Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:35, 22 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)

Happy

A mnie ten widok przeraża, nie tak wyobrażam sobie dobre ogrodnictwo i szczęśliwe rośliny Plastik aż błyszczy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:33, 22 sie 2015

Do góry
Nie byłam, oglądam w telewizji. Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale. Natomiast Monty Dona poznałam osobiście na Chelsea Flower Show w zeszłym roku. Ale ogrodu nie widziałam, opowiada owszem ale za inspirująco to on nie ma w ogrodzie. Ale to moje zdanie.
Ciągle pokazuje albo tylko jedną grządkę w warzywniku, albo tylko niezbyt piękny staw, albo tylko szopki i wysiewy. A ja potrzebuję więcej kwiatów.

Za to uwielbiam Carol Klein i jej Glebe Cottage, taką miłość i uwielbienie dla dzikich kwiatów, rozmnażania itd. Ona mi imponuje bardzo.
Ogród Mirelli 21:29, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możesz też na pniu posadzić takie efektowne iglaczki (jałowce zwisające-parasolki) jak w tym artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu

Jak miło Danusiu, że mnie odwiedzasz

Dziękuję za podpowiedź - jest do przemyślenia
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:25, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z zimowaniem wszystkich kolorowych turzyc jest kiepsko, prawie co roku je wymieniam, w tym roku było nioeźle, ale problemowe są jeśli chodzi o mrozy nasze polskie. Nadają się do holenderskiego czy niemieckiego klimatu, u nas nie za bardzo.

To szkoda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:02, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...
Danusiu a byłaś u Montiego w ogrodzie ze tak mówisz Bo dla mnie ten ogród jest wzorem do naśladowania I nie słyszałem żadnego mężczyzny ktory by opowiadał o ogrodnictwie z taką miłością jak on
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:55, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Złudzenia - zaskoczenia

Zaskakujesz ujęciami Cudnie!
Ogród wśród pól i wiatrów 18:37, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niezły ten ryneczek lidla, masa kolorów i jaka gęstwina hohohoho

O, jak miło, że wpadłaś Danusiu
Na "ryneczku.." szaleństwo. Początkowo byłam zdecydowana rewolucję tam robić,
ale już się przyzwyczaiłam do tego "misz-maszu" i nawet go lubię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:15, 22 sie 2015

Do góry
Zamiast wierzby miłorząb Pendula, ten parasol pasuje, będzie po prostu z innego drzewa. Pod spodem dywan z Ilex crenata 'Golden Gem' lub trzmieliny żółtej.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:46, 22 sie 2015

Do góry
Niezły ten ryneczek lidla, masa kolorów i jaka gęstwina hohohoho
Filodendron pnący 17:43, 22 sie 2015

Do góry
Pomacaj lub pokaż zdjęcie, trudno coś doradzać, jak się nie widzi.
Ogród Mirelli 17:40, 22 sie 2015

Do góry
Możesz też na pniu posadzić takie efektowne iglaczki (jałowce zwisające-parasolki) jak w tym artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:37, 22 sie 2015

Do góry
Nie czytać tylko oglądać fotki
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:18, 22 sie 2015

Do góry
Ależ kochana napracowałam się i inspiracji moc masz tutaj:

Jam bowiem matką chrzestną drzew w skarpetach Wcześniej słabo sobie to wyobrażano A teraz i owszem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:18, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdjęcia takie same, więc co tu przynudzać

Cięcie:
W okresie spoczynku w zasadzie najlepszy czas. Ale u brzóz późną jesienią można. Październik np. albo wczesną wiosną (luty) zanim zaczną soki krążyć. Zależy jaka zima i jaka wiosna, dlatego polecam późną jesień.

U śliwy wczesna wiosna.

Przynudzać ale się usmiałam
Dzięki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:47, 22 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
niedosyt zdjęć mam.... ale rozumiem czas zabiegania

Danusiu jaki jest najlepszy termin na podkrzesanie drzew (brzoza, pisardi)?

Zdjęcia takie same, więc co tu przynudzać

Cięcie:
W okresie spoczynku w zasadzie najlepszy czas. Ale u brzóz późną jesienią można. Październik np. albo wczesną wiosną (luty) zanim zaczną soki krążyć. Zależy jaka zima i jaka wiosna, dlatego polecam późną jesień.

U śliwy wczesna wiosna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:42, 22 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Danusiu mam dwa pytania:
Czy gdzieś jest Twoja relacja z tego sezonu zakładania ogrodu?
Czy mogę we wrześniu jeszcze zrobić oprysk dolistny iglaków?

Nie ma, nie pokazywałam w tym roku.
Oprysk dolistny nawozem kończymy do połowy sierpnia. A jeśli p.grzybowy to można.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:39, 22 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)

O ...aż nie mogę uwierzyć chyba ostro działasz, w przeciwieństwie do mnie

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...
Ratowanie drzew - zbyt głębokie zakopanie pnia 14:33, 22 sie 2015

Do góry
Szukaj kogoś kto wie jak to się robi, nie każdy ogrodnik ma pojęcie o czymkolwiek Zwłaszcza o budowaniu wgłębników dla drzew i ich ochrony.

Nawet budowlaniec albo ktoś nie związany z tym może wiedzieć jak to zrobić, a najlepiej zrobić to samemu. Jak to mówią "potrzeba matką wynalazku". Masz napisane jak zrobić,l więc zróbcie sami. Na szukanie jest za późno. A może one usychają z suszy a nie z zasypania?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:23, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kiedyś zarywałam każdą noc, przez 3 lata...teraz jakiś raz w tygodniu, ale potem zasypiam nawet przy ciekawym programie o ogrodach angielskich hmm

O ...aż nie mogę uwierzyć chyba ostro działasz, w przeciwieństwie do mnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:19, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas to trwało, ale na szczęście doczekaliśmy się, że nas nie widać i można spokojnie siedzieć na ławce i kontemplować ciszę

to teraz Danusiu cofnij się do czasów kiedy dopiero tworzyłaś ramy ogrodu np. z tych pięknych serbów i poczuj się jak... u mnie
serio, jak patrze na tak pieknie wyrośnięte drzewa to mam ochotę rzucić kopaczkę
U mnie we wrzesniu plantowanie terenu i dopiero wtedy moge pomyśleć o stworzeniu drzewiastych ram ogrodu, a zanim urosną żeby nas zasłonić - wolę nawet nie mysleć
zastanawiałam sie z czego zrobić ramy ogrodu. Czy wybrać świerki serbskie czy tuje szmaragd? boję się, że serby rozrosną się i zajmną mi całe miejsce w ogrodzie a tego mam mało - czytałam, ze Twój ogród ma ok. 500m2 u mnie jest chyba podobnie ale na zdjęciach Twój ogród wydaje sie być taki duży, wręcz trójwymiarowy....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies