Jesli znajdziesz co to jest to nad marzanką. To jakis języcznik?
Ogrodówka widze ze tak 1/4 od góry zmarzła - na nic moje osłanianie
A od dzisiaj mamy mieć prze kilka dni nawet po -3 Jedyny plus - jakkolwiek kuriozalnie to moze brzmiec dla nieogrodomaniaków - to zapowiadany śnieg.
Iza właśnie nie widziałam, a dziewczyny które widziały, mówią, że nie powala.
Myślę jeszcze nad Charles Joly i Mrs Edward Harding. No i ta Rose de Moscou mi się podoba i Princesse Sturdza. Dwa pierwsze są z reguły na miejscu u Sz. Dwa kolejne ewentualnie sprowadzi mi może pani Ania z e-cle. Primrose by mi tam pasował, bo magnolia obok Yellow róże też bardziej w żółcie... Ehhh
Ula, ta magnolia należy do tych niższych i wolniej rosnących.
Mam zapisane nazwy paproci, napisz które Cię interesują, zobaczę czy znajdę nazwy
Dwie z nich to jakieś paprotniki szczecinkozębne
Dziękuję za miłe słowa i czekam na Twój wątek
Jak ogrodówka zniosła mrozy wiosenne? Moje słabo wyglądają
Jak to tez zona bacy?! Utluke dziada, ze ma druga babe
Owiec jeszcze nie mamy
Ale jak mi z ogrodem nie wyjdzie, to jest taka perspektywa
Melduje, zem sfustrowana.
Staralam sie przekopac sama rabaty, zeby ruszyc z jakas robata, ale kolejne widly polegly. Ogrodnik z glebgryzarka wpadnie niewiadomo kiedy pewnie zeby przekopac jednoczesnie skarpe i rabaty za jednym zamachem. A chemia na skarpie nadal sie z zielenina przegryza, wiec trzeba czekac
w miedzyczasie wymyslilam sobie rabate pod oknami wzdluz budynku. Ona ma 1,3x7,3. Beda berberysy, red baron, milorzab i zamowilam tawuly- po cztery Golden i Litlle Princess. Czyli zolte i zielone; bede je formowac w kulki. Miedzy nimi najprawdopodobniej zurawki.
Pstryknelam jeszcze raz zdjecia rabaty przy narzedziowym. Ustawilam, tak jak sugerowalas- jedna kulka blizej klona (za limelight robi magnolia i berberys )
Pod sciana narzedziowego jest powojnik. On tam zostaje, ale doniczka bedzie podluzna, betonowa. Powojnik ma zaslonic bok domku
Jesli sa jeszcze jakies sugestie, propozycje zmian i inny punkt widzienia, to dawajcie; beda mile widziane
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.
A ja wczoraj się utyrałam, wena wróciła
Zawilce będę przenosić na rabatę tę, one śliczne i tu dołożę bodziszki, bo tego mi brakuje tu, a na brzeg, jak zerwę darń dołożę hakone, wiosną bo potem lilie, czosnki, jeżówki i trawy wysokie, a no i jeszcze roddodendrony i magnolia parsolowata potem i róża wielka
białe tu mam tulipany, jest białą drzewiasta piwonia, kwiat jak suknia panny młodej
i ktoś wie, już kwitnie, co to? też pójdzie na tę rabatę
czyli wiosna w bieli i fiolecie, lato kolorowe
Ula, jakbyś bliżej mieszkała, dałabym ci dużo roślin
To Guernsey Cream, on jest bardzo wczesny. Uwielbiam go, choć kupiony omyłkowy, bo miał być inny . Rzeczywiście przypomina nieco Emperorki.
Magnolia z tych wcześniejszych - po kwiatach pozostało wspomnienie ale liście mnie zauroczyły . A u derenia China Girl też ledwo co widać, mam dobry zoom w telefonie .
Piękna ta magnolia przy schodach, taka ciemna.
Twój ubiorek, ten biały, świetnie się spisuje
Azalie jednak w tym roku gorzej, ta susza dała im popalić.
Jak zawsze ochy i achy zostawiam
Witaj
Pierwsze co zabrałabym klona, magnolia i śliwowiśnia mogą zostać. Drumondi rośnie spory i nie bardzo mi pasuje tu do pozostałych. Całe szczęście masz go na środku, jego przesadź. Już doczytałam, że światło będzie od wschodu i południa pod drzewami zrobi się półcień, ale musisz napisać jaką masz tam glebę, jakie rośliny( byliny, krzewy zadarniające, wysokie, pachnące, jakie kolory) i ogrody Ci się podobają( w jakim stylu( patrząc na brzózki raczej nowoczesne, ale już na altanę rustykalne bardziej ) czego oczekujesz od tej rabaty( tzn . przebarwień, zapachu, kwiatu, koloru)No i jeszcze najważniejsze co planujesz na pozostałej części ogrodu, bo rabata powinna w jakiś sposób być spójna z resztą
taki tylko przykład podrzucam, a Tam możesz poszukać co Ci w duszy gra https://pl.pinterest.com/pin/231231762096423234/
Witam serdecznie, możecie mi pomóc? Chciałbym zrobić rabatę jednak nie bardzo mam pomysł czym ją obsadzić. Czytam państwa posty i próbuje poznać zasady tworzenia rabaty, jednak kompletnie nie mam pomysłów na rośliny. Na miejscu rabaty już rośnie klon drummondi, magnolia i śliwowiśnia i bambus rufa (klon, bambus i magnolia możliwa do przesadzenia – rosną od niedawna). Tłem rabaty będą tuje które rosną od zachodniej strony rabaty.
Rozmiar rabaty ok 12 m długości i ok 3,5 szerokości. Ścieżkę kamienną planuję przełożyć i dostosować do kształtu rabaty.
Będę wdzięczny za sugestie.