Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

To tu... 08:20, 23 lip 2015

Do góry
Dzisiaj chyba nie poleżysz, przewala się nawałnica po północy
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 08:17, 23 lip 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
Ja właśnie zastanawiam się nad psem. EM chce owczarka niemieckiego a ja bym jakiegoś sopkojniejszego psiaka chciała. Boję się, że mi przewróci do góry nogami jeszcze nie dokonczony ogród.

Owczarek wymaga wiele ruchu, biegania, poza tym krótko zyje i na pewno gdy nie będziecie z nim biegali, zniszczy z nudów ogród. To wielki pies i jego waga po przegalapowaniu po kwiatach spowoduje wiadomo co, a sika z góry i sporo,. więc pomyśl.

Jeśli pies, to idzie w parze odpowiedzialność jego włąściciela za niego. Odpowiedzialności i zaangażowania nie ma... no to po co pies?

Dlatego piszę, bo obserwuję od lat jak moi klienci traktują psy, jedni super - inni znacznie gorzej dla psa, a dla ogrodu to nie wspomnę.. jesli nie chodzą na spacery - ogród staje się ubikacją psa.
Trawnik w opłakanym stanie i krajobraz księżycowy.
Testowe dodawanie zdjęć 08:06, 23 lip 2015

Do góry
Pewnie masz takie ustawienie, że się zmniejsza. Prawidłowa wielkość to 640x426 mniej więcej. Nasz uatomat zmniejsza zdjęcia do takich wartości, jeśli masz wielkie na dysku, wgrywanie długo trwa.

Trzeba wybrane zdjęcia zmniejszać przed wgraniem. Ja eksportuję na pulpit zmniejszone i dopiero zamieszczam.

Nie kliknęłąś chyba na miniaturkę która ukazuje się po prawej stronie Wgraj zdjęcie.
Chwasty w trawniku 08:03, 23 lip 2015

Do góry
Iwcia napisał(a)
Marzb
Czy turzyca, która wyrasta w trawniku, będzie jeszcze bardziej ekspansywna jeśli będzie urywana jej zielona część? Swój problem opisałam ciut wyżej wraz z foto

Będzie, trzeba wyrywać wszystko, rónież korzenie.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 02:32, 23 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro gorzej tnie to daj do ostrzenia.

Danusiu - zmartwiłam się, że trzeba ostrzyć, bo to dopiero roczny zakup. Pan "specjalista" chce od naostrzenia 30-40 zł. Chyba oszalał... a może takie są ceny?
Muszę jeszcze gdzieś sprawdzić.

Jeny, ale to forum wciąga... godzinę temu pisałam, że muszę iść spać
Pozdrawiam
Hania
Ogródek Ewy 01:09, 23 lip 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ooo! I dało się połączyć! Super! Czyli różne odcienie różu, płynnie przechodzące w czerwień. Plus niebieskosci Iwonka, skarbnica wiedzy i pinta

Połączenie super, prawda? Mózg mi się dzisiaj zagotował

Ku pamięci muszę wkleić post Danusi co by mi nie uciekł.
Szefowa radziła mi tak. Buziak Danusiu.

Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:30, 22 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Szkoda, ze nie wiedziałam ze bedziesz u Chodunów, bo mam do nich zaledwie 2 godz i długo sie zastanwiałam czy jechać czy nie.... Ale nie miałam motywacji personalnej. Och gdybym ja wiedziła, och gdybym....

Ja byłam na pół chora, Hania na pół chora... żeebyś widziała jaka była akcja czy jedziemy czy nie.. Witek rzucał monetą, ja jechałam a Hania była na telefonie...wisiała czyli rozmawiała ze mną

Wyszłą reszka czyli jedziemy
Jak zmienić tytuł wątku? 21:29, 22 lip 2015

Do góry
Chwasty w trawniku 21:25, 22 lip 2015

Do góry
Witaj, chwastnicę wyrywaj z korzeniami.
Nie dopuść do wysiania się.
Chwasty w trawniku 21:24, 22 lip 2015

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!
Przyszedł i czas na mnie, żeby nie tylko anonimowo przeglądać forum ale i aktywnie zapytać

Krótka historia: w marcu 2014 dokupiliśmy do naszej działki kawałek od sąsiada - zaniedbany przez lata.

Postanowiliśmy nie tylko przeprowadzić solidny remont nowej części ale również odświeżyć starą, przede wszystkim pod kątem trawnika. Korzystając z rad znalezionych na forum, konsultacji z lokalnymi ogrodnikami i doświadczonymi znajomymi podjęliśmy się samodzielnego założenia trawnika.
Jeszcze 2 miesiące temu wyglądaliśmy tak:

dziś jest tak

Jest to stan po drugim koszeniu, mieszanka Wembley z Graminexu.

Poza jakimiś drobnymi gośćmi w trawie, które systematycznie usuwamy ręcznie pojawił się jeden, z którym zupełnie nie możemy sobie poradzić. No i tu pytanie: co to, kto to?

Rwać czy samo zdechnie przy systematycznym koszeniu?

Przy okazji mam prośbę o poradę co dalej?
Jakie nawozy i kiedy?

Pozdrawiam,
Wojtek

Sztokholm i okolice 20:47, 22 lip 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)
I jeszcze inne miasteczeko, na północ.

Jakie to sliczne, jak w Anglii i te szpadelki wiszące na ścianie na innym zdjęciu. Uwielbiam oglądać
Cztery style w jednym ogrodzie 20:43, 22 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Altana wygląda jak w Egipcie w kurorcie, moim zdaniem troszkę nie pasuje do architektury domu, jakby była z innego świata Kamienie zwłaszcza duże nie powinny sterczeć całe, a powinny być w 1/3 zagłębione w ziemi.

To poczatek ogrodu, jeśli Twój zamysł jest taki, żeby to wyglądało na "ogród egzotyczny" to koniecznie posadź pacioreczniki (Canna), wielkie miskanty i sporo kwitnącego kwiecia. Zamknij ogród żywopłotem, najlepiej z irgi błyszczącej albo ligustu a na płocie posadź kwitnące pnącza.

W tej chwili cała miejscowość zagląda ci do talerza. kierowcy samochodów także.
Witaj Danusiu czekałem aż napiszesz wiem że altana nie pasuje ale chce zamknąć ten ogród z każdej strony gdyż mam zwierzęta takie jak kury które mi wszystko niszczą więc to będzie osobna 'działka' a głazy chcę trochę zasypać ziemią chyba że naprawdę muszą być wkopane
Cztery style w jednym ogrodzie 20:31, 22 lip 2015

Do góry
mateusz199613 napisał(a)
dzięki Magdo
mam takie trudne miejsce do obsadzenia koło altany to miejsce jest podniesione o 50 cm obok są schody z kamienia ale to trochę niewypał a tu zd altany jeszcze nie do końca ukończona jest trochę krzywa ale to nic
Te duże kamienie dostałem więc szkoda było mi nie wykorzystać ich trochę dziwnie wyglądają ale nie będę już tego rozbierał
Macie jakiś pomysł na inne schody ?

Altana wygląda jak w Egipcie w kurorcie, moim zdaniem troszkę nie pasuje do architektury domu, jakby była z innego świata Kamienie zwłaszcza duże nie powinny sterczeć całe, a powinny być w 1/3 zagłębione w ziemi.

To poczatek ogrodu, jeśli Twój zamysł jest taki, żeby to wyglądało na "ogród egzotyczny" to koniecznie posadź pacioreczniki (Canna), wielkie miskanty i sporo kwitnącego kwiecia. Zamknij ogród żywopłotem, najlepiej z irgi błyszczącej albo ligustu a na płocie posadź kwitnące pnącza.

W tej chwili cała miejscowość zagląda ci do talerza. kierowcy samochodów także.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:18, 22 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, Ty byłaś raczej w Rosarium, chyba niż w Rozarium? Rozarium nie ma pół różanych z właścicielem.

Masz rację, zaraz poprawię.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:15, 22 lip 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
Zdjęcia oglądałam z zapartym tchem
Danusiu czy ten bluszcz na domu nie sprawia, że ściany robią się wilgotne i czy niechcący nie próbuje wejść do środka

Ściany nie robią się wilgotne, bluszcz osusza ściany a nie odwrotnie. Dobrze zrobionym tynkom nie szkodzi. Uwielbiam go i wreszcie mam go na domu. Idzie w stronę balkonu.
Do raju daleko - u Ewy 16:37, 22 lip 2015

Do góry
Ewuniu, długo się zsastanawiałam nad twoją rabatką, bo pisałąś, że planujesz bylinową w odcieniach różu. I nie jestem pewna, czy to dobrze będzie wyglądać, jak na jednej linii widokowej będzie różanka w odcieniach pomarańcz, czerwień, żółty i bylinowa w różu. Musisz zdecydować, czy nie będzie ci to przeszkadzać. Mały ogród powinien być konsekwentny kolorystycznie, tak jak pięknie rozegrałaś przedogródek Śliczny jest, bo byłaś konsekwentna w kolorach
Wczoraj trafiłam na nowy wątek (tylko 4 posty, ale dwa są Danusiowe, pełne wartości i w sam raz dla twojej różanki )
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5980-rabatka-z-rozami
Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, plus trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Rozwiązanie chyba w sam raz dla ciebie
Danusia jeszcze odesłała do artykułu:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
Myślę, że się pomysł spodoba
No i kilka inspiracji oczywiście:
róża, krwawnik terakota i kocimiętka
https://www.pinterest.com/pin/529876712383832597/
róża, kocimiętka, margerytka( może być jeżówka) i ML
https://www.pinterest.com/pin/529876712383941585/
Buziaki
Napisz mi, co cię zainspirowało

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:01, 22 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tempo jest szalone..z miejsca na miejsce..

Magda, czemu nie czytasz spotkań??? ja siem pytam.

bo ja mam wciąż zaległości i czytam tylko wybiórczo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:19, 22 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
We Francji na pewno, moja głowa jest z Francji, ale tam nie wybieram się. Bardziej Anglia jest mi bliska. Artystę? nie, ale gdybym znalazła owszem, mam ogrody z rzeźbami Myjaka, ale wtedy nie będzie wyjątkowo jednak. Bardziej idę w rzeczy sprzed 100 lat Narzędzie też mam takie.

Bardzo mi się podoba połączenie ogrodów w stylu nowoczesnym, w którym można spotkać stary zegar, rzeźbę, użyte stare drewno. Moim zdaniem takie połączenie stwarza super klimacik, oczywiście ogrody tradycyjne z takimi elementami też super wyglądają
Mój mały zakątek :D 08:10, 22 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Krzewy liściaste, derenie, pęcherznice np. ten Lady in Red, hortensje bukietowe, tawuły każde, nawet wczesne, japońskie, ostrokrzewy, buki małe posadź i tnij w kulę, graby, choine kanadyjsk, jasminowce. Nie cięte są nieciekawe, pospolite, ale ucięte w idealna kulę to już wyższa szkoła jazdy.

Będę miała wykład i o tym tez będzie - na Zieleni to życie 5 września, zapraszam.

Dziękuję bardzo za listę gatunków. Dzisiaj znalazłem w pobliżu producentów hortensji więc muszę do nich podjechać.
Może będę we wrześniu w Warszawie ale raczej w drugiej połowie, jednak zagram się śledzić tego rodzaju imprezy w internecie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:25, 22 lip 2015

Do góry
We Francji na pewno, moja głowa jest z Francji, ale tam nie wybieram się. Bardziej Anglia jest mi bliska. Artystę? nie, ale gdybym znalazła owszem, mam ogrody z rzeźbami Myjaka, ale wtedy nie będzie wyjątkowo jednak. Bardziej idę w rzeczy sprzed 100 lat Narzędzie też mam takie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies