Owczarek wymaga wiele ruchu, biegania, poza tym krótko zyje i na pewno gdy nie będziecie z nim biegali, zniszczy z nudów ogród. To wielki pies i jego waga po przegalapowaniu po kwiatach spowoduje wiadomo co, a sika z góry i sporo,. więc pomyśl.
Jeśli pies, to idzie w parze odpowiedzialność jego włąściciela za niego. Odpowiedzialności i zaangażowania nie ma... no to po co pies?
Dlatego piszę, bo obserwuję od lat jak moi klienci traktują psy, jedni super - inni znacznie gorzej dla psa, a dla ogrodu to nie wspomnę.. jesli nie chodzą na spacery - ogród staje się ubikacją psa.
Trawnik w opłakanym stanie i krajobraz księżycowy.
Pewnie masz takie ustawienie, że się zmniejsza. Prawidłowa wielkość to 640x426 mniej więcej. Nasz uatomat zmniejsza zdjęcia do takich wartości, jeśli masz wielkie na dysku, wgrywanie długo trwa.
Trzeba wybrane zdjęcia zmniejszać przed wgraniem. Ja eksportuję na pulpit zmniejszone i dopiero zamieszczam.
Nie kliknęłąś chyba na miniaturkę która ukazuje się po prawej stronie Wgraj zdjęcie.
Danusiu - zmartwiłam się, że trzeba ostrzyć, bo to dopiero roczny zakup. Pan "specjalista" chce od naostrzenia 30-40 zł. Chyba oszalał... a może takie są ceny?
Muszę jeszcze gdzieś sprawdzić.
Jeny, ale to forum wciąga... godzinę temu pisałam, że muszę iść spać
Pozdrawiam
Hania
Ja byłam na pół chora, Hania na pół chora... żeebyś widziała jaka była akcja czy jedziemy czy nie.. Witek rzucał monetą, ja jechałam a Hania była na telefonie...wisiała czyli rozmawiała ze mną
Witaj Danusiu czekałem aż napiszesz wiem że altana nie pasuje ale chce zamknąć ten ogród z każdej strony gdyż mam zwierzęta takie jak kury które mi wszystko niszczą więc to będzie osobna 'działka' a głazy chcę trochę zasypać ziemią chyba że naprawdę muszą być wkopane
Altana wygląda jak w Egipcie w kurorcie, moim zdaniem troszkę nie pasuje do architektury domu, jakby była z innego świata Kamienie zwłaszcza duże nie powinny sterczeć całe, a powinny być w 1/3 zagłębione w ziemi.
To poczatek ogrodu, jeśli Twój zamysł jest taki, żeby to wyglądało na "ogród egzotyczny" to koniecznie posadź pacioreczniki (Canna), wielkie miskanty i sporo kwitnącego kwiecia. Zamknij ogród żywopłotem, najlepiej z irgi błyszczącej albo ligustu a na płocie posadź kwitnące pnącza.
W tej chwili cała miejscowość zagląda ci do talerza. kierowcy samochodów także.
Ściany nie robią się wilgotne, bluszcz osusza ściany a nie odwrotnie. Dobrze zrobionym tynkom nie szkodzi. Uwielbiam go i wreszcie mam go na domu. Idzie w stronę balkonu.
Ewuniu, długo się zsastanawiałam nad twoją rabatką, bo pisałąś, że planujesz bylinową w odcieniach różu. I nie jestem pewna, czy to dobrze będzie wyglądać, jak na jednej linii widokowej będzie różanka w odcieniach pomarańcz, czerwień, żółty i bylinowa w różu. Musisz zdecydować, czy nie będzie ci to przeszkadzać. Mały ogród powinien być konsekwentny kolorystycznie, tak jak pięknie rozegrałaś przedogródek Śliczny jest, bo byłaś konsekwentna w kolorach
Wczoraj trafiłam na nowy wątek (tylko 4 posty, ale dwa są Danusiowe, pełne wartości i w sam raz dla twojej różanki ) https://www.ogrodowisko.pl/watek/5980-rabatka-z-rozami
Bardzo mi się podoba połączenie ogrodów w stylu nowoczesnym, w którym można spotkać stary zegar, rzeźbę, użyte stare drewno. Moim zdaniem takie połączenie stwarza super klimacik, oczywiście ogrody tradycyjne z takimi elementami też super wyglądają
Dziękuję bardzo za listę gatunków. Dzisiaj znalazłem w pobliżu producentów hortensji więc muszę do nich podjechać.
Może będę we wrześniu w Warszawie ale raczej w drugiej połowie, jednak zagram się śledzić tego rodzaju imprezy w internecie.
We Francji na pewno, moja głowa jest z Francji, ale tam nie wybieram się. Bardziej Anglia jest mi bliska. Artystę? nie, ale gdybym znalazła owszem, mam ogrody z rzeźbami Myjaka, ale wtedy nie będzie wyjątkowo jednak. Bardziej idę w rzeczy sprzed 100 lat Narzędzie też mam takie.