Aniu u nas już trzeba, bo przy takiej pogodzie jak teraz wszystkie rośliny w ciągu 1-2 tygodni się obudzą.
Potem gdy zaczną pączkować opryskam wszystko środkiem przeciwgrzybiczym
Monika juz wiemy o stosowaniu promanalu niemal wszytsko:
- niektóre szkoły mówią, aby pryskać przy temp pow 10 stopni, inne gdy słonecznie i suche rosliny byleby temp była trwale dodatnia
- pryskamy wszystko w ogrodzie przed rozwojem pąków (przed ruszeniem wegetacji ) to ważne,
- pryskam w szczególności te rośliny, które zjadaly przędziorki i inne ssąco-gryzące np. szpeciele?, u mnie ulubionym pożywieniem są bukszpany, często atakuja przędziorki świerki conika i magnolie
- dla poprawienia przyczepności (aby nie splywalo) dodać adjuwant nt superam
Kompendium naleźy korygować, bo ja nie stosowałam jeszcze promanalu.... Marna próba byla rok temu na kilku roślinach...
Moja werbenka zostanie wysiana do doniczek a gdy nie będzie grożby przymrozków pójdzie do gruntu
Ja będę pryskac przede wszystkim bukszpany i magnolie ktore mają przędziorka, ale zamiaerzam wszystko polecieć tym środkiem
Jeju ja myślałm że o różch i trwach dykutyje ie a tu o warzywach goopia jestem
Aga jest gdzieś okazja aby kupić ciemierniki? W donice chcialabym postawić.
U mnie w donicach jeszcze bombki i derenie... Kolęde dopiero dzisiaj mam....
Koncepcji an wiosne nie mam, pewnie stożkowe bukszpanyw wrócą przed wejście w weekend bo zagrożenia mrozami nie ma.
No wlaśnie ja nie mam żadnych doswiadczeń z promanalem. Zawsze na przedwiośniu robiłam oprysk na choroby grzybowe a na robale dopiero inetrwencyjnie od maja. I teraz myśle pryskać już czy nie???