigotność
- wystawie - tu rośnie w cieniu domku narzędziowego, słońce tylko do południa i późnym popołudniem, a warzywnik to patelnia.
W przyszłym roku tam przenoszę poletko ogórkowe

Ula, czy dalej myślisz o kupnie clematisów? Czy czekamy do wiosny?

Twoje ogórki przy kompostowniku chyba wychodzą na zewnątrz tak się panosząJa swoje miejsce muszę dobrze nawieźć obornikiem. I za rok będzie może lepiej.
Urszulla 18:29, 04 sie 2018

Pod murem było pusto wiosną
Nawet podoba mi się ta prowizorka

Urszulla 20:52, 04 sie 2018

Hortensje aż świecą w tym roku

Urszulla 20:54, 04 sie 2018

Odratowana hortensja ogrodowa ma taki kwiatek

Cynie kwitną

Urszulla 20:58, 04 sie 2018

A przy tarasie rozplenica Irenki oszalała
a mam ją od siewki 5-ciocentymetrowej

I jeszcze hortensje Silver Dollar limonkowe

Adela 18:08, 05 sie 2018

Piękny kolor odratowanej hortensji i bardzo wdzięczne cynie Siałam je kiedyś, a nasiona miałam od mojej Mamy. Szkoda, że zatraciłam Tylko od Niej pozostały mi kosaćce syberyjskie.

Widzę Variegatusa - dokupiłam w Kaniowie jeszcze dwa i tymczasem posadziłam w tym cienistym kątku. Marzy mi się od dawna (nie wiem, dlaczego jeszcze nie kupiłam?) dereń Sibirica Variegata albo Elegantissima.
Zaczekam z zakupami do września
Pozdrawiam niedzielnie
Urszulla 21:12, 05 sie 2018

Adela napisał(a)
Piękny kolor odratowanej hortensji i bardzo wdzięczne cynie Siałam je kiedyś, a nasiona miałam od mojej Mamy. Szkoda, że zatraciłam Tylko od Niej pozostały mi kosaćce syberyjskie.

Widzę Variegatusa - dokupiłam w Kaniowie jeszcze dwa i tymczasem posadziłam w tym cienistym kątku. Marzy mi się od dawna (nie wiem, dlaczego jeszcze nie kupiłam?) dereń Sibirica Variegata albo Elegantissima.
Zaczekam z zakupami do września
Pozdrawiam niedzielnie

2 lata temu kupowałam nasionka cyni a w tym roku już były swoje. Nawet ich trochę wyszło choć powinno być 2 razy więcej one skutecznie maskują sadzonki trzmieliny przed chwastami.

Masz miejsce na derenia Variegatusa jednego swojego ratuję od 2 lat. A resztę mam od Kindzi i tam gdzie je posadziłam to szaleją. Nie ma to jak roślinom miejsce się spodoba

Podlewałam dziś wszystko w ogrodzie, zwłaszcza sadzonki z niecierpliwością czekam na ochłodzenie bo trzeba plewić.

Zobacz porównanie z wiosną pod jabłonką

Adela 21:44, 05 sie 2018

Szaleni kudłacze To cieszy, prawda?