Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Nasz przydomowy ogródek 13:09, 28 kwi 2016

Do góry
Mirelko to jest baaaardzo stara odmiana hortensji bukietowej - nazywają ją krzaczasta. Przycinam ją tak wysoko, bo ma zasłaniać kompostownik. Można ciąć niżej i wtedy taka wysoka nie urośnie. Wybarwia się kwiat z białego na zielono.

O zobacz - tak było w tamtym roku.

Malutki pod lasem 06:42, 28 kwi 2016

Do góry
Weselicho udane i to najważniejsze
kompostownik to jednak ważna rzecz w ogrodzie

Malutki pod lasem 08:28, 27 kwi 2016

Do góry
ja też w tym roku będę musiała sobie jeden kompostownik dorobić
Malutki pod lasem 22:57, 26 kwi 2016

Do góry
Kompostownik pierwsza klasa
Malutki pod lasem 16:51, 26 kwi 2016

Do góry
Kompostownik malina Ja mam drewniany z palet, dwie komory i już wywalam za niego bo miejsca nie ma. Myślę jeszcze o 2 szt plastikowych
Kompostu nigdy za dużo haha
Malutki pod lasem 15:08, 26 kwi 2016

Do góry
Do mojego chwastów nie rzucam... jakoś boję się, ze sie nie przekompostuje

Ładny twój kompostownik... mój z palet
Malutki pod lasem 08:01, 26 kwi 2016

Do góry
O jaki ładny kompostownik, ja już drugi rok proszę i doprosic się nie mogę

Widzę,że u Ciebie ładna pogoda, u nas wczoraj była zima, dzisiaj powoli wiosna wraca
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:13, 22 kwi 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
U Kasi też gliniasto jest dlatego nie usunięte bo padało i nie było jak.
chociaż myślę że właśnie walczy

No i Małgosia wszystkim wyjaśniła i co ja będę język strzępić. Ziemia jeszcze bardzo mokra pomimo, że cały tydzień już nie pada. Kompostownik zapełnia się w zawrotnym tempie.

A ja na dziś walczyć przestałam, Grześ właśnie kosi trawkę i pomimo, ze nie wszystko gotowe i zrobione odpuszczam, bo na tabletach jadę. W przyszłym tygodniu też jest czas.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:29, 22 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kasiu, tawułki się rozrastają dość szybko, Będziesz zadowolona!

Haniu ładne tawułki,moje tak nie chcą kwitnąć...przeprowadziłam je w drugie miejsce jak się nie postarają pójdą na kompostownik
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 12:01, 21 kwi 2016

Do góry
Witaj, masz trudną sytuację... Trochę znam to, z czym walczysz, bo ja też zabierałam się za przedogródek po mojej cioci, przedtem jeszcze prababci ... teren po budowie domu, w ziemi też było wszystko. No bojlera może nie znalazłam ale kawały cegieł, guziki, ubrania, mnóóóstwo kamieni, żelastwa, jedną dość sporą metalową miednicę ... Miałam trzy wiaderka (takie po farbach z malowania pokojów są super - mieszczą akurat tyle, ile jesteś w stanie potem unieść, żeby wywalić do kontenera czy na kompostownik) - jedno na kamienie, drugie na wszelkie odpady, trzecie na chwasty, cebulki itp. i tak sobie kopałam, najpierw sztychówką, potem wszystko motyką, w międzyczasie czyściłam ze śmieci i na koniec grabiłam i wyrównałam. Nie miałam tego dużo, więc dałam radę sama. Więc jeśli też masz działać w pojedynkę to może wyznacz sobie jakąś niewielką strefę i zrób najpierw tam porządek, jak będziesz mogła już tam sadzić i patrzeć jak rośnie to da Ci to energię i motywację do ogarnięcia dalszego obszaru. Albo zaproś w którąś sobotę do ogrodu znajomych młodych silnych chłopaków, każdego ze sztychówką, nagotuj im bigosu, upiecz ciacho i pozwól im się wykazać Babeczki fakt silne potrafią być jak trzeba, no ale faceci jednak siły fizycznej mają więcej. Czemu z tego nie skorzystać Powodzenia Ci życzę! Będę kibicować
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:49, 20 kwi 2016

Do góry
Z tarniną i chłodem może to i prawda? Przecież jeszcze przed nami zimni panowie. Oj, zmyliła nas ta wiosna w tym roku. W maju jeszcze nie będzie za późno na ciepło. Zdążymy zrobić w ogrodzie wszystko. Przyrody się nie oszuka, swoje rytuały musi odprawić.

Dziękuję wszystkim za odwiedziny u mnie.

Basiu, moje krzewuszki wyglądają na śpiące, jeszcze nie ma listków nawet. Pęcherznice dopiero z pąków się wysunęły i trwają.

W porównaniu z dołem mapy opóźnienie co najmniej miesięczne!

Mój kompostownik jeszcze nie opróżniony, ale nie wiem nawet czy go w całości ruszę, może tylko kilka wiaderek odkopię,
Tu ma być ogród :) 14:01, 19 kwi 2016

Do góry
Aska napisał(a)
Dzięki Edytko. Konieczne muszę popytać w naszej szkółce o ten kompostownik. Człowiek czyli ja ubogi jest w wiedzę ogrodnicząA Ty masz może doświadczenie z bukami? bo napaliłam się na buka tricolor i mam nadzieję, że to dobry wybór.

