Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 14:39, 22 sie 2015

Milka napisał(a)

O ...aż nie mogę uwierzyć chyba ostro działasz, w przeciwieństwie do mnie

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:42, 22 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Danusiu mam dwa pytania:
Czy gdzieś jest Twoja relacja z tego sezonu zakładania ogrodu?
Czy mogę we wrześniu jeszcze zrobić oprysk dolistny iglaków?

Nie ma, nie pokazywałam w tym roku.
Oprysk dolistny nawozem kończymy do połowy sierpnia. A jeśli p.grzybowy to można.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:47, 22 sie 2015

ana_art napisał(a)
niedosyt zdjęć mam.... ale rozumiem czas zabiegania

Danusiu jaki jest najlepszy termin na podkrzesanie drzew (brzoza, pisardi)?

Zdjęcia takie same, więc co tu przynudzać

Cięcie:
W okresie spoczynku w zasadzie najlepszy czas. Ale u brzóz późną jesienią można. Październik np. albo wczesną wiosną (luty) zanim zaczną soki krążyć. Zależy jaka zima i jaka wiosna, dlatego polecam późną jesień.

U śliwy wczesna wiosna.

Instagram Ogrodowiska
ana_art 16:18, 22 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Zdjęcia takie same, więc co tu przynudzać

Cięcie:
W okresie spoczynku w zasadzie najlepszy czas. Ale u brzóz późną jesienią można. Październik np. albo wczesną wiosną (luty) zanim zaczną soki krążyć. Zależy jaka zima i jaka wiosna, dlatego polecam późną jesień.

U śliwy wczesna wiosna.

Przynudzać ale się usmiałam
Dzięki
Sebek 18:55, 22 sie 2015

Gardenarium napisał(a)
Złudzenia - zaskoczenia

Zaskakujesz ujęciami Cudnie!
jazzy 19:00, 22 sie 2015

Cudnie! Cudnie! Cudnie!
Kondzio 19:02, 22 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...
Danusiu a byłaś u Montiego w ogrodzie ze tak mówisz Bo dla mnie ten ogród jest wzorem do naśladowania I nie słyszałem żadnego mężczyzny ktory by opowiadał o ogrodnictwie z taką miłością jak on
Gardenarium 21:33, 22 sie 2015

Nie byłam, oglądam w telewizji. Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale. Natomiast Monty Dona poznałam osobiście na Chelsea Flower Show w zeszłym roku. Ale ogrodu nie widziałam, opowiada owszem ale za inspirująco to on nie ma w ogrodzie. Ale to moje zdanie.
Ciągle pokazuje albo tylko jedną grządkę w warzywniku, albo tylko niezbyt piękny staw, albo tylko szopki i wysiewy. A ja potrzebuję więcej kwiatów.

Za to uwielbiam Carol Klein i jej Glebe Cottage, taką miłość i uwielbienie dla dzikich kwiatów, rozmnażania itd. Ona mi imponuje bardzo.

Instagram Ogrodowiska
21:46, 22 sie 2015
ciekawe spostrzeżenia co do Monty Dona ...bo ja te wysiewy i rozmnażanie najbardziej lubie ...cisy się od niego nauczyłam rozmażać .... jak przeżyja ta zime ...to skutecznie o uprawie warzyw bardzo dużo przydatnych rzeczy pokazuje....a kwiatki to rzeczywiście Carol pokazuje i omawia lepiej

czyli każdy szuka coś dla siebie przydatnego i ogląda co mu potrzeba ...bo dzień za dniem zbyt szybko mija.
waldek727 21:59, 22 sie 2015

Gardenarium napisał(a)
Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale.

Do mnie to najbardziej przemawiają programy ogrodnicze prowadzone przez Tece Thompson.
https://youtu.be/N6fywvLMzUE