Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:22, 23 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Monty Don będzie na czasie jak zmienię miejsce zamieszkania (kiedyś) i zacznę kury hodować i rozmnażać rośliny na żywopłoty. I wysieję łąkę kwietną i zrobię staw naturalny.

Zrobię piwniczkę (przetwory, soki, miód), Witek ustawi ule, a ja zajmę się warzywnikiem, gdzie będzie wszystko, co potrzeba.

Wtedy być może przekopię bukszpanowy.

Ponieważ uważam, że świat zmierza do zagłady (zatruta żywność, ataki terrorystyczne), mam plan na starość wyżywić się sama. A póki co, potrzebne mi inspiracje, które wykorzystam w swojej pracy, czyli rabaty, kwiaty i ogrody...

Taki mam plan, jak nie będę pracować w swoim zawodzie, a może uda się jeszcze coś pogodzić...Aby tylko na wyjazdy do Anglii starczyło i na aparat fotograficzny raz na kilka lat. To mi wystarczy.
oby ten plan sie udał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:08, 23 sie 2015

Do góry
My korzystamy obecnie z warzywników klientów (te w skrzyniach). Obecnie urodzaj na pomidory, ogórki, cukinie, kabaczki, fasolkę szparagową, natki i zioła w ciągłej dostawie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:01, 23 sie 2015

Do góry
Monty Don będzie na czasie jak zmienię miejsce zamieszkania (może kiedyś) i zacznę kury hodować i rozmnażać rośliny na żywopłoty. I wysieję łąkę kwietną i zrobię staw naturalny.

Zrobię piwniczkę (przetwory, soki, miód), Witek ustawi ule, a ja zajmę się warzywnikiem, gdzie będzie wszystko, co potrzeba.

Wtedy być może przekopię bukszpanowy.

Ponieważ uważam, że świat zmierza do zagłady (zatruta żywność, ataki terrorystyczne), mam plan na starość wyżywić się sama. A póki co, potrzebne mi inspiracje, które wykorzystam w swojej pracy, czyli rabaty, kwiaty i ogrody...

Taki mam plan, jak nie będę pracować w swoim zawodzie, a może uda się jeszcze coś pogodzić...Aby tylko na wyjazdy do Anglii starczyło i na aparat fotograficzny raz na kilka lat. To mi wystarczy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 23 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Odpowiedziałam u ciebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/5236-trudny-teren-duzo-pracy?page=85#post_8
Trudny teren - dużo pracy! 14:50, 23 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Danusiu Dziękuję za odpowiedź. Błędów w nazewnictwie pewnie będę jeszcze popełniła dużo
Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Myslę, że wystarczy od siebie ja mam gęściej, co metr ale u ciebie ok.

Natomiast od płotu 1,5 to minimum, jeśli mają się nie ogałacać, dostaną światła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:50, 23 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasieńko, to świerki nie choiny No może "choinki" byłoby prawie, prawie. W każdym razie te świerki sadzisz w różnych odległościach, wszystko zależy od wielkości ogrodu. W moim, gdzie każdy metr jest na wagę złota, mam posadzone dość blisko, około metra, tak że gałązki - szczególnie dolne, skazane są na zamieranie z powodu braku światła słonecznego w tym zaułku. Można je potem podkrzesać i pod świerkiem zmieści się jeszcze coś, hosty, nawet małe hortensje bukietowe albo żurawki, trawy.

Gdy posadzisz dalej, światła będzie więcej. Poza tym odległość zależy od tego, czy świerki są jako żywopłot prosto posadzony i szczelny czy luźna kompozycja grupy świerków.

Danusiu Dziękuję za odpowiedź. Błędów w nazewnictwie pewnie będę jeszcze popełniła dużo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:47, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma, nie pokazywałam w tym roku.
Szkoda! Czemu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:59, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale.

Do mnie to najbardziej przemawiają programy ogrodnicze prowadzone przez Tece Thompson.
https://youtu.be/N6fywvLMzUE
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:40, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A mnie ten widok przeraża, nie tak wyobrażam sobie dobre ogrodnictwo i szczęśliwe rośliny Plastik aż błyszczy

Plastiku Pani Danusiu nie będzie pisaliśmy o tym we wcześniejszych postach, do serca wziąłem sobie Pani uwagi z początku wątku, rośliny są pod dobrą opieką, proszę wierzyć
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:35, 22 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)

Happy

A mnie ten widok przeraża, nie tak wyobrażam sobie dobre ogrodnictwo i szczęśliwe rośliny Plastik aż błyszczy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:33, 22 sie 2015

Do góry
Nie byłam, oglądam w telewizji. Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale. Natomiast Monty Dona poznałam osobiście na Chelsea Flower Show w zeszłym roku. Ale ogrodu nie widziałam, opowiada owszem ale za inspirująco to on nie ma w ogrodzie. Ale to moje zdanie.
Ciągle pokazuje albo tylko jedną grządkę w warzywniku, albo tylko niezbyt piękny staw, albo tylko szopki i wysiewy. A ja potrzebuję więcej kwiatów.

Za to uwielbiam Carol Klein i jej Glebe Cottage, taką miłość i uwielbienie dla dzikich kwiatów, rozmnażania itd. Ona mi imponuje bardzo.
Ogród Mirelli 21:29, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możesz też na pniu posadzić takie efektowne iglaczki (jałowce zwisające-parasolki) jak w tym artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu

Jak miło Danusiu, że mnie odwiedzasz

Dziękuję za podpowiedź - jest do przemyślenia
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:25, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z zimowaniem wszystkich kolorowych turzyc jest kiepsko, prawie co roku je wymieniam, w tym roku było nioeźle, ale problemowe są jeśli chodzi o mrozy nasze polskie. Nadają się do holenderskiego czy niemieckiego klimatu, u nas nie za bardzo.

To szkoda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:02, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...
Danusiu a byłaś u Montiego w ogrodzie ze tak mówisz Bo dla mnie ten ogród jest wzorem do naśladowania I nie słyszałem żadnego mężczyzny ktory by opowiadał o ogrodnictwie z taką miłością jak on
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:55, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Złudzenia - zaskoczenia

Zaskakujesz ujęciami Cudnie!
Ogród wśród pól i wiatrów 18:37, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niezły ten ryneczek lidla, masa kolorów i jaka gęstwina hohohoho

O, jak miło, że wpadłaś Danusiu
Na "ryneczku.." szaleństwo. Początkowo byłam zdecydowana rewolucję tam robić,
ale już się przyzwyczaiłam do tego "misz-maszu" i nawet go lubię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:15, 22 sie 2015

Do góry
Zamiast wierzby miłorząb Pendula, ten parasol pasuje, będzie po prostu z innego drzewa. Pod spodem dywan z Ilex crenata 'Golden Gem' lub trzmieliny żółtej.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:46, 22 sie 2015

Do góry
Niezły ten ryneczek lidla, masa kolorów i jaka gęstwina hohohoho
Filodendron pnący 17:43, 22 sie 2015

Do góry
Pomacaj lub pokaż zdjęcie, trudno coś doradzać, jak się nie widzi.
Ogród Mirelli 17:40, 22 sie 2015

Do góry
Możesz też na pniu posadzić takie efektowne iglaczki (jałowce zwisające-parasolki) jak w tym artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies