Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 18:38, 24 cze 2018

HannaR napisał(a)
Bardzo dziękuję Toszko za cenne informacje. Skopiowałam je sobie na dysk.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy wystarczy taką operację wzbogacania gleby przeprowadzić raz w roku na wiosnę?

PS. 1. Przepraszam Polinko, że zadaję to pytanie u Ciebie na wątku, ale... tak samo wyszło .

PS. 2. Nigdy jeszcze nie chwaliłam Twoich traw, więc może jest okazja: Przepiękne trawy. I czekam na altanę.

Haniu, proszę czuć się jak u siebie Jeśli tylko Toszka ma chęci na odpowiedzi to bardzo się cieszę z Waszych odiwedzin

Bardzo dziękuję za miłe słowa! Altanka powoli się robi, niestety wyskoczyly nam techniczne problemy i mamy opóżnienie.
polinka 18:40, 24 cze 2018

Adela napisał(a)
Pośpiech przy zakładaniu ogrodu jest złym doradcą. Doświadczam tego każdego dnia. Gdybym u siebie należycie przygotowała najpierw glebę, tym bardziej, że była nawieziona, praca teraz byłaby o wiele lżejsza i ogród mniej problematyczny.
Gdybym...... najpierw zaczęła od lektury ogrodowiska.....

Święte słowa Adelko! Pierwszy ogród też tak na szybcika zakładałam i teraz trzeba poprawiać.
polinka 18:44, 24 cze 2018

Wendy79 napisał(a)
Atak chwastnicy,znam to Zawsze na nowych rabatach mam kilka jej rzutów. Po roku się z lekka uspokaja Najgorzej mnie zdenerwowała, jak zaatakowała nowo wysiany kawałek trawnika - musieliśmy siać ponownie.

To mnie pocieszyłaś Aguś A ja już myślałam, że chwastnicę mam przez kompost. A tak się zastanawiając to wszędzie tam, gdzie dzieliłam trawy to mam chwastnicę. W nieruszanych miejscach brak jej. Czyli cały czas z nią będę walczyć
polinka 18:45, 24 cze 2018

HannaR napisał(a)

Bardzo dziękuję za wskazówki. Tak jak już pisałam, mam już posadzone rośliny i wysypaną korę. Miałam plan tylko dosypywać kory co roku, ale już widzę, że bez pazurkowania się nie obędzie.

Nie ma za co Haniu Dobrze, ze to kora. Zastanawiam się w jaki sposób poprawić glebę pod kamieniami
polinka 18:47, 24 cze 2018

frezja napisał(a)
Toszko, wiem, że tu bywasz. Chłonna wiedzy weszłam do polecanych wątków i przepadłam; ekologia będzie teraz u mnie przez duże E. Zainteresowała mnie mączka bazaltowa - po lekturze u Waldka - ile razy podsypywać ? bo zastanawiam się, czy kupić więcej, niż 3 kg.

Widzę, że Polinka też o nią pyta

Ewka, mączkę używałam w tym roku w obydwu ogrodach i kupiłam 50 kg i myślę, ze to i tak mało
polinka 18:47, 24 cze 2018

frezja napisał(a)

Ja się nie gniewam ale zakotwiczę u Ciebie na chwilunię czekając na Toszkę.

Kawki, herbatki?
polinka 18:49, 24 cze 2018

frezja napisał(a)

Zabieram się za rozluźnienie gleby na rabatach z roślinami..mączka bazaltowa, gnojówka z pokrzywy, drobna kora; takie mam założenie jeszcze na ten sezon. Mimo, że mam piasek to gleba jakaś ubita, zwłaszcza tam, gdzie czasami wstawiam nogę

Będzie Pani zadowolona z efektów
polinka 18:50, 24 cze 2018

nawigatorka napisał(a)
Wlasnie doszłam do wniosku po lekturze Toszki ze mam ziemienidealba bo paluch wchodzi nawet w trakcie suszy jakkolwiek to brzmi

Tylko się cieszyć Asiu
polinka 18:59, 24 cze 2018

Wczorajsze przekrzywione czochy

Miłego tygodnia
ivo 19:17, 24 cze 2018

No nieźle z tymi czochami uśmiecham się do tego zdjęcia.