Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:27, 01 lip 2018

Do góry
@Nallar
po dłuższych oględzinach swoich hortensji oraz przewertowaniu encyklopedii hortensji Gelderena wydaje mi się, że w wypadku obu hortensji piłkowanych mogą wchodzić w grę dwie odmiany:
- Forget Me Not
- Blue Bird

Dodatkowo w encyklopedii stwierdza się, że w obiegu, w wypadku tych dwóch odmian, jest kilka nieco różniących się od siebie klonów, co jednoznaczną identyfikację niestety utrudnia.

W mojej kolekcji najbardziej podobny do Twoich jest jeden z klonów Blue Bird, który u mnie rośnie w pełnym cieniu:

Działeczka Asi :) 10:27, 01 lip 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Aniu tu zdjęcie z zeszłego roku, mam 150 i parę centymetrów wzrostu

A co ile sadziłam? Nie wiem, tak na oko Jak nie zacznie padać, to idę na działkę to zmierzę

O! Jak miło Cię widzieć
Przerwa na kawę... 10:23, 01 lip 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Kasiu - tam gdzie tylko wejdą i nie będzie trzeba nogą dopychać w sumie na obie już mam miejsce tylko w przypadku jednej cała rabata musi najpierw być przerobiona a tam sporo kwitnie i nie bardzo chcę rośliny teraz ruszać.
Nic to, lecę kopać miłego dnia

Ha, wiedziałam że tetris ogrodowy będzie .
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:20, 01 lip 2018

Do góry
@ZbigniewG
to ja jeszcze raz wstawiam aktualne zdjęcie h. macrophylla Hopcorn, żeby móc porównać ją z Ayeshą.

Przerwa na kawę... 09:53, 01 lip 2018

Do góry
Kasiu - tam gdzie tylko wejdą i nie będzie trzeba nogą dopychać w sumie na obie już mam miejsce tylko w przypadku jednej cała rabata musi najpierw być przerobiona a tam sporo kwitnie i nie bardzo chcę rośliny teraz ruszać.
Nic to, lecę kopać miłego dnia
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:45, 01 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Zapomniałabym o jeszcze jednej rewolucji. Na podokiennej.

Rodek czeka na nowe miejsce. A tymczasem buksy i carexy ID zajęły miejsce.
Jeszcze jutro jeden buksik dokupić muszę w miejsce różowej doniczki

super!
Może tu daj hakuro? Albo za płot
Fajny pomysł Toszku z ta lawenda może da się tak zrobić inne prostokąty z rozplenicami i Cię dance że lawenda zostanie? Jakoś niesymetrycznie
Małymi kroczkami do celu... 09:43, 01 lip 2018

Do góry

KONIEC zauważyłam, że większość jeżówek, gdzieś mi zniknęła po zimie. Jednak dobrze ktoś pisał, że te najbardziej "bajeczne" są zazwyczaj jednoroczne - szkoda. Hortensje powoli zaczynają, najbardziej w tyle są limki no i polar bear. Może jak w końcu zrobi się cieplej wszystko ruszy. Miłej niedzieli wszystkim życzę
Małymi kroczkami do celu... 09:39, 01 lip 2018

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:39, 01 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Taka niespodzianka na koniec czerwca
Drzewo na skarpie.

Czy coś jeszcze?

Zakupy dziękują. Połowa już na swoim miejscu. Jutro posadzę brzozy i hortki.
I czekam na graby Fastigata. Przyjadą w czwartek.
A tymczasem muszę gdzieś przesadzić moją cudną, kwitnącą lawendę. Zatem będą żniwa.
zakupy super
Ola pisała kiedyś u siebie że różnica między FF a F to w gęstości. F o wiele gesciejsze.
Lawenda będziesz jeszcze w tym roku przesadzać? Umorzenie się jeszcze do zimy?
Ja też muszę ale zaplakalabym się gdyby mi 80szt padło...
Małymi kroczkami do celu... 09:38, 01 lip 2018

Do góry
Małymi kroczkami do celu... 09:37, 01 lip 2018

Do góry
Małymi kroczkami do celu... 09:37, 01 lip 2018

Do góry
Tak jak pisałam wcześniej u mnie ogrodowo nie wiele się dzieje. Róże po tych deszczach wyglądają okropnie, w skrzyniach warzywa zaczynają żółknąć. W dodatku silny wiatr daje nieźle czadu. Dzisiaj trochę spokojniej, więc zrobiłam tylko kilka zdjęć, żeby uchwycić jeżówki, które póki co wprowadzają trochę koloru do ogrodu

Ogród Muszelki 09:30, 01 lip 2018

Do góry
Jeżówka 'Tiki Torch'. Zdjęcie nie oddaje piękna jej koloru. W realu ma śliczne, rózne odcienie pomarańczowego.

Przerwa na kawę... 09:23, 01 lip 2018

Do góry
Ha Jolu - oto jest pytanie - gdzie je posadzić jak się już je kupiło. Jedna Early Sensation idzie na frontową rabatę (z takim zamiarem ją zakupiłam) a druga na razie jest ustawiana w różnych miejscach na ogrodzie i zobaczymy.
Na razie stoją sobie tak dopóki ziemi kwaśnej nie kupię

Dobrze, że się udało Kasi uprosić człowieka aby otworzył swoje progi dla nas. Dla porównania - tą hortkę kupiłam jako normalną krzaczastą i wyprowadziłam na patyk.
..marzy mi się ogród ... 09:15, 01 lip 2018

Do góry
A następnie podekscytowana Gosia wzięła łopatę i na początku dosyć sprawnie jej szło, szło... szło i

Gosieńko tak patrzę, patrzę i patrzę na zdjęcie i wydaje mi się że pasowały by u Ciebie proste linie rabat. Szkoda że niema zdjęcia o szerszych kadrach.
Migawki z ogródka 09:12, 01 lip 2018

Do góry
Nie śpię już od jakiegoś czasu nawet... Impreza ok, tylko jakieś niejadki mi się trafiły, będziemy teraz wyjadać przez tydzień

Moja bajka 08:55, 01 lip 2018

Do góry
Sabina76 napisał(a)
...Stefcia dupcią się wykręciła . Nigdy bym nie pomyślałam, że tak się do żaby przywiążę
...

Kasiu,kiedyś dałam imiona dwóm karpiom. Przed Wigilią .... więc taka Stefcia w ogrodzie, to jak swój Dojrzałam U Ciebie białe przetaczniki ??? Tak myślę, z czym je zestawić? Długo kwitną?

Sabinko przetaczników nie mam. Pozbyłam się ich bo okropnego mączniaka łapały. Czyżby chodziło Co o odętkę wirginijską? Ta biała, wysoka? Jest śliczna i dość długo kwitnie. Jeśli to o nią pytałaś to gorąco polecam .
Moja bajka 08:50, 01 lip 2018

Do góry

ten rożek z klamotów wylądował na stoliku pod mini altanką . Czy kocankę można rozmnażać? Albo przechować zimą? Strasznie fajna, wdzięczna roślinka

Filemon jednak też został przemalowany

po raz pierwszy odważyłam się ściąć ostróżki po przekwitnięciu. Mam nadzieję, że powtórzą kwitnienie
Skąpana w słońcu 08:49, 01 lip 2018

Do góry
Iwonko, dziękuję za miłe słowa, ale do sukcesu jeszcze daleko.

Byłam ostatnio w Bylinowym Raju i poczyniłam zakupy.

Oczywiście w większości to jeżówki, dodatkowo floks, jarzmianki

Częściowo już posadziłam, w piątek bo był jeden przyzwoity dzień. Niestety wcześniej musiałam wyplewić, bo chwasty bardzo się rozpanoszyły.
Przy okazji wykopałam dwie róże Vannilki, bo chociaż pięknie kwitły, to po obcięciu kwiatów zostały gołe badyle. Już nie chce mi się trzymać takich chorowitków.

Moja bajka 08:47, 01 lip 2018

Do góry

kluczyk do Mojej bajki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies