Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 08:11, 24 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Kiedy będziesz ostatni raz cięła cisy aby tak idelanie wiosną wygladaly jak co roku? Ostatnio czytałam artykuł nt cięcia bukszpanów, napisane bylo że można nawet w listopadzie.... A pamiętam burze jaka się rozpętała gdy napisałaś, że je przycięłaś w grudniu Ja chyba ciachnę je w II połowie września bo przez te łagodne zimy bardzo mocno przyrastają mi nawet do grudnia i potem drażnią mnie zimą swym poczochranym wyglądem.

Ja docinam, jeśli mam czas - upały nie są dobre dla cięcia, bo przypala. Przekonałam się o tym w to lato. Czekaj na chłodną pogodę nie teraz, bo ma być jeszcze powyżej 30 stopni.

Jeśli późną jesienią przytniesz i podmarzną zimą, to nic nie stoi na ptrzeszkodzie, bo i tak tniesz wiosną, więc przymarznięte i brązowe zetniesz znowu.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 14:30, 24 sie 2015

Mam takie same odczucia co do Monty Dona - "jak zachwyca jak nie zachwyca?"
Ogrodowy program kulinarny z jego udziałem byłby lepszy. Pt. Garnek potraw z ogrodu Monty Dona.

Widać go w szopie albo na desce w warzywniku tylko i przy taczce ... .

Gardenarium 15:54, 24 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)

Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:03, 24 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ogrodowy program kulinarny z jego udziałem byłby lepszy. Pt. Garnek potraw z ogrodu Monty Dona.

Czy mnie się już tak wszystko zbyt głupie wydaje... albo zbyt słabe? Potrzebuję nieco więcej w takim programie niż tylko wysiewania i pikowania, to już umiem.. Albo grabienia trawnika w kółko...

Słowo daję, ale Geoff miał przynajmniej tysiąc pomysłów, co zrobić w ogrodzie własnym sumptem, potem w Barnsdale byłam 3 razy i widziałam na własne oczy piękne pomysły stworzone w programie jak dojrzały..a Alan miał cudny ogród, zakątki które pokazywał. Coś tworzył. Projektował, wymyślał.

Jak pokazują w programie obce ogrody w Anglii ok, we wszystkich byłam haha, znam, albo chociaż przywitali nas właściciele (nie wszyscy, ale większość i z każdym mam zdjęcie albo książkę z autografem i ten kawałek programu jest ciekawy, nawet bardzo.

Instagram Ogrodowiska
Milka 16:33, 24 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...

Doczytałam kolejne strony i rozumiem ciebie poszłaś juz dalej, mnie juz tez nudzą, trzeba mi czego innego, paradoks, jak w ciągu 3 lat dużo się zmieniło
Gabriela 16:39, 24 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

A mnie zachwyca,. może oglądamy inne programy
To facet z pasją i tworzy nowe zakątki w swoim ogrodzie, w zupełnie innym stylu niż Geoff Hamilton, ale chyba dobrze, że każdy z nich jest inny?

Program roślinno - kulinarny z nim i jego żoną oczywiście był, masz tu całą serię Fork to Fork, czyli "Z wideł na widelec"

https://www.youtube.com/watch?v=x45QV4n9Aqs
Madzenka 18:17, 24 sie 2015

Hi hi ale dyskusja o Monty

Nie wiem dlaczego GO lubie oglądać skoro nigdy nic nie siałam ani nie planuję rozsad pod szkłem ma w sobie jakiś taki trudny do określenia urok angielskich ogrodów
Ale jak widze te jego przyduże spodnie i cięzkie buty to bym go przebrała a na CHFSh wyprasowalabym mu garnitur i wybrała mu o jeden rozmiar mniejszy Jak go spotkam na CHFSh nie omieszkam mu o tym powiedziec

A o brudnych paznokciach Carol podyskutujemy?
Gardenarium 19:48, 24 sie 2015

Paznokcie mam takie same.. z brudem - niejednokrotnie i chętnie je pokazuję klientom.. Chyba o Monty wystarczy

Nie kręci mnie pokazywanie wypielęgnowanych stópek z pomalowanymi paznokietkami jak wokół chaszcze w ogrodzie Wole wypielęgnowany ogród niż paznokietki

Ale jeśli ktoś lubi odwrotnie to ma prawo.

Instagram Ogrodowiska
Lukasz2013 19:50, 24 sie 2015

Danusiu ja z racji pracy też mam ten problem z paznokciami rękawiczki nie pomagają. Brr, ale nie lubię mieć takich paznokci. Jednak miłość do ogrodu wygrywa
Flower1 20:12, 24 sie 2015

no tak u mnie to samo ,mimo rękawiczek sok z cytryny polecam albo pranko reczne