Goniu, istnieje i jest naprawde ladne Drzewo jest takie w sobie zgrabne, ma ladny pokroj, zabkowane liscie, kore i ogolny zapach.
Tak wygladaja jego ,,chusteczki,, W dotyku sa takie aksamitne, bardzo przyjemne.
Sa dosc spore, ladnie pachnia, delikatnie. Pozbieralam sobie kilka, wsadzilam pomiedzy kartki ksiazek...Lubie te stare sposoby, na zatrzymanie lata...tez tak robicie swoje suche bukiety?
Świetne masz Moniko te obwódki z tawuł. Ja przymierzam się do ich sadzenia. I super te cebulowe schowane z tyłu- zgapię ... może nawet polubię tulipany
Mój ogród rośnie i dojrzewa.
Nie wszystko jest idealnie, ale bardzo cieszy ...
Ciągle coś zmieniam, porządkuję, dokładam, wracam do pierwotnej wersji, za każdym razem mówię, że to już ostatni raz ....
Niedawno został u nas posiany trawnik - 10.05 efekty jak na zdjęciach poniżej. Podlewany dwa razy dziennie po około 30-40 min. Czy to, że jest taki rzadki a w niektórych miejscach w ogóle jeszcze nic nie wyrosło to normalne? Mam uzbroić się w cierpliwość czy może już widać, że coś jest źle zrobione i mam działać? Z góry dziękuję za uwagi i sugestie - nowa na forum
Wysyłając paczkę Dominice wstąpiłam po drodze do szkółki jak to się mówi do trzech razy sztuka, kupiłam więc śliczną, dużą sadzonke hortensji anabell, głównie skusiła mnie cena 15 zł wydała mi się nie wielka jakieś dziewczyny porady co jej dać do dołka? Miałam już dwie i każda po zimie mi zanikała co jest przyczyną nie mam pojęcia, inne hortensje ładnie u mnie rosną..
I jeszcze skusiłam się na dwa Orliki, ale zdjęcie później jak obiad dzieciom zrobię
Witam wszystkich,
od kilku miesięcy ratuje bezskutecznie swoje cisy które z miesiąca na miesiąc stają się coraz słabsze. Rośliny wysokości ok 2m i 1.2m posadzone zostały wiosną 2017 (ok rok temu). Po kilku miesiacach igły zaczęły robić się brunatne i tak w przeciągu roku wymieniłem już 7 spośród 37 roślin (zdjęcia chorych roślin w załączeniu). Ps. W międzyczasie (jesienią) pryskałem Mospilanem, Decisem a w wiosną preparatem od przędziorka.
Wczoraj trafiłem na wątek dotyczący agrowłókniny którą mam założoną w całym ogrodzie (na niemal wszystkich rabatach). Po przeczytaniu postów postanowiłem działać. W pierwszej kolejności oczyściłem rośliny z wyschniętych/obsypujących się igieł, w następnej kolejności usunąłem starą korę i wyjąłem nieszczęsną agrowłokninę. Poniżej zamieszczam do zdjęcia które obrazują stan korzeni po odkrywce.
Dzisiaj planuję przykryć gołe korzonki torfem odkwaszonym a następnie przekompostowaną korą (zgodnie z zaleceniami forowiczów).
Przy okazji tej operacji odkryłem małe żyjątka które plądruja rośliny (załączam zdjęcia).
Prośba o pomoc/radę czym jeszcze powinienem zadziałać i jak ratować te biedne rośliny.
Z góry dziękuję
Ania kolorowo a może nawet zbyt kolorowo ale podobno życie jest jak papier toaletowy ( ten z PRLu) więc ma być kolorowo
Anka decydowanie Bruns aczkolwiek każdy z nich w młodości wariuje
a może taka daglezja ...................................................................albo The Blues
Danusiu podpowiedz proszę kiedy mogę wykonać pierwsze cięcie bukszpanów posadzonych kilka dni temu, chcę mieć z nich kulki i nie wiem czy już zacząć nadawać kształt czy tylko cięcie dla lepszych przyrostów.
Nie wiem także czy od razu nawozić, mam nawóz topbuxus (pieknie rosną zeszłoroczne posadzone maleństwa i kule w donicach zimowane w garażu