No i masz... Zgodnie z radami skosiłem trawnik, nawiozłem, zrobiłem dosiewki. Po kilku dniach trawa ładnie się zazieleniła, zaczyna się zagęszczać. Wczoraj była wielka burza, i dziś - jak grzyby po deszczu - wyrosły mi... grzyby.
Podłoże, które nawiozłem zawierało kawałeczki gałązek i małe szyszki, których w większości się pozbyłem - przynajmniej z powierzchni, bo przeszkadzały w uzyskaniu równej powierzchni. Zakładam, że to może mieć związek albo z tym podłożem, albo po nawiezieniu grzyby uzyskały idealne warunki do rozwoju, albo jedno i drugie (a do tego obfite opady).
Moi drodzy, czy Starane/Bofix pomoże na te paskudne kępki w trawniku. Proszę Was o poradę odnośnie stężenia, ewentualnie wskazanie innego środka, którym mógłbym to opryskać? Domniemywam, że jest to perz, ale pewności nie mam. Trawnik dwuletni, nie było z nim żadnego problemu, szybko złapał, ładnie się zagęścił. W tym roku mniej podlewam, a poza tym za ogrodzeniem pola pola i jeszcze raz pola. Póki co kosze nisko i co 3-4 dni, przed koszeniem czasami przegrabiam, wówczas większość tych kępek unoszę i po przejeździe kosiarką pomaga ale...
Walki z trawnikiem ciąg dalszy. Po wyrwaniu chwastnicy z połowy trawnika ten wygląda jak po trąbie powietrznej.
Niestety przed domem pojawił się jeszcze jeden chwast... Co to jest i czym do spryskać aby nie rosło dalej?
Czy ten chwast to też rodzaj chwastnicy?
Ewuś, dziękuję Pachnąco to teraz jest dużo lilii takich pachnących też mam.floksy niesamowicie pachną.A przy tarasie miedzy roślinami maciejka swoje zapachy unosi
no to mi teraz zadałaś ćwieka.Pod taką nazwą i nawet z etykietą takową -hortensja Tardiva ją kupiłam
A mam taką odmianę pierwszy raz, to i nie wiem jak się rozwija.
A co myślisz,że to nie ona ??
Dziękuję Haniu,choć na to miejsce już fajnie się patrzy ,inne jeszcze wymagają dużych korekt ale powoli robi się inaczej
I kosmatka jeszcze raz,pomęczę Was jej fotkami ale nie kwitnie mi co roku więc nie mogę się nią nacieszyć . Po deszczu koroneczki bardziej się jeszcze widoczne zrobiły.