Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:26, 04 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
A ciasno w słoiku układasz?

Raczej tak, teraz trochę ciaśniej chyba nic na zdjęciach z poprzedniej strony, bo te były nasze pierwsze. Na pewno na słoik wchodzi kilkanascie polówek pomidorków.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:07, 04 mar 2018

Do góry
Ale temat poruszyłam wszystko zanotowałam i bede próbować. Na pewno lepiej ze swoich pomidorow ale nie wiem czy w tym roku dam radę. Chyba że rozsadę kupię gotową
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:59, 04 mar 2018

Do góry
A ciasno w słoiku układasz?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:08, 04 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

Dziewczyny jak sie suszy pomidory? W plasterki i na suszarkę taką od grzybów? A potem do jakimś zalewy olejowej?
My uwielbiamy suszone te sklepowecw zalewie ale drogie strasznie i może sprobowalabym bym zrobić sama

HAniu, pozwolę sobie w Twoim wątku

My suszyliśmy pomidory przez 3 sezony i już wprawę mamy. Kupujemy takie jajowate, bo własnie jak Hania pisała - mają dużo miąższu a mało soku. Kroi się na pół wzdłuż, wydłubujesz gniazda nasienne, układasz to na blaszce/kratce, baaardzo obficie solisz i zostawiasz na słońcu. Jak słońca brak to suszymy w piekarniku (chyba tak na 50stopni) albo w suszarce jak na grzyby. Potem odwracasz dupką do góry (wychlapując to co pusciło sok). My staramy się suszyć tak, żeby były jeszcze trochę mięsiste- te wysuszone mocno były słabe.

Robimy taki miks ziół - prowansalskie, rozmaryn, tymianek (jak mam to świeże zioła daje), trochę papryczek peperoni (albo te ostre pesteczki albo bardzo cieniutko pokrojone w paseczki-świeże). Do tego mnóstwo czosnku (my w plasterki kroimy). Układamy warstwami - w miarę ciasno - pomidory, zioła, czosnek, papryka, pomidory, zioła itd.
Całość zalewamy baaaardzo gorącą oliwą z oliwek (nie doprowadzasz do wrzenia), zakręcamy i do góry dnem odwracamy do zassania.

Żadne sklepowe nie smakowały tak jak te nasze domowe Nawet koleżanki z pracy już chciały ode mnie odkupować słoiki jak spróbowały, hihi!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:08, 04 mar 2018

Do góry
Ja też staram się kupować rzeczy niewymagajace prasowania ale zawsze cosik tam mam i zbiera mi zawsze górka na "jutro to ogarnę"

Dziewczyny jak sie suszy pomidory? W plasterki i na suszarkę taką od grzybów? A potem do jakimś zalewy olejowej?
My uwielbiamy suszone te sklepowecw zalewie ale drogie strasznie i może sprobowalabym bym zrobić sama
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:41, 03 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Gosia a masz jakieś pochylenie tego dachu altany?
bo zastanawiam się czy gdybym zrobiła powiedzmy 2% to czy te listewki ktore będą na bocznych ściankach to też przyciąć pod skos czy raczej na prosto w poziomie ciąć? co myślisz?
nie mam i to błąd, bo ten miateriał po wpływem ogromnych ilości wody się naciągnął pod ciężaarem, zrobił mąż dziurką posrodku i tam gromadzi się nam syf. musimy to zmodyfikowac jak natchnienie męża najdzie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:39, 03 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Nie raczej mnie nie namowią, bez obaw coraz częściej przy dokonywaniu wszelkich wyborów kieruje się możliwościami czasowymi a nie tylko checiami bo potem wkurzam się że nie mamy się w co ubrać a sterta ciuchów czeka w pralni na prasowanie

Już nic nie prasuję poza zasłonami 3 razy w roku. Wystarczy. Em przejął troskę o gładkość swoich koszul, a głównym kryterium doboru mojej garderoby jest brak konieczności używania żelazka. Wygładzona i złożona bawełna sama się prostuje.
Jakoś wbił mi się do głowy cytat z książki przeczytanej w dzieciństwie: "Po co prasować, kiedy i tak się pogniecie".
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:23, 03 mar 2018

Do góry
Nie raczej mnie nie namowią, bez obaw coraz częściej przy dokonywaniu wszelkich wyborów kieruje się możliwościami czasowymi a nie tylko checiami bo potem wkurzam się że nie mamy się w co ubrać a sterta ciuchów czeka w pralni na prasowanie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:34, 03 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Haniu mogłabym również poprosić niezbędnik małego wędzarza?
wczoraj ustalaliśmy z murarzem szczegóły i namawiają mnie też na piec do chleba ale niewiem czy jestem gotowa...

Piec do chleba lepiej sprawdziłby się w domu. Bieganie z blaszkami z ciastem chlebowym może być upierdliwe, bo one wrażliwe są na zimno. Taki piec wymaga też stabilnego ogrzewania przez kilka godzin. Rozważ sobie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:37, 03 mar 2018

Do góry
Haniu mogłabym również poprosić niezbędnik małego wędzarza?
wczoraj ustalaliśmy z murarzem szczegóły i namawiają mnie też na piec do chleba ale niewiem czy jestem gotowa...
Gabisiowy ogród...początki....:-) 07:30, 03 mar 2018

Do góry
zamawialaś internetowo?

jakie warzywa z wysiewów masz już sprawdzone?
rozsady też jakieś kupujesz?
Szmaragdowy Zakątek 08:08, 01 mar 2018

Do góry
asiak – Asiu, najbardziej cieszy zmiana pogody na wiosenną już od najbliższego tygodnia

anna_t – ha ha …dobre !!!

Kojak – Tomek, jak będzie więcej chętnych (a domyślam się , że będzie) pojedziemy w dwa samochody. Więcej osób to dwa bagażniki na roślinki !!!

Krys – no niestety ciężarówki już nie ma, ale mam dojścia i mogę pożyczyć TIRa…tylko gdzie ja go zaparkuję na tych wąskich uliczkach Opatówka ???

ryska – cieszę, że ci się zagadka podobała, następna niestety dopiero za rok w czasie oczekiwania na wiosnę

kitek81 – wszyscy chyba mamy już dosyć tych mrozów… wiosna jest już blisko !!!
Gabisiowy ogród...początki....:-) 21:42, 28 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

1 kratka to jeden metr?

Nie nie to tylko taki szkic orientacyjny
Gabisiowy ogród...początki....:-) 21:41, 28 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
cześć Gabrysia
przywiodły mnie do Ciebie Twoje skrzynie z watku o nich
powiedz mi proszę bo kupiłam deski 16cm 3cm grube będę po 3 szt. to chyba podobnie jak u Ciebie. czemu stawiałaś te skrzynie na płytach? folia jest wywinięta aż pod spód?
też planuję siatke na krety bo wyczytałam że nornice buszują w skrzyniach

w kwestii długiej rabaty to pomysł masz super. taką długą rabatę ma też Navi i właśnie z hortkami w pełnym slońcu więc bez obaw tylko ona tam nawodnienie ma chyba... https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1620

na winogronach się nie znam to nie podpowiem. w starym domu miałam takie nn jeszcze z czasów mamy to rosło na ścianie garażu sąsiada i moim zdanie dałoby się uksztaltować jego kierunek.

powiem Ci że fajnie by wyglądał taki niski żywopłot przed warzywnikiem. aż do garażu

wow ale posta strzasłam!

Witaj u mnie
Moje deski mają 20cm szerokości więc są wysokie na 60cm, Twoje będą troszkę niższe, ale też ok. Folia kubełkowa jest wywinieta na zewnątrz ale mimo wszystko daliśmy w naroznikach płyty żeby dolne deski nie miały tak od razu styczności z wilgocią. Siatka na krety obowiązkowa.
Skrzynie to mega wygoda ale przede wszystkim możliwość własnych warzyw dla osób które mają piasek na działce jak ja.

Kibicuje Ci w takim razie i dawaj znać jak idzie z warzywnikiem. Pozdrawiam
Gabisiowy ogród...początki....:-) 21:41, 28 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
cześć Gabrysia
powiedz mi proszę bo kupiłam deski 16cm 3cm grube będę po 3 szt. to chyba podobnie jak u Ciebie. czemu stawiałaś te skrzynie na płytach? folia jest wywinięta aż pod spód?

w kwestii długiej rabaty to pomysł masz super. taką długą rabatę ma też Navi i właśnie z hortkami w pełnym slońcu więc bez obaw tylko ona tam nawodnienie ma chyba... https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1620

na winogronach się nie znam to nie podpowiem. w starym domu miałam takie nn jeszcze z czasów mamy to rosło na ścianie garażu sąsiada i moim zdanie dałoby się uksztaltować jego kierunek.

powiem Ci że fajnie by wyglądał taki niski żywopłot przed warzywnikiem. aż do garażu

wow ale posta strzasłam!

Witaj u mnie
Moje deski mają 20cm szerokości więc są wysokie na 60cm, Twoje będą troszkę niższe, ale też ok. Folia kubełkowa jest wywinieta na zewnątrz ale mimo wszystko daliśmy w naroznikach płyty żeby dolne deski nie miały tak od razu styczności z wilgocią. Siatka na krety obowiązkowa.
Skrzynie to mega wygoda ale przede wszystkim możliwość własnych warzyw dla osób które mają piasek na działce jak ja.

Kibicuje Ci w takim razie i dawaj znać jak idzie z warzywnikiem. Pozdrawiam
Gabisiowy ogród...początki....:-) 18:35, 28 lut 2018

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)
Pięknie dziś świeciło słońce nieprawdaż???

Tak pięknie, że aż wystartowałam do warzywnika, chciałam zrobić porządek bo nie zdążyłam przed zimą...niestety - wszystko zamarznięte.

Tak pięknie, więc zrobiłam zdjęcia do nowej dłuuuugiej rabaty zaplanowanej na ten rok, która się tworzy w głowie i na papierze...

Tak pięknie, że aż mnie zapędziło w inny kąt...i po co???

R E W O L U C J A się szykuje...kto zgadnie jaka???

1 kratka to jeden metr?
Gabisiowy ogród...początki....:-) 18:30, 28 lut 2018

Do góry
cześć Gabrysia

wow ale posta strzasłam!
Typografia ogrodu 19:48, 27 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

wiem o co Ci chodzi.. nie robiłam jeszcze wyceny. myślisz że padne?
wiesz różne ceny różne osoby powalają więc nie wiem my na przykład robimy dużo sami dlatego, że własnie abstrakcyjnośc relacji niektórych cen do faktycznej wartości kupowanego produktu nie daja nam zrobic inaczej
Typografia ogrodu 19:45, 27 lut 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
pytam bo pewnie podniesie to sporo koszty tej scianki. chyba ze się mylę

wiem o co Ci chodzi.. nie robiłam jeszcze wyceny. myślisz że padne?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:42, 27 lut 2018

Do góry
Gosia a masz jakieś pochylenie tego dachu altany?
bo zastanawiam się czy gdybym zrobiła powiedzmy 2% to czy te listewki ktore będą na bocznych ściankach to też przyciąć pod skos czy raczej na prosto w poziomie ciąć? co myślisz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies