Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 07:06, 06 lut 2014

Sebek napisał(a)

Ostatnio o tym czytałem i każdy pisze co innego... Jedni, że w temperaturze do 5 stopni.... Drudzy, że pryskamy gdy jest w przedziale 5-10 stopni, a inni znowu, że musi być powyżej 10..... Ja wczoraj i dzisiaj pryskałem nim wszystko - może zadziała, może nie.... Wolałbym to pierwsze

No wlaśnie ja nie mam żadnych doswiadczeń z promanalem. Zawsze na przedwiośniu robiłam oprysk na choroby grzybowe a na robale dopiero inetrwencyjnie od maja. I teraz myśle pryskać już czy nie???
Madzenka 07:07, 06 lut 2014

Sebek napisał(a)
Koniecznie o kffiatkach Najlepiej napisz czy już coś wymyśliłaś do donic? Mnie kusi, żeby zajechać do szklarni, bo już widziałem kwitnące w nich bratki

U mnie w donicach jeszcze bombki i derenie... Kolęde dopiero dzisiaj mam....
Koncepcji an wiosne nie mam, pewnie stożkowe bukszpanyw wrócą przed wejście w weekend bo zagrożenia mrozami nie ma.
Milka 07:25, 06 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
przechładzamy czy zmrażamy ?

Zmrażamy, dzięki temu w popzrednim sezonie miałam olbrzymie i dorodne
alinak 08:22, 06 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
W najbliższą sobotę ma być u mnie +7 i słonecznie, czy to oznacza że mogę popryskać ogród promanalem czy za zimno? Podobno można juz w temp +1 byleby rośliny byly suche.
Czy ktoś doradzi?

Madżen pryskaj ja dzisiaj pryskam ,można już śmiało dokup mydła ogrodniczego żeby bylo jeszcze bardziej lepkie bo w tym promanalu tyle parafiny co kot napłakała a to główny sprawca kiler ochojnika jajek , które sięm mają skleić
alinak 08:25, 06 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
przechładzamy czy zmrażamy ?

z wysiwami nie ma się co pajkać w mrożenie ,( no chyba że chcesz to do lodówy jak pisze Irenka ) tylko zostaw w jesieni parę kwiatków na rabacie i same się wysieją . na wiosnę przesadzisz gdzie chcesz i masz gotowe już razem z stratyfkacją wykonaną za free

przemrażanie nasion -stratyfikacja .potrzebna do pobudzenia jakich tam hormonów czy cóś . ja nie zbieram nasion tylko zostawiam część werben n rabacie
agam 08:32, 06 lut 2014

irena_milek napisał(a)

Zmrażamy, dzięki temu w popzrednim sezonie miałam olbrzymie i dorodne

Czy nasionka kupione w sklepie też trzeba zamrozić przed siewem?
ana_art 08:46, 06 lut 2014

alinak napisał(a)

z wysiwami nie ma się co pajkać w mrożenie ,( no chyba że chcesz to do lodówy jak pisze Irenka ) tylko zostaw w jesieni parę kwiatków na rabacie i same się wysieją . na wiosnę przesadzisz gdzie chcesz i masz gotowe już razem z stratyfkacją wykonaną za free

przemrażanie nasion -stratyfikacja .potrzebna do pobudzenia jakich tam hormonów czy cóś . ja nie zbieram nasion tylko zostawiam część werben n rabacie

o matko jak dobrze, ze to piszesz, bo ja juz mialam wyżuty sumienia, że zostawiłamoje werbeny na pastwe losu, na wietrze i mrozie
AlKa 09:41, 06 lut 2014

A co tym promanalem pryskać, bo wyczytałam że cis i modrzew. A czy np róże i wiciokrzewy można bo u mnie to w sumie one najbardziej coś łapią?
Na werbenę się nie załapałam możne spotkam nasiona w ogrodniczym, wysiewacie je do doniczek i potem do gruntu?
Bogdzia 17:13, 06 lut 2014

Melduje że u mnie było dzis +5 stopni i śnieg zaczał sie topic. Pozdrówka.
Sebek 18:18, 06 lut 2014

AlKa napisał(a)
A co tym promanalem pryskać, bo wyczytałam że cis i modrzew. A czy np róże i wiciokrzewy można bo u mnie to w sumie one najbardziej coś łapią?
Na werbenę się nie załapałam możne spotkam nasiona w ogrodniczym, wysiewacie je do doniczek i potem do gruntu?

Promanalem możesz popryskać wszystko Ja leciałem nim równo po wszystkich roślinach

Werbeny patagońskiej raczej w ogrodniczym nie spotkasz, ale wysiej ją tak jak piszesz - do doniczek i do gruntu. Potem będzie się sama wysiewać