pięknie Powiedz mi proszę jak Ci się sprawują te świerki? przycinasz je normalnie czy uszczykujesz? jaka to odmiana? Tak sobie myśle że mogą zastąpić moze cisy na pniu.
A trawnik...hmmmm dopiero na takiej przestrzeni widac efekty wertykulatora. Pisardi w poruwnaniu z moją ma już ogromne listki
M polubił nawet wertyklulację
Zobaczę co Pan Trawka ma teraz. W czerwcu ma naprawdę setki traw. Jak będzie coś ciekawego zrobię fotki.
ps. carex masz bardzo tanio
Gabisiu, moje świerki na pniu kupowałam u Mykity i Szymańskiego w Dobrzyniu. U nich zazwyczaj jest dużo świerków, cyprysików i tuj na pniu. Planuję ich odwiedzić w przyszłym tygodniu, to dam Ci znać co mają i zrobię fotki
Wszyscy podziwiają tulipany i krokusy, a ja dla odmiany zachwycę się tujami, które przez wielu są napiętnowane jako cmentarne, a ja je bardzo lubię Marzę, żeby i u mnie był już taki wysoki i gęsty żywopłot . No Twój M. na pewno niezłą ilość punktów już złapał
Mam pytanko odnośnie oprysków: czy robisz je tylko interwencyjnie zgodnie z IPO, czy prewencyjnie też?
Monia, ale kawał roboty za Wami!!! U mnie też suchej trawy wychodzi cała masa przy wertykulacji, a dopiero parę arów zwertykulowane!
A co ciekawego u Pana Trawki? Na stronie dużo fajnych trawek, ale mi rozmiar doniczki nic nie mówi... Bo bywa tak, że doniczka duża a trawka ma 2 listeczki. Kupiłam dziś na giełdzie u nas carex Ice Dance. Małe jeszcze, ale po 3zł. Poluje na tatarak, ale nigdzie jeszcze nie ma, poza ZC.
Wiosna wreszcie na całego! Wszystkie roślinki przycięte, żurawki i trawki poczyszczone, tylko trawnik jeszcze niezwertykulowany. Po zimie wszystkie trawniki wyglądają masakrycznie, pełno pleśni pośniegowej
Na razie wypróbowujemy nowy wertykulator. Mnóóóóstwo tego suchego wyłazi! M. potem zbierał kosiarką, bo kosz w wertykulatorze był pełny po przejechaniu zaledwie 2 metrów!
Aga ryłam wczoraj do 21 w ziemi, żeby przekopać 23 runianki i podsypać iglaki. Poczytałam, ale na gliniastej ziemi w jednym miejscu jest napisane, że piaskiem glinę potraktować a w drugim, że kompostem. Co raobić??
Ja wymieniłam ile się da ziemi w tym miejscu i zerwalismy całe nawodnienie, bo za dużo "fachowcy" linii połozyli tam. Chyba z 60 metrów!!!! To dodatkowo dobijało to miejsce. Wszystko jest rozprute. Dziś dokupuję tez carexy ( 20 sztuk) i będa jedna plama między bukszpanami siedziały Kamyszki leżą, bo M wczoraj do zmroku wertykulację robił. Wyszło świetnie. Wyglada trochę gorzej, ale się odbuduje. M wyrzucił około 30 koszy a zrobił dopiero 1/4 trawnika
Pryskałam na grzyba ale ze dwa tygodnie temu topsinem. Teraz mieszanka ortus + to na n
Co dwa tygodnię będę psiukać
Jeśli sprawdzi się lanca na pędraki i opuchlaki to lanca zrobię oprysk. Muszę się spytać IPO jaką mieszankę zastosować ...
To ja doleję jeszcze tego miodku , bo zachwycona jestem! Pięknie kwitną u Ciebie wszystkie kfiatki wiosenne!!! Nacieszyłam oczy Ta jesienna harówka przy sadzeniu cebul teraz dopiero się opłaciła. Jest cudnie, naprawdę wszystko zadbane, wychuchane, wydmuchane
Trzymam kciuki za synusia i nerwy mamusi
Buziaki
Oglądam jak jakiś ekscytujący serial! Ale wspaniały mieliście wyjazd Irenko! I jakie ogrodowiskowe spotkanie na obczyźnie Pozdrawiam wszystkie szalone ogrodniczki i ich dzielnych mężów !!!
I tę złotą myśl powinnam sobie wyryć na kamiennej tablicy i w głowie też
Nadrobiłam absolutnie wszystkie zaległości u Ciebie (co było nie lada wyczynem) i też mi się wydaje, że Twoja doba ma tak minimum 48h Dzięki raz jeszcze za sobotnią kawkę (bo widzę, że wcięło mojego posta pisanego w sobotę).
A powiedz kochana, czym Ty już pryskałaś roślinki? Na grzyba? Bo doczytałam, że na przędziorki, ale przecież one wylezą z jaj dopiero w połowie maja (wg IPO)? Też się zastanawiam, czy tak profilaktycznie nie zrobić oprysku antygrzybowego?
Podobnie jak reszta towarzystwa czekam na fotki posadzonych bukszpanów, bo wciąż się waham, które kupować...
Buziaki
Zaglądam i czekam na fotki posadzonych bukszpanów, tych holenderskich też Oczywiście jak chłopcy pozwolą
Glinę kochana, to ja mam wszędzie Poczytaj artykuł Danusi o wzbogacaniu gleby w ogrodzie, zanim coś posadzisz na tej rabacie, zwłaszcza bukszpany. Kuleczka wyszła Ci perfekcyjnie
Wpadłam nadrobić zaległości, zaczynam od ulubionego bukszpanowego, a tu takie oryginalne inspiracje!!! Kolory Danusiu dobrałaś niesamowite! Tak wiosennie już u Ciebie i te intensywnie zielone cyprysiki!!! Same ochy i achy dziś tu zostawiam i siem inspiruję, bo u mnie puste donice na tarasie stoją. A co najbardziej niesamowite - w tych donicach przetrwały zimę (kompletnie niepodlewane) 3 wrzosy, żurawka Obsidian i horti limka .
Pozdrawiam bardzo wiosennie i lecę do "Ogrodu z lustrem" .