Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Madzenka 07:09, 06 lut 2014

Jeju ja myślałm że o różch i trwach dykutyje ie a tu o warzywach goopia jestem
Aga jest gdzieś okazja aby kupić ciemierniki? W donice chcialabym postawić.
magnolia 09:04, 06 lut 2014

agniecha973 napisał(a)
Dzięki Magnolii, Pszczółce, Grabiom i Ewie za pomoc w podejmowaniu decyzji. Jednak więcej za przemawia za Stadt Rom. Ona mi się bardzo podoba, tylko bałam się trochę tego koloru. Ale jak mówicie, ze będzie dobry, to nie będę się zastanawiać. Tylko teraz the Beatles już będzie za niska chyba, trzeba to będzie jeszcze przemyśleć. Może sesleria któraś? A za różą co pasuje? Muszę zrobić rysunek tego co tam rośnie i docelowo zostanie. Będzie łatwiej coś wymyślić. Jednak taka burza mózgów jest bardzo dobra, bo albo cżłowieka utwierdzi, że dobrą drogą idzie, albo da do myślenia jak się za bardzo na coś zapatrzy.
Pozdrówka. Dzięki jeszcze raz za wsparcie w myśleniu.

też mi się wydaje że Beatlesy trzeba na coś wyższego zamienić.
Sesleria- może może być. Wg mnie Heuflera, jesienna za jasna, lepsza będzie zielona zieloność Heuflery.
Tylko tak myślę czy nie powinna być jeszcze ciut wyższa. Bo róża będzie miała ze 40- 50 cm?
agniecha973 09:56, 06 lut 2014

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Pszczółko, ja chętnie przyjmę ze dwa, trzy nasionka. Więcej nie, bo ograniczona jestem miejscem.
Aga, bierz Romę. Ładna jest i wyrazista. Ale ja się raczej kieruję sercem nie rozumem, więc moje zdanie niech się liczy za pół. Ty wiesz, że dopiero po wizycie u Ciebie zlokalizowałam zakątek, który chcesz obsadzić. Ja to mam niezły zmysł orientacji w terenie. Wcześniej nie mogłam się zorientować co i gdzie.

Pszczółko, zachowaj i dwa dla mnie. Złamałam się Ale nie wysyłaj na razie. Może będzie okazja się spotkać, to przekażesz do rąk włąsnych. Jeszcze sporo czasu do wysiewu dyniowatych.

Aga, ja też najpierw jak sroczka wybieram to co mi w oko wpadnie, a dopiero później rozsądek przeczesuje dane roślinek, żeby jakoś rosnąć chciały.
Dobrze, że się orientujesz w terenie u mnie, to będziesz mogła doradzać więcej.
popcorn 09:57, 06 lut 2014

agniecha973 napisał(a)

Karolina, a kupiłaś ją kwitnącą czy późną jesienią jako patyki z korzeniami?

U nas papka też raczej dla M niż dla mnie, ale ja też w miarę ze smakiem zjem. Nie lubię kremowych zup, rosną mi w buzi. Nie ma jak kawałek marchewki czy ziemniaczka

Aga, niestety patyki z korzeniem, zupełnie nie widziałam jej "na żywo". Ale nazwę ma ładną, no i na fotkach ładna, kolor dość jaskrawy, ale ona duża nie urośnie, więc chociaż kolor będzie widać

Zupy krem - nie bardzo, nawet dzieć nie je, musi coś pływać
agniecha973 09:58, 06 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Jeju ja myślałm że o różch i trwach dykutyje ie a tu o warzywach goopia jestem
Aga jest gdzieś okazja aby kupić ciemierniki? W donice chcialabym postawić.

Aktualnie było głównie o różach, ale dynia nam się wplotła pomiędzy

Nie widziałam nigdzie ciemierników ostatnio. Kiedyś były w L, ale to już wspomnienie. Jak gdzieś trafię, zamelduję. Może Janina wkrótce sprowadzi?
agniecha973 10:00, 06 lut 2014

popcarol napisał(a)

Aga, niestety patyki z korzeniem, zupełnie nie widziałam jej "na żywo". Ale nazwę ma ładną, no i na fotkach ładna, kolor dość jaskrawy, ale ona duża nie urośnie, więc chociaż kolor będzie widać

Zupy krem - nie bardzo, nawet dzieć nie je, musi coś pływać

Szkoda, myślałam, ze dołożysz coś od siebie o kolorze.
Mój M uwielbia paperytki wszelkiego rodzaju. Pierwszego dnia jak ugotowałam tą dyniową (porcja wyszła na dwa dni), zjadłam nie za dużą porcję, wracam z pracy, a garnek pusty. ZJadł wszystko za siebie i za mnie na dziś i dzień następny. Musiała mu smakować
agniecha973 10:08, 06 lut 2014

magnolia napisał(a)

też mi się wydaje że Beatlesy trzeba na coś wyższego zamienić.
Sesleria- może może być. Wg mnie Heuflera, jesienna za jasna, lepsza będzie zielona zieloność Heuflery.
Tylko tak myślę czy nie powinna być jeszcze ciut wyższa. Bo róża będzie miała ze 40- 50 cm?

Jesienna nie pasuje, to nie ta zieleń. A heuflera to ta, którą mam od Ciebie, tak? Ona jest dla mnie niebiesko zielona, o te zdjęcia najbardziej oddają jej wygląd http://www.bluestem.ca/sesleria-heufleriana.htm.
Tak, róża jest wysoka w porównaniu z Nozomi, 50 cm, to do kolan wyjdzie. Masz jeszcze jakąś wizję trawkową? Co by pasowało?

Podpowiedzcie jeszcze jakie rośliny z tą różą by pasowały? Może mi się coś poukłąda w głowie. Miałam tam wsadzić w dalsze partie białe jeżówki jak planowałam Nozomi, ale teraz nie wiem sama. Nozomi miała krócej kwitnąć, więc jeżówki miały przejąć władzę po róży, a teraz już trzeba będzie ostrożniej, bo ta kwitnie cały sezon. Czekam na natchnienie.
magnolia 10:36, 06 lut 2014

u mnie jest bardziej zielona, taka trawiasta. Pewnie to zależy od ilości światła, ja mam ja w półcieniu.
tak to ta ode mnie.

Hm, co by jeszcze mogło być innego?
Tak na szybko nic mi nie wpada do głowy, pomyślę jeszcze.

Białe jeżówki - ale tak zupełnie po sąsiedzku, czy pomiędzy nimi byłaby jakaś zieloność?
Gdyby była to by fajnie było.
agniecha973 11:08, 06 lut 2014

W ogóle nie wiem czy jeżówki teraz tam pasują, chyba trzeba będzie je całkiem w lewo, biżej brzózki. Za różami musi być coś neutralnego, inaczej tego nie widzę, tylko co zielonego pasuje za różami??? Tylko bukszpan mi przychodzi do głowy, ale ten tam chyba nie bardzo pasuje. To będzie tu - jedyne zdjęcia jakie mam ogólne, z 2012 roku

Od lewej

dalszy ciąg patrząc w prawo

agniecha973 11:20, 06 lut 2014

Szkielet, który musi zostać, to trzy brzózki, 3 świerki conica, dwa cyprysiki lekko żółtawe (drugi od ub. wiosny tam rośnie, więc nie ma go na zdj.). Ogólnie jest tam dużo cienia już, przez brzózki, więc tyły nadają się pod rh, hortensje, anemony, hosty, jarzmianki, bukszpany. Takie rośliny tam widzę myśląc o całej rabacie po lewej stronie. Prawa jest na razie lepiej doświetlona (dopóki wiśnia nie zacieni) i tam mamy zaplanowane od przodu róże, coś trzeba wymyślić za różami i tyły to stipa brachytrichia. Od strony suchej rzeki też miały być trawy, ale teraz się zastanawiam czy nie za dużo jednach tych traw będzie? Pogodzą się jakoś? W notatkach od Magnolii mam wypisane trawy przy suchej rzece: molinia Variegata (chyba już nie pasuje), sesleria h., carex secta Tenuiculis (b. ładna, ale co z kolorem?), kostrzewa Aprilgreen (za niska), Imperata Red Baron (kolor będzie przeszkadzał).