Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:10, 13 cze 2018

Do góry
Od jakiegoś czasu przyglądam się bodziszkom kantabryjskim, bo coś je gryzie. Dosłownie. Pryskałam gnojówką z pokrzywy i bioczosem ale to nic nie daje. Muszę jutro coś kupić z chemii. Tylko co? Na bodziszkach znajduję takie szaro zielone gąsienice.
Tu ulokowana dziś gąsienica.

Bodziszek wygląda tak

I w zbliżeniu

Widać, że chce żyć, bo puszcza młode listki.
Pszczelarnia 22:09, 13 cze 2018

Do góry

Niedługo dostaną lekką herbatkę potasową i już teraz profilaktykę octanem wapnia.

Ewo rozszesz temat herbatki. Tak kawa na ławę
Rudbekia Scherry Brandy już mi zaczyna kwitnąć.
Podwórkowa rehabilitacja 22:09, 13 cze 2018

Do góry
Telefonowe fotki ogrodówek
Działeczka Asi :) 22:05, 13 cze 2018

Do góry
I pierwsze kwiaty powojnika Na razie pojedyncze kwiatki, ale to pierwszy rok u mnie

Pamiętajcie o ogrodach 22:00, 13 cze 2018

Do góry
Tak się jakoś zrobiło....

Na dzień dobry

Czasem wiatr zdmuchnie
smutek przelotny,
Ciepłym tchnieniem znów dłonie ogrzeje,
I przegoni wszystkie kłopoty,
Więc dziękuję wiatrowi, że wieje.

Czasem deszcz o szyby zadzwoni
Mokra trawa kroplami lśni
Łzami łatwiej tęsknotę zasłonić,
Więc dziękuję deszczowi za łzy.

Czasem słońce w gonitwie do lata
Znowu ogród barwami roznieci
Pozapala iskry na kwiatach,
Więc dziękuję słońcu, że świeci.

No, a czasem się do mnie uśmiechniesz
Znikną smutki szaro – niebieskie
Stoisz w progu i słońce masz w oczach,
Więc dziękuję Ci za to, że jesteś...

- Czesław Miłosz

pozdrawiam serdecznie

Japoński ogród Reni i Matiego 21:59, 13 cze 2018

Do góry
Oto i ON tadam
Czyż nie jest piękny

Rozpoznawanie traw 21:59, 13 cze 2018

Do góry
Jaka to trawa? A może to chwasty :-\
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:57, 13 cze 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Sylwus - podziękuj Wojtusiowi - Boski ten parawan - cmokam wirtualnie (wiem wiem, pamiętam

Fajny i pasuje
Mirkowy ogród (początki) 21:56, 13 cze 2018

Do góry
Koneweczka zarosła rozchodnikiem.
Bratki w donicy jeszcze się trzymają.

Szczawik.
Podwórkowa rehabilitacja 21:55, 13 cze 2018

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Plotek wygląda rewelacyjnie z różami, ogrodówki faktycznie utoną w kwiatach. Może wkrótce zajrzę na kawusię to zobaczę te śliczności na żywo.

Zajrzyj, zapraszam serdecznie
Fotki oczywiście zakłamują rzeczywistość.
Dziś podwórko wygląda jak komis samochodowy. Nawet zdjęć nie dałabym rady zrobić.
Ale na schodach wita gości taki obraz

Ogrodowo zakręcona. 21:54, 13 cze 2018

Do góry
Mało tego, po dokopaniu się do betonu Mężuś wybadał, że jest gorzej niż myśleliśmy:

Gleba rodzima znajduje się jakieś 50 cm od poziomu kostki. W związku z tym, tutaj chyba żadne skarby, typu obornik, kompost, nie pomogą. Wybieramy całość, dosypujemy naszej ziemi, ale lepszej niż ta i mieszamy z dobrociami.

Oj, nie będzie to wszystko takie proste. Taki mały kawałek, a już tyle niespodzianek.
Gutlandia 21:49, 13 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Dobre ja miałam na myśli, żeby rósł w pobliżu ławeczki, nie doczytalam że Aga chciałaby siedzieć pod drzewem doslownie

Bo ja prostą kobieta że wsi jestem i zawsze wprost. Jak pod drzewem to pod drzewem. Jak na drzewie to na . A właśnie. Tak a propos "na". W tym roku szpaki tak się rozbestwiły, że jak przed tygodniem zrwywałam wiśnie to musiałam się o nie prawie bić z tymi ptaszydłami. Mam z nimi umowę, że mogą zjadać te z górnej połowy drzewa a one w tym roku postanowiły zaanektować całe. I w ogóle się mnie nie bały. Mało tego. Jak zrywałam owoce to zamiast uciekać pluły we mnie pestkami. Ciekawe co będzie za rok...

Mirkowy ogród (początki) 21:49, 13 cze 2018

Do góry
Mirkowy ogród (początki) 21:44, 13 cze 2018

Do góry
Troszkę dzisiejszych zdjęć roślin.
Rudbekia Scherry Brandy powoli zaczyna kwitnienie.
Mirkowy ogród (początki) 21:39, 13 cze 2018

Do góry
Coś się dzieje z moimi Serbami. Wycieka z nich żywica. Zauważyłam chodzące po nich mrówki. Jakieś rady, co to może być.
Gutlandia 21:37, 13 cze 2018

Do góry
Oo goście !! Jak miło .

W obawie, że mnie kosmici zjedzą uciekłam nad morze. Nie lubię morza, nie lubię piasku, który zgrzyta mi w zębach jeszcze dwa tygodnie po powrocie ale... pierwszy raz byłam przed sezonem i było super. Puste plażę, parawanów brak. Można było pochodzić, pobiegać a nawet wygodnie poleżeć. Tak było na plaży po godzinie 15.

p

I tak siedząc sobie na tej pustej plaży sporo przemyślałam. Spraw ogródkowych oczywiście, trochę mi wywiało głupot z głowy i przywiało sporo wątpliwości ale o tym później.

Marto dla Ciebie szczecińskie lipy z odrostami. Tego właśnie się obawiam.

Gosiu Buk odpada, potrzebuję alternatywy dla wierzby płaczącej, czyli czegoś pod czym zamieszczę w przyszłości siebie, eMa i dziecia razem z ławķą. Buka może kiedyś wcisnę w inne miejsce.

Toszko zmartwiłaś mnie tym grzybem. Jesion piękny jest... no piękny. Tak mi się zamarzył.

Poczytam u Kawy o tych mordercach jesionów. Wiąza już widziałam. Piękny. To nawet był mój pierwszy typ ale później zobaczyłam jesiony... Dzięki za radę w sprawie oprysków. Jutro postaram się kupić mospilan. Mączkę mam zamówioną. Jak dojdzie będę opylać. Jednak gazmaska się przyda .

Ewo pooglądałam korkowca. Korę ma super. Ja lubię takie różne paskudy ale na razie szukam czegoś co będzie mi zwisać witkami do ziemi a te korkowce jakieś takie nie wiszące.

Ludwiko witam serdecznie. Mam nadzieję, że masz rację i ta duma będzie mnie roz...pierała jeszcze w tym życiu.

Świerk serbski - Picea omorika 21:34, 13 cze 2018

Do góry
Co się dzieje z moimi Serbami?Wycieka z nich żywica.
Zauważyłam że mrówki po nich łażą.
Czy one takie szkody mi robią. Czym to zwalczyć. Kupiłam Decis na razie nie pryskałam, czekam na wasze opinie.
Małymi kroczkami do celu... 21:27, 13 cze 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Mam jeszcze jednego tylko mniejszego, sama nie wiem który większy rozrabiaka, ta mniejsza na pewno więcej hałasu robi no i poluje na ptaki

Lubię takich małych krzykaczy .
Działeczka Asi :) 21:23, 13 cze 2018

Do góry
W tym roku zakwitły mi miniaturowe przetaczniki Sadziłam wiosną zeszłego roku, ale nie kwitły. Są śliczne

Czereśnie już można jeść

Podwórkowa rehabilitacja 21:22, 13 cze 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

Czyli stanowisko ma dobre, zasugerowałam się kolorem liści.
Jeśli mam być szczera to wolałabym Hagleya.

Pashmina piękna.

Hagley ładniejszy, to fakt.

Pashmina ucierpiała trochę od deszczu. Akurat woda leciała na nią wprost z parasola.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies