Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 20:45, 06 lut 2014

monitka napisał(a)

Jak chcesz to mogę ci wysłać. Chociaż też nie wiem czy nasionka się zawiązały. Nie mam doświadczenia w tym temacie bo mam ją dopiero pierwszy rok

Muszę jakiś fakultet ze stosowania promanalu zrobić bo zielona jestem w temacie....
pozdrawiam Marzenko

Monika juz wiemy o stosowaniu promanalu niemal wszytsko:
- niektóre szkoły mówią, aby pryskać przy temp pow 10 stopni, inne gdy słonecznie i suche rosliny byleby temp była trwale dodatnia
- pryskamy wszystko w ogrodzie przed rozwojem pąków (przed ruszeniem wegetacji ) to ważne,
- pryskam w szczególności te rośliny, które zjadaly przędziorki i inne ssąco-gryzące np. szpeciele?, u mnie ulubionym pożywieniem są bukszpany, często atakuja przędziorki świerki conika i magnolie
- dla poprawienia przyczepności (aby nie splywalo) dodać adjuwant nt superam
Kompendium naleźy korygować, bo ja nie stosowałam jeszcze promanalu.... Marna próba byla rok temu na kilku roślinach...
ewa004 20:45, 06 lut 2014

Ja dzisiaj chciałam ten oprysk kupić i nic z tego nie było
Madzenka 20:47, 06 lut 2014

monteverde napisał(a)
A kiedy pryskacie Promalem żeby poskutkował?

Aniu u nas już trzeba, bo przy takiej pogodzie jak teraz wszystkie rośliny w ciągu 1-2 tygodni się obudzą.
Potem gdy zaczną pączkować opryskam wszystko środkiem przeciwgrzybiczym
monitka 20:56, 06 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Monika juz wiemy o stosowaniu promanalu niemal wszytsko:
- niektóre szkoły mówią, aby pryskać przy temp pow 10 stopni, inne gdy słonecznie i suche rosliny byleby temp była trwale dodatnia
- pryskamy wszystko w ogrodzie przed rozwojem pąków (przed ruszeniem wegetacji ) to ważne,
- pryskam w szczególności te rośliny, które zjadaly przędziorki i inne ssąco-gryzące np. szpeciele?, u mnie ulubionym pożywieniem są bukszpany, często atakuja przędziorki świerki conika i magnolie
- dla poprawienia przyczepności (aby nie splywalo) dodać adjuwant nt superam
Kompendium naleźy korygować, bo ja nie stosowałam jeszcze promanalu.... Marna próba byla rok temu na kilku roślinach...

dzięki muszę sobie skopiować do notatnika
U mnie pierwszy raz miałam je dwa lata temu na świerku Conica ale prysnęłam na bieżąco i było ok.
Muszę zobaczyć jak wyglądają objawy żerowania na bukszpanach i magnoliach bo może nie wiem że to one.
Madzenka 21:19, 06 lut 2014

monitka napisał(a)

dzięki muszę sobie skopiować do notatnika
U mnie pierwszy raz miałam je dwa lata temu na świerku Conica ale prysnęłam na bieżąco i było ok.
Muszę zobaczyć jak wyglądają objawy żerowania na bukszpanach i magnoliach bo może nie wiem że to one.

Na magnoliach widać miniaturowe pajęczynki np na zdjęciach na zbliżeniu i liście od spodu nabierają innego koloru, zwykle gdy roślina zamiera to często jest zaatakowana przez przędziorki. Na bukszpanach drobne kreseczki jak jasniejsze miniaturowe tuneliki
Mala_Mi 21:20, 06 lut 2014

Do kompedium potwierdzam... na szpeciele też działa promanal.. koniecznie dodać środek zwiększający przyczepność.. albo kilka kropel płynu do garów...
Szpeciele robią buzy na liściach.. mam na wiązie carpetcośtam, szpeciele/przędziorki zjadają mi liście drzew.. liście są zdeformowane
Miałam kiedyś komuś pokazać i nie mogłam znaleźć foto.. jako, że tu klubokawiarnia i kącik dyskusyjny to wstawiam tutaj. Moje magnolie też są atakowane... łączę sie w bólu.
Jak wróci zima, można potem opryskać jeszcze raz.. promanal nie jest chemią.. wiec nie szkodzi... nawet nad oczkiem mogę nim pryskać

Dla porównania zdrowy liści..

Myślałam kiedyś, że to grzyb ale Finka z M mi uświadomili, że to szkodniki ssącogryzące.. i faktycznie oprysk na przędziorka i szpeciele pomógł.. drzewo odżyło.. to foto sprzed 2 lat .. teraz już jest ładne.

Edit
I na moich drzewach nie było pajęczynki ani niczego nawet pod szkłem powiększającym... obstawiam szpeciele..
Pszczelarnia 21:34, 06 lut 2014

Ja mam Promanal a teraz idę szukać szpecieli.

I melduję, że będę miała SKALPEL w użyciu, zasadzam się na leszczynę. Coby ją wytaliować i wyrzeźbić nieco.
Tess 22:02, 06 lut 2014

Promanal mam, czyli gotowość pełna.
Z mojej strony.
Bo ogród zupełnie niegotowy - cały nadal pod śniegiem.
alinak 22:05, 06 lut 2014

To szpeciel na 100% . tylko one zmuszają liście do deformacji .u mnie wiąz na oczkiem też atakowany , tak więc broń do reki i lejemy po łbach robale .nie ma na co czekać jak poczują ciepło to zaraz wyłażą zwłaszcza przędziorki . brakło mi promanalu ...muszę do castor się udać .

aha- Skoro tu klubokawiarnia to pod koniec miesiąca jak tak będzie ciepło kuracja dla wrzosów na szarą pleśń , zwłaszcza kto miał dużo śniegu

Ewka w castoramie promanal jest na 100% al
monitka 22:11, 06 lut 2014

Ufff to raczej na bukszpanach i magnolii ich nie mam. Chociaż magnolia ma listki tak jakby przypalone, brązowiejące...
No i wrzosy prysnę, Alinko dzięki bo nie wiedziałam że tak wcześnie trzeba.