Kompostownik sobie zrób, a za kompostem się rozejrzyj, ja do tego tygodnia żyłam w nieświadomości, najpierw znalazłam jedną kompostownię, a jak wspomnialam o tym na forum to dziewczyny z okolicy podały kolejne adresy, popytaj dziewczyn co blisko Ciebie mieszkają.
U mnie worek 25 kg około 8 zł, a lepiej tą kwotę wydać na kompost niż na torf.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:52, 19 kwi 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Mokre to co zostalo po wertykulacji czy suche?Jak suche to dodaj swiezo skoszonej trawy i np. wiorow i usyp z tego pryzme. Po kilku dniach przerzuc, i tak przez miesiac. Z wielkiej pryzmy zostanie mi 1/3 tego co masz teraz. Jezeli oczywiscie dojdzie do wzrostu temperatury i jezeli dodasz sporo materialow zawierajacych azot.Jezeli mokre, zmieszaj z czyms suchszym, usyp na plandece i zostaw na kilka dni, przerzuc i znow zostaw. Nic sie nie zlepi, objetosc zmniejszy i na dojrzewanie mozna juz wrzucic do kompostownika.

Takie pół na pół, z pierwszego razu w zasadzie samo siano, z drugiego trochę zielonego z odrobiną ziemi. Spróbuję gdzieś usypać na razie zanim nie znajdę miejsca na kompostownik
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:39, 19 kwi 2016

Do góry
mp_krk napisał(a)
Drodzy,

czy do kompostownika można dodać "pozostałości" po wertykulacji trawnika?

Mokre to co zostalo po wertykulacji czy suche?Jak suche to dodaj swiezo skoszonej trawy i np. wiorow i usyp z tego pryzme. Po kilku dniach przerzuc, i tak przez miesiac. Z wielkiej pryzmy zostanie mi 1/3 tego co masz teraz. Jezeli oczywiscie dojdzie do wzrostu temperatury i jezeli dodasz sporo materialow zawierajacych azot.Jezeli mokre, zmieszaj z czyms suchszym, usyp na plandece i zostaw na kilka dni, przerzuc i znow zostaw. Nic sie nie zlepi, objetosc zmniejszy i na dojrzewanie mozna juz wrzucic do kompostownika.

W tym roku nie wertykulowalam trawy bo ladna jest pomimo duzej ilosci sniegu (wertykuluje sie po 2 tygodniach od nawozenia)i pierwsza trawe usypalam wlasnie na plandece z obornikiem, liscmi, galazkami, wiorami, odrobina maczki kostnej, wegla drzewnego, maczki bazaltowej, kilkoma wiadrami oberkow z kuchni i wiadrem dojrzalego kompostu.I z duzej pryzmy w przeciagu 2,5 tygodnia zostalo niewiele choc na zdjeciach tego nie widac.Temperatura byla przez ten czas ciagle 75-70 stopni. A ze nie mam miejsca na czwarty kompostownik, lezy to sobie pod wiata, oczywiscie odkryte, ale chronione przed deszczem. Jak juz temperatura nie bedzie wzrastac, wrzuce do kompostownika i dam dzdzownice, ktore przezimowy w piwnicy.

Tu ma być ogród :) 13:39, 19 kwi 2016

Do góry
Dzięki Edytko. Konieczne muszę popytać w naszej szkółce o ten kompostownik. Człowiek czyli ja ubogi jest w wiedzę ogrodnicząA Ty masz może doświadczenie z bukami? bo napaliłam się na buka tricolor i mam nadzieję, że to dobry wybór.
Ogród wśród pól i wiatrów 10:43, 19 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ostatnio szukałam u siebie kompostownik i znalazłam, ale cena za worek 25 kg ponad 8 zł, przejade się kiedyś i kupię na próbę.
Ale masz sadzonki werbeny, wow!

W Twojej okolicy wiem o dwóch miejscach, w których masz kompost. Jedno to Żory, a drugie Mikołów.
W obu przypadkach sprzedawane luzem. W Żorach jesienią na 1 m3 (mniej nie można kupić) płaciłam 31 zł.
Do tego kompostu dostajesz specyfikację ze składem i ph. Wg ich zaleceń nie nadaje się do warzyw i krzewów owocowych ze względu na nasiona chwastów.
Są w nim różne śmieci- nie dużo, ale zdarzają się.

W Mikołowie sprzedają na wagę (osobiście tam nie byłam). Cena trochę wyższa chyba. Tutaj w tej partii co miałam nie było żadnego śmiecia.
Zalecenia są podobne-nie do warzyw i owoców. Czy ze względu na nasiona czy to co zostało podniesione wcześniej- zanieczyszczenia nie wiem.

Pojawiło się hasło, że jest trochę podobnie jak z zabawkami dla dzieci. Dla tych poniżej trzeciego roku życia mnóstwo atestów. Być może,żeby miał ten kompost styczność z warzywami również musiałyby być jakieś atesty.
Ale to już jest gdybanie.
Jeżeli chcesz to tego z Mikołowa mogę Ci podrzucić pod płot i sobie zobaczysz.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:23, 19 kwi 2016

Do góry
ok, dzięki

to teraz tylko do sklepu po kompostownik i miejsce na niego muszę znaleźć
Ogród wśród pól i wiatrów 09:42, 19 kwi 2016

Do góry
Ostatnio szukałam u siebie kompostownik i znalazłam, ale cena za worek 25 kg ponad 8 zł, przejade się kiedyś i kupię na próbę.
Ale masz sadzonki werbeny, wow!
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:03, 19 kwi 2016

Do góry
Kasia pełne 3 sezony, jeszcze sporo zostało do przekompostowania bo na sitku dużo zostało, ale cieszę się niezmiernie z tego puchu, i koniecznie muszę kupić a najlepiej zrobić kolejny kompostownik
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:43, 17 kwi 2016

Do góry
Może kupie czarny kompostownik i postawie pod lipa w rogu działki. Dziwiły mnie te historie o padalcach i zaskrońcach i wolałam dopytać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies