Nie byłam, oglądam w telewizji. Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale. Natomiast Monty Dona poznałam osobiście na Chelsea Flower Show w zeszłym roku. Ale ogrodu nie widziałam, opowiada owszem ale za inspirująco to on nie ma w ogrodzie. Ale to moje zdanie.
Ciągle pokazuje albo tylko jedną grządkę w warzywniku, albo tylko niezbyt piękny staw, albo tylko szopki i wysiewy. A ja potrzebuję więcej kwiatów.
Za to uwielbiam Carol Klein i jej Glebe Cottage, taką miłość i uwielbienie dla dzikich kwiatów, rozmnażania itd. Ona mi imponuje bardzo.
Danusiu a byłaś u Montiego w ogrodzie ze tak mówisz Bo dla mnie ten ogród jest wzorem do naśladowania I nie słyszałem żadnego mężczyzny ktory by opowiadał o ogrodnictwie z taką miłością jak on
O, jak miło, że wpadłaś Danusiu
Na "ryneczku.." szaleństwo. Początkowo byłam zdecydowana rewolucję tam robić,
ale już się przyzwyczaiłam do tego "misz-maszu" i nawet go lubię
Zamiast wierzby miłorząb Pendula, ten parasol pasuje, będzie po prostu z innego drzewa. Pod spodem dywan z Ilex crenata 'Golden Gem' lub trzmieliny żółtej.
Cięcie:
W okresie spoczynku w zasadzie najlepszy czas. Ale u brzóz późną jesienią można. Październik np. albo wczesną wiosną (luty) zanim zaczną soki krążyć. Zależy jaka zima i jaka wiosna, dlatego polecam późną jesień.
Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...
Szukaj kogoś kto wie jak to się robi, nie każdy ogrodnik ma pojęcie o czymkolwiek Zwłaszcza o budowaniu wgłębników dla drzew i ich ochrony.
Nawet budowlaniec albo ktoś nie związany z tym może wiedzieć jak to zrobić, a najlepiej zrobić to samemu. Jak to mówią "potrzeba matką wynalazku". Masz napisane jak zrobić,l więc zróbcie sami. Na szukanie jest za późno. A może one usychają z suszy a nie z zasypania?
to teraz Danusiu cofnij się do czasów kiedy dopiero tworzyłaś ramy ogrodu np. z tych pięknych serbów i poczuj się jak... u mnie
serio, jak patrze na tak pieknie wyrośnięte drzewa to mam ochotę rzucić kopaczkę
U mnie we wrzesniu plantowanie terenu i dopiero wtedy moge pomyśleć o stworzeniu drzewiastych ram ogrodu, a zanim urosną żeby nas zasłonić - wolę nawet nie mysleć
zastanawiałam sie z czego zrobić ramy ogrodu. Czy wybrać świerki serbskie czy tuje szmaragd? boję się, że serby rozrosną się i zajmną mi całe miejsce w ogrodzie a tego mam mało - czytałam, ze Twój ogród ma ok. 500m2 u mnie jest chyba podobnie ale na zdjęciach Twój ogród wydaje sie być taki duży, wręcz trójwymiarowy....