Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 10:57, 28 wrz 2016

Jolu

Gosiu do tej pory co kupiłem to dosadzałem, trzeba to było w końcu poukładać

Edytko mnie zawsze podobały się hosty różnych odmian w jednym miejscu, jakoś w moim mniemaniu nie tworzy to bałaganu bo wszystko jest w odcieniach zieleni jednak ja dosadzałem tam inne byliny i zaczęło to źle wyglądać, same hosty powinny lepiej wyglądać.
Roślinki niech dobrze rosną

Irenko znosimy tyle roślin do ogrodów aż w końcu przychodzi ten czas, że trzeba się z niektórymi rozstać, ale tutaj zawsze jakoś sentymenty na drodze stają, ja mam ich coraz mniej, ale mam jeszcze dwie chodzące przeszkody ku temu

Liliowce posadziłem w jedno miejsce bo trudne są do skomponowania, ale z bukszpanami i trawami oraz cebulowymi stanowią całoroczną ozdobę... o zapomniałbym o liliach

Olu bardziej ewolucje, a jeszcze lepiej sprzątanie bałaganu

Jolu hosty tylko tak dobrze na zdjęciach wyglądają w rzeczywistości to samo co u Ciebie

Aniu ja mimo jej minusów czekam na przyszły rok, może ponownie mnie zachwyci i zbije te minusy na poboczny tor.

Nikita 14:31, 28 wrz 2016

Łukasz, hosta dotarła cała i zdrowa...BAAAAAARDZO dziekuję. Buziak wielki.
Madzenka 06:45, 29 wrz 2016

Hosty wyglądają na nienaruszone! Mnie czeka eksmisja kilku zawirusowanych
bdan 08:07, 29 wrz 2016

Łukasz u mnie tez funkie do przesadzania, ale to już w przyszłym roku chyba.A po glinę zapraszam , ukopię Ci trochę
Luki 10:00, 29 wrz 2016

Magda cała przyjemność po mojej stronie

Marzenko przesadzić udało się bez strat oby teraz lepiej rosły. Chociaż nie jedną wywaliłem bo nie warto było zostawiać

Danusiu czuję się zaproszony i na pewno w przyszłym sezonie skorzystam z zaproszenia bo bardzo chciałbym zobaczyć wasz ogród
kasja83 10:02, 29 wrz 2016

Luki napisał(a)
Moje hostowisko pod jabłonią bzem i sosnami rosło w tym roku bardzo źle, jak się okazało nie tylko brak nawożenia było powodem, ale totalny popiół zamiast ziemi. Bez sąsiada zapuścił korzenie tak mocno pod hostami, że wypijał całą wodę, której i tak zbyt dużo w tym miejscu nie było.
Wykopałem wszystko co rosło, wywaliłem języczki, ususzone rutewki, azalie, zniszczonego buksa. Przekopałem całość wyciągając 2 pełne worki korzeni, nasypałem kompostu trochę ziemi z worka, przekopałem z odrobioną przekompostowanego obornika bo resztka mi została i posadziłem same funkie. Przydałoby się trochę gliny do zmieszania, ale nie mam dostępu obecnie. Nie ma co za bardzo pokazywać bo jak teraz funkie po ostrym przesuszeniu mogą wyglądać, ale dobrze, że zrobiłem to teraz bo wiosną na pewno dobrze wielkością bym tego nie rozstawił.

Może nie widać, ale 18 odmian tu leży

Nie dziwić się, że było sucho bo do tego wykopałem mnóstwo kamieni i cegieł

Odgarnąłem żwirek dalej o spory kawałek i nawet nikt nie zauważył, że powiększył miejsce na nasadzenie

Było już dość ciemno, ale efekt po posadzeniu.

Chciałem posadzić cisy by zasłonić płot, ale to znó mniej miejsca i szkoda mi kasy by tu inwestować, posadzę trochę bluszczu na płot by beton tak nie przytłaczał i wsio.
Takie szybkie roszady bez oszałamiających efektów, ale zawsze to lepsze niż było.

Efekt piękny. Masz świetny zmysł komponowania, ale to już kiedyś pisałam. Nieustająco zachwycam się Twoją wizytówką
Luki 10:06, 29 wrz 2016

Wczoraj nadal dzieliłem żurawki i jeszcze kilka do podziału mi zostało, ale brakło mi doniczek, a miałem ich bardzo dużo... tak mi się wydawało.
Ogłaszam, że moją ulubioną odmianą jest żuraweczka Gunsmoke, obsadzę połowę ogrodu nią bo 40 sadzonek zrobiłem

Zawiedziony jestem, że w insektach nie rzucili już cebulowych, a miałem spisany plan zakupowy. No nic będzie trzeba zamówić spore braki i zacząć sadzić to co już mam bo prawie 4 setki się nazbierały, a może i więcej.

Miałem w sumie opisać przemyślenia i zmiany jakie będą w całym ogrodzie, ale tak dużo tego i moja słaba umiejętność przelania tego w tekst pisany odwiodła mnie od tej myśli Jak uda mi się to zrobić to będę zadowolony z ogrodu... ciekawe kto w to uwierzy chociaż ja mocno w to wierze.
Kawa 10:31, 29 wrz 2016

heheh Łukasz no to ja czekam na to Twoje zadowolenie
boszzzz zmiany w całym ogrodzie...
idę patrzeć na tą gunsmoke - tak pooglądam a co
Luki 10:37, 29 wrz 2016

Kasiu no musiałaś mi przypominać o tej nieszczęsnej wizytówce takie w niej starocie i już od dawna zabieram się za jej aktualizację... będzie trzeba się za nią zabrać

Kamilo dokładnie to w połowie ogrodu ale zmiany rozmieszczone w całym ogrodzie. Mógłbym podzielić ogród na 8 rabat/części obsadzonych. 4 nadają się do całkowitej rewolucji. 2 miejsca mogę ruszyć bez konieczności zrobienia podjazdu, pozostałe uzależnione od tej nieszczęsnej inwestycji
Kindzia 10:56, 29 wrz 2016

Przypomniałeś mi o tych sadzonkach żurawek...