Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:57, 28 wrz 2016

Do góry
Jolu

Gosiu do tej pory co kupiłem to dosadzałem, trzeba to było w końcu poukładać

Edytko mnie zawsze podobały się hosty różnych odmian w jednym miejscu, jakoś w moim mniemaniu nie tworzy to bałaganu bo wszystko jest w odcieniach zieleni jednak ja dosadzałem tam inne byliny i zaczęło to źle wyglądać, same hosty powinny lepiej wyglądać.
Roślinki niech dobrze rosną

Irenko znosimy tyle roślin do ogrodów aż w końcu przychodzi ten czas, że trzeba się z niektórymi rozstać, ale tutaj zawsze jakoś sentymenty na drodze stają, ja mam ich coraz mniej, ale mam jeszcze dwie chodzące przeszkody ku temu

Liliowce posadziłem w jedno miejsce bo trudne są do skomponowania, ale z bukszpanami i trawami oraz cebulowymi stanowią całoroczną ozdobę... o zapomniałbym o liliach

Olu bardziej ewolucje, a jeszcze lepiej sprzątanie bałaganu

Jolu hosty tylko tak dobrze na zdjęciach wyglądają w rzeczywistości to samo co u Ciebie

Aniu ja mimo jej minusów czekam na przyszły rok, może ponownie mnie zachwyci i zbije te minusy na poboczny tor.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:13, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Reniu jak będzieś rozdawać centymetry to pamiętaj, ja pierwszy w kolejce

Tobie na pewno ... jestem Ci winna przysługę za tyle cennych rad
Typografia ogrodu 19:20, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Niebawem
Powiem Ci, że kiepskiego motywatora sobie wybrałaś bo u mnie kiepsko z wszystkim ostatnio, ale może i mnie poprawa jakaś czeka
to tak jak ja
Jesień,zima będziesz się nudził to coś na pewno zdzislasz.a ja będę Ci kibicować
Moja codzienność - ogród Oli 18:52, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Cieszę się, że już od jakiegoś czasu szukam terapeuty bo długo nie pociągne bez pomocy
Pięknie Olu

Madzenka napisał(a)
Jesieni w ogrodzenie widać, soczyście zielono z domieszką bordowego i brązów. Pięknie

sylwai napisał(a)
Pięknie!!Wszystko juz takie dojrzałe,a te obwódki bukszpanowe są mega .Jesień w twoim ogrodzie jest po prostu cudna

kamasja napisał(a)
Nie, no ja nie mogę wchodzić na O., zaczynam chorować. Ja nie mam czasu wracam jak już ciemno, uczę się tabliczki mnożenia albo studiuję Platona (z dziecmi-oczywiście)itp. ogród odłożony na lepsze czasy. A wy ciągle podnosicie poprzeczkę. Jak żyć. Pozdrawiam Ola.

violinek napisał(a)
Cudo

jolka napisał(a)
Popatrzyłam, powzdychałam
Wszystko cudne Olusia. Bravo TY

agata19762 napisał(a)
Oluś cudna soczyście zielona ta Twoja jesień.

Pozdrówka

to dzięki Wam motywujecie
DZIĘKUJĘ !
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:41, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Anula tal mam Shone Maid i pierwsze kwitnienie było piękne, kwiat spory pięknie pachnący z nutką owocowej nuty, ale ja specjalistą od zapachów nie jestem
Kwiat niestety nie jest zbyt trwały i do tego śmieciuch z resztą jak większość o tak napakowanych kwiatach. Niestety później jakaś lipa bo kwiatów prawie nie wypuszczała, a pędy króciutkie i wiotkie, jednak miejsce gdzie jest posadzona jest ubogie, a ja całkowicie zapomniałem o nawożeniu, więc tu zapewne jest problem. ZObaczymy w przyszłym sezonie bo już powinna być mocniejsza i porządnie ukorzeniona.

Przez ten zapach to się chyba jednak na nią skuszę w przyszłym roku. Dzięki bardzo za info.

Kocham hosty wszelkie, tak więc Twoje też
Typografia ogrodu 16:05, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Niebawem
Powiem Ci, że kiepskiego motywatora sobie wybrałaś bo u mnie kiepsko z wszystkim ostatnio, ale może i mnie poprawa jakaś czeka

yupiiiii mały znak ale czuję że coś się święci
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:51, 27 wrz 2016

Do góry
Luki...aktualnie w domu mam tylko Decis, trzeba by kupić, rano chciałam nawóz kupić, zapomniałam też mam nadzieję, ze taki moment będzie, zacumuję koło ciebie

Kasya...dzięki Kasiu rozchodniki kolory maja bardzo różne, odmian mam kilka, jednak kolor wybarwienia zależy tez od ziemi i ilości słońca, takie wnioski mam. Mam takie bardzo czerwone, aktualnie obżarte przez ślimaki, bez jednego liścia.

Tusiala...o jesteś, fajnie i dziękuję. Hakone u mnie spisują się na medal.
Moja top lista traw, wg moich obserwacji u mnie to;

hakonki- nie mam tylko zielonych, choć może warto, miskanaty- Gracilimus, Falmingo, Africa, Cosmopolitan, Dronning Ingrid, Morning Light, miskant Variegatus, Arudno Donax, molinie Variegata, rozplenice Black Beuty, Moudry, Medium Boy, trzcinnik pośredni, Amazon Mist i Frosted Curls oraz carexy brązowe, z tymi nie mam problemów, rosną szybko. Nie wymagają pracy.

A obserwować będę nowe nabytki, miskant Memory, Malepartus, molinie Transparent i Windspiel.
Wywalam miskant cukorwy, pozbywam się trzcinnika FK oraz jeszcze jednej trawy, niestety za diabła nazwy nie mogę sobie przypomnieć i w niektórych miejscach pozbywam się carex szerokolistny. Natomiast uparłam się w tym roku przezimowac rozplenice Samba, nie wiem czy sie uda, z nią 1 próba, z rubrum były 3 nieudane.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Irenko ja mam w przedogródku 50 liliowców i tak coś na jesień chciałem dosadzić by nad nimi górowało i odwracało uwagę a jest na tyle efektowny, że chyba będzie to robił bardzo dobrze

Jolu niestety zbyt nie pomogłem

Zrobię tak, bo powiem ci mam do przesadzenia kupę liliowców, zarasta je rozplenica Moudry, teraz, jak dla mnie najlepiej widac, co trzeba poprawić, trzeba się pośpieszyć tylko. Sporo roslin jednak wywalam, goździki brodate wszystkie usuwam, ziemia pod nimi jałowa i zaduszają inne rośliny,. No i jeszcze nad bergenią dumam, albo przenosiny do lasu, albo wywalam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:02, 27 wrz 2016

Do góry
Moje hostowisko pod jabłonią bzem i sosnami rosło w tym roku bardzo źle, jak się okazało nie tylko brak nawożenia było powodem, ale totalny popiół zamiast ziemi. Bez sąsiada zapuścił korzenie tak mocno pod hostami, że wypijał całą wodę, której i tak zbyt dużo w tym miejscu nie było.
Wykopałem wszystko co rosło, wywaliłem języczki, ususzone rutewki, azalie, zniszczonego buksa. Przekopałem całość wyciągając 2 pełne worki korzeni, nasypałem kompostu trochę ziemi z worka, przekopałem z odrobioną przekompostowanego obornika bo resztka mi została i posadziłem same funkie. Przydałoby się trochę gliny do zmieszania, ale nie mam dostępu obecnie. Nie ma co za bardzo pokazywać bo jak teraz funkie po ostrym przesuszeniu mogą wyglądać, ale dobrze, że zrobiłem to teraz bo wiosną na pewno dobrze wielkością bym tego nie rozstawił.

Może nie widać, ale 18 odmian tu leży

Nie dziwić się, że było sucho bo do tego wykopałem mnóstwo kamieni i cegieł

Odgarnąłem żwirek dalej o spory kawałek i nawet nikt nie zauważył, że powiększył miejsce na nasadzenie

Było już dość ciemno, ale efekt po posadzeniu.

Chciałem posadzić cisy by zasłonić płot, ale to znó mniej miejsca i szkoda mi kasy by tu inwestować, posadzę trochę bluszczu na płot by beton tak nie przytłaczał i wsio.
Takie szybkie roszady bez oszałamiających efektów, ale zawsze to lepsze niż było.
Ogród Cioci cz. 3 10:52, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu z tym sadzeniem na pniu to dobra droga z walką o miejsce Ciekawe kiedy byliny na pniu będą szczepić będę pierwszy w kolejce

Łukasz bylin jeszcze nie widziałam ale złocienie i osteo już są
Osteo nawet dostałam od Elizki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:51, 27 wrz 2016

Do góry
Irenko ja mam w przedogródku 50 liliowców i tak coś na jesień chciałem dosadzić by nad nimi górowało i odwracało uwagę a jest na tyle efektowny, że chyba będzie to robił bardzo dobrze

Jolu niestety zbyt nie pomogłem
Lawendowy zawrót głowy 10:49, 27 wrz 2016

Do góry
Jolu powiem tyle nie mom bladego pojęcio jakie to odmiany co nie zmienia faktu, że bardzo ładne i niech się ładnie rozrastają
Ogród Cioci cz. 3 10:12, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu z tym sadzeniem na pniu to dobra droga z walką o miejsce Ciekawe kiedy byliny na pniu będą szczepić będę pierwszy w kolejce

Hahha swietne )))

Ogród w skali mikro cz.II 09:49, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja tam czekam na trzmielinę z Twoim Baronem czerwonym trzeba przeprowadzić poważną rozmowę bo leniwy jakiś i może się opamięta na przyszły rok

Łukasz ... zerknij ... jesteś pewien ,ze mam ją tam sadzić ???

Ogród wśród pól i wiatrów 09:25, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Widzę, że obsadzanie skarpy idzie pełną parą

Luki.. obsadzanie skarpy idzie po japońsku: jako-tako

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:01, 27 wrz 2016

Do góry
Kasiu zna się chłopak na rzeczy

Marzenko co najgorsze buksik chyba znów stworem zostanie bo jak zarósł to piesek przyozdobić postanowił.
Trawnik w tym miejscu miał być na nowo założony, ale mamuśka wiedziała lepiej i tylko przekopała łyse placki i zasiała tym sposobem jak jeżdżę kosiarką to zapada się w dołkach i za nisko kosi co prowadzi do żółtych placków. Niestety mój piesek zimą upatrzył sobie to miejsce na toaletę.

Iwonko nie pozwalaj mi zbyt wiele bo jeszcze za łopatę złapię teraz, a nie wiosną

Irenko dla siebie nic nie kupiłem, plan naprawczy w strefie finansowej i budżetowej mam, a dwie trawki nie były dla mnie
Ja malpartusa w liliowcach pod ścianą posadziłem, w sumie to nie wiem jak sadzić bo solo będzie ładny jak i wśród roślin będzie ładny

Kasiu pomykałem ale zawartość siateczki nie dla mnie była
Ogród Cioci cz. 3 07:47, 27 wrz 2016
Do góry
Luki napisał(a)

byliny na pniu...rechotam .....to chyba idziemy w nowe trendy

Łukaszu przyszły sezon jest twój ....możesz poeksperymentować ...będziesz prekursorem
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 00:27, 27 wrz 2016

Do góry
Jolu długo trzeba było na Ciebie czekać
Ogród Cioci cz. 3 00:26, 27 wrz 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 00:22, 27 wrz 2016

Do góry
Irenko ja chyba Fastac stosowałem, ale dokładnie nie pamiętam
Kiedyś w końcu będzie okazja porozmawiać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies