Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 21:01, 26 sie 2020

Nowa12 napisał(a)
Ale eMki chyba tak mają że wolą użytkowe bo mój też .

Agata, ja tez uwielbiam Twoje śliwy
Helen 21:04, 26 sie 2020

sarenka napisał(a)
Helen, u Magdy pytałaś o żółte rudbekie- u mnie rosną na jednej rabacie z:
W sumie 3 sztuki rudbekii
4 jeżówki virgin
3 perovskie
Do tego drzewax3, stipa,turzyca bronzita,szlawia i tuje Danica i żywopłot z cisa.
Jak dla mnie pasuje to połączenie, taka świeża jest ta rabata
tylko za rok muszę więcej porządku zrobić na tej rabacie, która początkowo była tylko przechowalnikiem

Wiesz, mam posadzone w podobnym towarzystwie. Brakuje perowskich, szałwii i tui danica. Szałwia caradonna dojdzie w przyszłym roku a perowskie może jeszcze dokupię, one są super Aha, turzycą u mnie to bronze form
Helen 21:04, 26 sie 2020

andzia458 napisał(a)

Oj zdecydowanie, bo i u mnie tak samo.

Trawnik i krzewy/drzewa użytkowe, ehhhh...
Helen 21:09, 26 sie 2020

Kokesz napisał(a)

Tak sobie myślę, czy to nowe drzewo nie powinno mieć podobnego pokroju do brzoskwini po lewej...czy kolumnowe będzie tu pasować, nie wiem...
Ania Nyna76 kupiła świdośliwę Amelanchier arborea Robin Hill i ona bardziej by mi tu pasowała pokrojem, widziałam na żywo i wygląda bardziej jak drzewko a nie krzew.
Szkółka jest blisko jej ogródka więc pewnie by Ci kupiła.

Na Twoich ostatnich zdjęciach za tło robią rośliny u sąsiada i jak ktoś nie widział na żywo, to może nie widzieć, które rosliny rosną u Ciebie a które za płotem

Edit.

Jeszcze raz spojrzałam na to zdjęcie i być może to, że drzewa nie były podsadzone innymi roślinami sugeruje dwa podobne.

Renia, jak najbardziej Amelanchier arborea Robin Hill do przemyślenia. Idę szukać Nyny76, żeby zobaczyć jak wygląda sadzonka i ile kosztuje.
W J....e oczywiście nie było żadnej świdośliwy, czemu mnie to nie dziwi? Dziewczyny z mazowieckiego opisują różne odmiany drzew i bylin dostępne w szkółkach a my mamy same podstawowe rośliny... wrrrr...
Helen 21:13, 26 sie 2020

Kokesz napisał(a)

Znalazłam zdjęcie z ubiegłej jesieni.
Skoro w narożniku rośnie magnolia, po lewej zamiast czereśni będzie inne drzewo to chyba już przed hortensjami nie zmieścisz kolejnego? Ono miało by rosnąć na brzegu rabaty, przy samym trawniku czy w hortensjach? Ma górować nad hortensjami?
Może po prostu coś niewielkiego na pniu? Może drugi Palibin ale szczepiony...tylko hortki go w sezonie zjedzą...

Renia, ja bym chciała (za usilną namową eMa) posadzić jak najwięcej drzew/krzewów użytkowych Ale gdy stanęłam dzisiaj przed hortensjami, to tam tylko muszę przesunąć jeden krzew i nie będzie mnie widać od strony sąsiada - oczywiście o tej porze roku. Wiosną na razie wszystko widać jak na dłoni...
Helen 21:15, 26 sie 2020

Kokesz napisał(a)
Ewa Anda pisze o drzewku kolumnowym...szukam aktualnie śliwy wiśniowej CRIMSON POINTE 'Cripoizam' Jest co prawda w kolorze bordo, którego nie chciałaś powtarzać ale ma podobno smaczne owoce.

Chyba wolę świdośliwę, chociaż o śliwie wiśniowej już u kogoś czytałam. U Agaty/Brzozowej dziewczyny? Nie pamiętam...
Helen 21:16, 26 sie 2020

sylwik69 napisał(a)

Musze Cię zmartwić wg mnie raczej już nie!

Sylwia, co ja zrobiłam nie tak? Za mało podlewania? Czy za późno sadzona? Chyba po 3 dniach od odebrania z poczty? Ale miała super wilgotno...
Kokesz 21:36, 26 sie 2020

Helen napisał(a)

Sylwia, co ja zrobiłam nie tak? Za mało podlewania? Czy za późno sadzona? Chyba po 3 dniach od odebrania z poczty? Ale miała super wilgotno...

Może właśnie za dużo wilgoci i zgniła
Ja tak załatwiłam w zeszłym roku jedna z traw.
Przedobrzyłam z podlewaniem.
Stipa jest raczej sucholubna.
Helen 21:40, 26 sie 2020

Kokesz napisał(a)

Może właśnie za dużo wilgoci i zgniła
Ja tak załatwiłam w zeszłym roku jedna z traw.
Przedobrzyłam z podlewaniem.
Stipa jest raczej sucholubna.

Renia, ale żeby się przyjęła, to chyba trzeba podlewać? Zła jestem, bo Sylwia mi wysłała ładne sadzonki
sylwik69 09:42, 27 sie 2020

Helen napisał(a)

Zetnij ją,może odbije... naprawdę nie wiem? korzenie nie mogą stać w wodzie,musi być drenaż
Mam dużo siewek to Ci wiosną wyślę nie ma się co martwić!