Helen, u Magdy pytałaś o żółte rudbekie- u mnie rosną na jednej rabacie z:
W sumie 3 sztuki rudbekii
4 jeżówki virgin
3 perovskie
Do tego drzewax3, stipa,turzyca bronzita,szlawia i tuje Danica i żywopłot z cisa.
Jak dla mnie pasuje to połączenie, taka świeża jest ta rabata
tylko za rok muszę więcej porządku zrobić na tej rabacie, która początkowo była tylko przechowalnikiem
Tak sobie myślę, czy to nowe drzewo nie powinno mieć podobnego pokroju do brzoskwini po lewej...czy kolumnowe będzie tu pasować, nie wiem...
Ania Nyna76 kupiła świdośliwę Amelanchier arborea Robin Hill i ona bardziej by mi tu pasowała pokrojem, widziałam na żywo i wygląda bardziej jak drzewko a nie krzew.
Szkółka jest blisko jej ogródka więc pewnie by Ci kupiła.
Na Twoich ostatnich zdjęciach za tło robią rośliny u sąsiada i jak ktoś nie widział na żywo, to może nie widzieć, które rosliny rosną u Ciebie a które za płotem
Edit.
Jeszcze raz spojrzałam na to zdjęcie i być może to, że drzewa nie były podsadzone innymi roślinami sugeruje dwa podobne.
Znalazłam zdjęcie z ubiegłej jesieni.
Skoro w narożniku rośnie magnolia, po lewej zamiast czereśni będzie inne drzewo to chyba już przed hortensjami nie zmieścisz kolejnego? Ono miało by rosnąć na brzegu rabaty, przy samym trawniku czy w hortensjach? Ma górować nad hortensjami?
Może po prostu coś niewielkiego na pniu? Może drugi Palibin ale szczepiony...tylko hortki go w sezonie zjedzą...
Ewa Anda pisze o drzewku kolumnowym...szukam aktualnie śliwy wiśniowej CRIMSON POINTE 'Cripoizam' Jest co prawda w kolorze bordo, którego nie chciałaś powtarzać ale ma podobno smaczne owoce.