Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Ewy 15:57, 30 maj 2018

Do góry
Rutewkowo.

Ogród z wilkiem zamkn. 15:56, 30 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Macham Madzia zmęczoną łapką fotki już wrzuciłam więc pewnie sobie zobaczysz jak wrócisz do domciu. wsadziłaś już wszystko??? Ciekawam gdzie?

widziałam u Ciebie mnóstwo stron ,ale dopiero wieczorkiem wpadnę ,bo lecę jeszcze do ogrodu podziałać .....posadziłam wszystkie podarki ,za które bardzo bardzo dziękuję
skończyłam bok 2 domu -wszystko co podzielone leży marnie ,bo dziś upał okropny
w czrnym pojemniku gnojówka z pokrzyw .....wali na całą okolicę

tu iryski poszły -nie widać dobrze ,bo niektóre ścięte

a tam za ostatnią brzózką naparstnice od Ciebie

wszystko malutkie i ciężko fotkę dobrą zrobić ,albo raczej fotograf ze mnie marny

Anulajda w raju 15:56, 30 maj 2018

Do góry
Mariatheresia w kwadratach

LeŚnicZaNka 15:53, 30 maj 2018

Do góry
Paeonia - Piwonia 15:49, 30 maj 2018

Do góry
Zbyszku, Twoja niespodziewanka ma piękny kolor,
Callie's Memory to chyba krem z morelą, ach te pomyłki...

Imienia dla swojego żółtka już szukać nie będę, zostaje przy Bartzella, dzięki za pomoc.

Tu moja kolejna NN

LeŚnicZaNka 15:49, 30 maj 2018

Do góry
są moje roze okrywowe
Ogród z wilkiem zamkn. 15:48, 30 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Posadziłaś już wszystkie skarby zwiezione z okolic Krakowa?
W niezłym buszu wracałaś z córą do domu Ale ona chyba już od małego do takich podróży przyzwyczajona. Tak to jest gdy mama - zapalona ogrodniczka.

posadziłam i dodatkowo jeszcze kfiotków dokupiłam .... z wiśnioowej zrobiła mi się jarmarczna kolorowa bylinówka -

zabrałam z tamtąd cyprysiki ( jeszcze trzy zostały ,ale też pójdą koło ogniska )

i na razie te danici tam są ,bo nie mam pomysłu ,gdzie je dać
mam nadzieję ,że jak mnie odwiedzisz ,to podpowiesz mi co nieco
jeszcze raz dziękuję za kfiatuchy

młoda faktycznie przyzwyczajona do różnych sytuacji ziemia ,kora, kfiatuchy ,a i meble i inne rzeczy też z nią woziłam
buziaki
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:46, 30 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
(...)

Na przykładzie tego zdjęcia wyjasnie ci Marto dlaczego podlewanie świeżo posadzonych roślin może być nieefektywne.
Wokół pnia dobrze jest zrobić tzw. misę, czyli niewielki dołek - jak misa - ciut o średnicy większy niż była bryła korzeniowa i tam lana woda utrzymuje się, a nie rozlewa. Ważne to jest w upały, bo dużo wody potrafi wyparować błyskawicznie lub rozlać naokoło, a w efekcie tylko 2-3cm w głąb jest mokre
Nigdy nie leję z węża bo to złudne i... durne - tak stoisz i liczysz, liczysz i stoisz
Biorę konewkę, lub dwie, kubeł i do nich leję z węża. Z jednym lecę pod roslinę, a w tym czasie nalewa się do drugiego. Efektywność podlewania drzew i krzaków jest o milion lepsza i wydajniejsza, bo lejesz idealnie w korzenie, a nie rozbryzgujesz naokoło. I jeśli ziemia w misie ubije się, stwardnieje to co kilka dni warto wierzchnią warstwę przegrabić, by otworzyć "pory" gleby.
Kilka dni temu wykopaliśmy i przesadzaliśmy dużego cisa. Co dwa-trzy dni dostaje 4 kubły. Dziś mu będe robić kontrolny dołek (bo widzę jak lekko zaczynają przyrosty zwisać) i w razie czego dostanie na noc węża z ciurkajacą wodą (to na prawdę ma ciurkać a nie lać się i rozlewać).
Widać że cała rabata na zdjęciu lana, a nie pod rosliny. No, brak ekonomi
Korą wyściółkować trzeba, to dłużej wilgoć utrzyma, a to oznacza mniej podlewania i mniej parowania wody.

Jesli te brzozy miały maleńką bryłę korzeniową to tym bardziej wody im trzeba.

I tak się zastanawiam, że jesli masz tylko licznikową wodę to czemu nie zainstalujesz sobie beczek na deszczówkę? Ja mam wkopane 4 beczki po 200l i to jest olbrzymia oszczędność do podlewania.
Przedziwny Ogród 15:46, 30 maj 2018

Do góry

Przedziwny Ogród 15:35, 30 maj 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Super pod tym murkiem

Dziękuję
Rosną tak jeszcze trawy Rozplenice, hortensje i róże TomTom, których na zdjęciu dobrze nie widać. Gąszcz na całego, lubię tak...

Wzgórze chaosu 15:33, 30 maj 2018

Do góry
Zakątek przy ulicy wymaga kilku zabiegów kosmatycznych, ale z daleka chyba nie widać braków Czekam na rzekę z szałwii Caradonna, ona robi dużą robotę na tej rabacie.
Dwa ogrody 15:32, 30 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Mirko, to Parky. Stłamszona przez jarzmianki.
Rozszyfrowałaś tę kremowo/białą? Nadal nie znam nazwy

Twoja to pewno Ilse Krohn superior- podobna, moja jednak w pąku ma delikatny róż, potem jak bardziej się otwiera staje się biała i kanciasta

to moja, w jednym katalogu róż jest b podobna o nazwie Swan Lake, może więc moja to Swan Lake ?

Wzgórze chaosu 15:27, 30 maj 2018

Do góry
W międzyczasie kilka zdjęć zrobionych w poniedziałek o 5 rano Nie myślcie, że taki ranny ptaszek ze mnie, to zbiórka na szkolną wycieczkę postawiła mnie o tej porze na nogi I dobrze, piekne światło jest po wschodzie słońca, nawet zdjęcia z mojej małpki dają chyba radę

Skarbonkowy ogródek 15:26, 30 maj 2018

Do góry
a może liliowiec stella d'oro będzie i trawiasto i żółto
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:25, 30 maj 2018

Do góry

Paeonia - Piwonia 15:10, 30 maj 2018

Do góry
Ewa bardziej Bartzella (pełna) niż Garden Treasure (półpełna i karminowe nacieki)

a u mnie taka niespodziewajka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies