Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:23, 14 cze 2018

Do góry
mam posadzoną wiśnię Umbraculiferę, miskanta ML i dwie hortnesje Vanille Fraise.
Idzie do mnie 7 żurawek Obisdian.
Zastanawiam się czy posadzić je tak jak na rysunku (bordowe kółeczka), czy może coś dołożyć jeszcze? Tylko co i jak?
Pomożecie?
Ogrodowo zakręcona. 12:22, 14 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Wersja pt.: "wizytówka od ulicy", ma taką zaletę, że tył (razem z placykiem wypoczynkowym) jest bardziej zasłonięty od ulicy; można nawet zrobić pergolę na róże pnące w przejściu

Chodzi o te 5 dokładnie metrów na zachodzie Szmaragdy do samej rabaty?
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:15, 14 cze 2018

Do góry
widoczek dnia

jednak w tym formacie to już nie to
Ogrodowo zakręcona. 12:08, 14 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Dobry pomysł z tymi cisami

A ja mam pierwszy plan dla Ciebie

brązowe to huśtawka, po bokach mogą być hortensje na pniu lub marikeny.
reszta jasna

Na północy i zachodzie jest żywopłot (na zachodzie szmaragdy pewnie będą, na pn może cisy), a potem tak około 4m nic nie ma na tym zachodzie i jest rabata.

To może tez jakieś pnącze na tych 4 metrach?

Wiem, jestem uciążliwa , ale ja juz tak mam, że najpierw muszę wszystko przegryźć.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:57, 14 cze 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, zajrzałam kiedyś do Twojego ogrodu i pamiętałam, że masz powojniki. No i dzisiaj widzę, że już kwitną. Są przepiękne. Czy Ville de Lyon już Ci zakwitł czy to zdjęcie z ubiegłego roku? Pozostałe tez cudne. i ten błękitny Anioł piękny.
Też mam trochę powojników ale młode jeszcze, większość była sadzona 2 lata temu i rok temu tez kilka. Ale już kwitną i też cieszą oczy. Ville de Lyon jeszcze nie kwitnie albo tak zbladł, że zrobił się bardzo jasnoróżowy.
Aniu, czy coś takiego jest w ogóle możliwe, że powojnik może zmienić kolor z intensywnie różowego na bladoróżowy? Jak myslisz? Gdybyś do mnie zajrzała to ten prawie biały na zdjęciach podejrzewam, że może być Ville de Lyonem. Pozdrawiam .

Basiu witaj!
Tak, mam trochę tych powojników.
Ville de Lyon teraz kwitnie.To są aktualne zdjęcia.On zawsze u mnie taki jest .
Czyli taki- biskupio- różowy.On już ma ze 4,5 lat.
Ja co roku jakiś clemek dokupię.
Tak, Błękitny Anioł jest piękny.
Ville de Lyon zawsze miał i ma ten sam kolor.To może twój to nie Ville de Lyon ??Raczej nie powinien zienia kolor.
Zaraz zobaczę twoje powojniki i ten Ville de Lyon

Cleatis Piilu

Kolejna lilia zakwita

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:53, 14 cze 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Dla rozluźnienia atmosfery--powojniki z B. Wyjaśniam, że liście suche z mojej winy, bo potraktowałam go czymś, czym nie powinnam

Martuś, moje nie z B a Casto... ale kto wie moze i takie
Zerknę a etykietę jak wrócę do domu.. w każdym razie piękny!!!
Moje stare nareszcie wspięły się na kratkę, łaskawe po dwóch latach ahaha

Co do szkółkarza to bez komentarza, żenada...

Ogrodowo zakręcona. 11:35, 14 cze 2018

Do góry
uznałam, że tu wizualizacje będą niezbędne

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:26, 14 cze 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Dla rozluźnienia atmosfery--powojniki z B. Wyjaśniam, że liście suche z mojej winy, bo potraktowałam go czymś, czym nie powinnam

A jak ma na imię to cudeńko?
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 11:23, 14 cze 2018

Do góry

Mazanie, otworków nie widzę. Oba czubki ścięłam wczoraj, niech wyprowadzą zdrowe przewodniki, te i tak chore. Obtrząsnęłam i zebrałam, ile się dało igły. Na samym czubku, na tych brązowych igłach są jedynie czarne małe plamki. Ale przed chwilą zrobiłam test z kartką - chodzące małe stworki są;(
Kilka dni temu robiłam oprysk Mospilanem - nie zadziałał?
Jakie sugerujesz dalsze działania?
Dzięki za reakcję!!
W zgodzie z naturą 11:22, 14 cze 2018

Do góry
Dziękuję Hanusiu, poprawię się

Stawy i przydomowe oczka wodne 11:19, 14 cze 2018

Do góry
Mowa byla o zabkach U mnie co roku ich przybywa widocznie maja warunki dobre. Wygrzewaja sie na kamieniach, lisciach zyja stadnie.

Trzy na jednym

Zabka zimuje w ziemi trzeba im stworzyc warunki obok oczka aby mogly sie zakopac na okres zimowy w ziemi.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:19, 14 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Stipa o zachodzie słońca spokojnie może zastąpić punktowe oświetlenie.

Rzeczywiście, jak żaróweczka
Do raju daleko - u Ewy 11:18, 14 cze 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)

i narzędzie wielofunkcyjne

Kapelusz ci pasuje....natomiast zaintrygowalo mnie narzedzie.... na pewno ma otwieracz do butelek.......

Różyczki w ogrodzie piekne.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:17, 14 cze 2018

Do góry

Ogrodowo zakręcona. 11:17, 14 cze 2018

Do góry
Masz front od razu w dwóch wersjach.

Z tyłu pilnowałam tego trawnika, to z przodu trochę zaszalałam. Uznałam, że Tobie też coś się od ogrodu należy.
Inna sprawa, że będzie trochę nietypowo: zwykle front - całorocznie oglądany - robi się z większą ilością zimozielonych, a tył bardziej sezonowo ale stwierdziłam: pal to licho! Raz się żyje

Wersja pt.: "wizytówka od ulicy", ma taką zaletę, że tył (razem z placykiem wypoczynkowym) jest bardziej zasłonięty od ulicy; można nawet zrobić pergolę na róże pnące w przejściu

Wersja pt. "ładny widok z kuchni";

w pierwszej wersji główna rabata jest pod domem, dobrze widoczna od ulicy; prawidłowo wystawiona do słońca - posadzisz tu każdego kwiatka, którego będziesz chciała a;e z okna kuchennego tej rabaty raczej nie będziesz widziała;

w drugiej wersji główna rabata jest tradycyjnie pod ogrodzeniem - będziesz ją dobrze widziała z okna, ale ponieważ będzie "odwrócona tyłem do słońca" to się będziesz z nią bujała tak samo jak ja ze swoją południową - kwiatki będą się odwracały do tyłu.

W obu wersjach przewiduję niski żywopłot, tylko jako tło dla bylin, a nie taki, który Was osłoni od chodnika. Wypoczywać tu nie będziecie, to i potrzeby osłaniania się nie widzę
Ogród w remoncie 11:15, 14 cze 2018

Do góry
Zielonolistny perukowiec daje czadu

Mam i róże ,byle jakie ale są(jeszcze )

Staruszka lawenda

I ogrodówka postanowiła ,że w tym roku zakwitnie. Nie kwitła trzy lata.
Ogród w remoncie 11:09, 14 cze 2018

Do góry
Rewolucja rewolucją a ogród żyje sobie sam . Nie mam czasu na niego przez to kopanie

Koło tego bodziszka nie potrafię przejść żeby się nie zatrzymać. To Rozanne,wiosną wsadzane jakieś nic i rośnie błyskawicznie.

Przetacznik nn,trzcinnik-cudny
Mam i ja
Ogródkowe perypetie:) 11:08, 14 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)
ciecie co to jest.. wielkie, nie kojarzę żebym sadziła

Też miałam podobną niespodziankę Ale sąsiadka mnie szybko na ziemię sprowadziła, że to chwast Troszkę się zawiodłam, bo tak dorodnie rosło, liczyłam na obfite kwitnienie, a tu lipa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:01, 14 cze 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

I te też były przeurocze - na wjeździe witały

A ja czekam na wysianą łączkę z tyłu skalniaków
Z Pszenicznej ... 10:56, 14 cze 2018

Do góry
A tutaj są kłosowce, niestety w tym roku bardzo oberwały po zimie, wolne pole obsadzam werbeną, nasiało jej się dużo

Obecnie czekam na róż floksów, a i sadźce niedługo, monarda, krwawnica pierwszy raz, jeżówki już też, rdest - będzie pastelowo i różowo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies