Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:35, 11 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)

Firletkę i coś jeszcze.. musze się cofnąć.

Ale ścieżka super.. i jak równo.. będzie miodzio

No może kiedyś będzie, bo nie wiem, czy już teraz. Ulewa była.

Chalcedońską białą czy pomarańczową?

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:35, 11 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jeśli chodzi o ten wysoki niebieski to mnie trochę uspokoiłaś. Ale tylko trochę. Wysiewałam go z nasion od Laurowiśni w zeszłym roku.Znajoma która ode mnie dostała sadzonkę mówiła że jak go przesadzała z pustaka to pustak wyrwała Chyba bardzo się korzeni a ja muszę go spod magnolii wziąć- będzie walka.

A właśnie przytaszczyłam sadzonkę malutkiego na 10cm wysokości, taki płożący. To ten może się rozłazić. Masakra. A tak mi się podobał.

Ten wysoki, niebieski przetacznik mocno się korzeni. Już małe siewki ciężko się wyrywa. Najbardziej nie lubię, jak się wysiewa w irysach.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:34, 11 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Piękna ten Twój bylinowy raj cudne foteczki obejrzałam
Buziaki

Dzięki, Madziu. Byliny rządzą, to prawda

A tu nowa rabata.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:33, 11 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Gosia ja wiem że wiele roślin się same rozsiewają. Też mam takie byliny. Tylko jak zielsko wiosną rusza to jak je odnaleźć. Masz jakiś patent?

Mirko, patentu to nie mam, tylko trochę uważam. W sumie wiem, jak wygląda większość moich chwastów w ogrodzie, odróżniam, więc raczej nie mam problemu z wyrywaniem siewek.

Dwa lata temu wysiałam irysy. Kwitną w różnych kolorach, a zebrane były z jednego pędu kwitowego.

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ładne kwiatki i pięknie fotografowane. Poezja. A ścieżka wysiana już robi wrażenie.

W tym roku mam plan zbierać nasiona swoje.

Kwiatki zmęczone upałem. A dziś nie tylko upałem.
Wczoraj wieczorem przeszła potężna burza z ulewnym deszczem. Dwugodzinny ulewny deszcz z chwilowymi domieszkami drobnego gradu. Obchód zrobię dopiero po południu.
Także nie wiem, co zostało ze ścieżki. A już trawa zaczynała kiełkować.
Chwilę przed burzą porobiłam zdjęcia, rośliny jeszcze w pionie.

Jeżówka blada w gaurze i trawach.

Do góry
malgol napisał(a)

U mnie nieśmiało zaczyna kremowy. Mam jeszcze bordowy, ale ten na razie w szerz rosnie

Gosiu, na zdjęciach ten kremowy wychodzi dość blado.

Znowu na wsi 10:30, 11 cze 2018

Do góry
Kasiu, radość ma się dobrze póki co

Iwonko, moje wiklinowe rożki są trochę niewygodne do podlewania, napisz co w nich posadziłaś.
Nie wiem jaką roślinę tobie polecić, bo wszystkie z długo kwitnących u mnie (bodziszek Rosanne, knautia,ostrogowiec) tracą liście na zimę. Może pomyśl o bodziszku korzeniastym (kwitnie dość krótko, ze 2 tygodnie) albo pragnia o podobnej długości kwitnienia. Plusem są piękne kobierce jakie tworzą, bodziszek jesienią może się ładnie przebarwić. Mam w pamięci takie obrazki podpatrzone właśnie w Niemczech.
Napiszę jeszcze że kupiłam piaskowca, pamiętam że go polecałaś jako długo kwitnącego. Będę obserwować go u mnie.
Ułudka trzyma długo ładne liście, sprawdziłam na jednym ze zdjęć z sierpnia ub.r. To ta obwódka z przodu, przed białą funkią.

Ogrod stewardessy 10:27, 11 cze 2018

Do góry
Jeszcze kilka zdjęć róż na pniu z przedogrodka

Ta nie rośnie w przedogrodku Ale też ja lubie:

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:22, 11 cze 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Moja cudowna napatrzeć się na nią nie mogę

Mam inny krzak i nie wiem co się dzieje bo są pąki i zasychają a krzak ładny ????

Piękna.

"Zjawisko zasychania pąków kwiatowych spotyka się najczęściej na roślinach posadzonych na piaszczystych glebach, zbyt suchych i ubogich w okresie wykształcania pąków. Do czasu kwitnienia, szczególnie w okresie suszy, piwonie potrzebują dość intensywnego podlewania, gdyż brak wody prowadzi do zasychania pąków kwiatowych"
Info ze strony:
https://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/odpowiedzi/9878,zasuszone-paki-piwonii
Pozdrawiam.
Trawnik, ogród, a pies i kot 10:19, 11 cze 2018

Do góry
Biorąc psa godzisz się jednocześnie na jego wychowanie. To tak jak z dziećmi.
Ja jak wzięłam mojego jak miał 4 miesiące to wstawałam rano przed pracą o 4 i zapewniałam mu duuużo ruchu aby spokojnie przeczekał 9 godzin mojej nieobecności. I tak przez prawie rok.
Twój pies kopie bo się nudzi. Kup mu konga, naładuj smakami, możesz je zamrozić, może oponę powieś aby się pobawił - znasz lepiej swojego psa, postaraj się mu życie urozmaicić.
Co to za bzdura z tym, że jest za młody ??? Psa się koryguje (za każde kopanie korekta) od najmłodszych lat. Gdybym ja mojego nie korygowała od szczeniaka to teraz byśmy się bali do niego podejść.
Nie masz ochoty na biegani, rzucanie psu aportu ? Zmęcz go psychicznie. Ucz sztuczek, szukania zabawek itd. Nie da się wychować psa bez wychowania .

Mój nie kopie, ale za to uwielbia się wylegiwać w moim towarzystwie na rośłinach . Ale świadomie mu na to pozwalam, w miejscach które uwielbia po prostu nie mam roślin. Za każde kopanie jest zjechany, za każde szczekanie także (nie znoszę tego), za gonienie pod płotem także.

Ogród z łezką II 10:14, 11 cze 2018

Do góry
Ziemia u nas mokra, jednak padało w ciągu tygodnia. Byłam tym bardzo zaskoczona jak sadzić zaczęłam. Trawnik mam zielony znowu W tym tygodniu nie powinno być gorzej, upały się kończą na razie, deszcze zapowiadają...mogę jechać

Zdjęcia mam, nawet zgrane z aparatu. Postaram się wieczorem pokazać.

Nawet rano, przed wyjazdem do pracy, zrobiłam telefonem zdjęcia makom, piękne są

Z Pszenicznej ... 10:03, 11 cze 2018

Do góry
Moje serce biło szybciej w takim otoczeniu i w takim towarzystwie

Z Pszenicznej ... 10:01, 11 cze 2018

Do góry

Z Pszenicznej ... 09:59, 11 cze 2018

Do góry

Z Pszenicznej ... 09:56, 11 cze 2018

Do góry
A drugi bliższy mojemu sercu - powstający ogród w stylu angielskim
Byliny królowały na każdej nowej rabacie

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:56, 11 cze 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Zagęszcza się u ciebie powoli. Widać że trytoma u ciebie się dobrze czuje, spora kępka się zrobiła. U mnie ciut popadało w nocy lub nad ranem, temperatura poszła w dół.

Dodam jeszcze że pięknie wyglądają dróżki i obwódki z kostki.

Jolu deszczu wciąż za mało. U nas też trochę. Trytoma przy tujach ma najlepsze dla siebie miejsce. W zaciszu, ciepło tak by dobrze przezimowała.
Dziękuję Jolu za pochwały, powoli ogród nabiera kształtu.

Z Pszenicznej ... 09:53, 11 cze 2018

Do góry
A w niedzielę i ja miałam wielką przyjemność obejrzeć dwa ogrody...

Jeden chłodny i stonowany mimo żaru z nieba

Ja w lustrze

Ukojenie 09:53, 11 cze 2018

Do góry
Dzisiaj pochmurnie. Zbieram sie do wyjscia na ogrodek. Przed sniadaniem takie zdjecia:

Jeszcze zarosnieta frontowa. Zakwitly ostrozki roze fairu.
Na zywo wyglada bajecznie
Z Pszenicznej ... 09:49, 11 cze 2018

Do góry
Reszta się trzyma, ma w nogach podlewanie więc nie jest najgorzej. Szkoda tylko tego szybkiego przekwitania.

Penstemon dopasował się do naparstnicy. Podoba mi się i może wcisnę go jeszcze gdzieś. Choć po ostatniej wycieczce mam zakusy na coś innego

Dzwonek skupiony - niezawodny fiolet na rabacie. Lubię go.

I żeleźniak bulwiasty, podoba mi się żółty russela ale chyba nie na pastelowej rabacie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies