Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jurajski Ogród 08:51, 14 maj 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

[/quote

Cudnie Agnieszko a goryczka coś pięknego Pozdrawiam
Ogrod stewardessy 08:50, 14 maj 2018

Do góry
Do Krainy Deszczowcow zawitala susza.
Jest Masakra!

Wczoraj przez Niemcy przewila sie nawalnica *przynajmniej tak podaja niemieckie media, a u nas spadly trzy krople.

Trawa wysuszona na Amen! Rabaty wolaja o wode. A mnie sie juz nawet deszczowka skonczyla.

Nawet liscie rododendronom pozolkly.

Niestety kolejny tydzien zapowiada sie bezdeszczowy. Jednak boje sie narzekac, bo jak tu zacznie padac to konca nie widac.

Moje hortensjowe przedszkole

Rozsadzone w zeszlym roku. Nie sadzilam, ze tak szybko urosna.

Ta wyglada jakby miala miec paki.

Z Pszenicznej ... 08:50, 14 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Uśmiechnęłam się przyjaźnie do tych zwierzeń życiowych ostatnio też pozbywam się na raty różnych rzeczy.

Ogród masz niezły. Jesienna też już zagospodarowana. Miło bedzie jak to wszystko zacznie kwitnąć.

Kiedyś doradziłaś mi szmatę w trudnym miejscu i wczoraj ją położyłam. Tylko mam problem z mocowaniem bo te kotwice plastikowe nie wchodzą mi wszędzie bo tam ciężkie kamieniste podłoże. Widziałam jakieś szpilki metalowe do mocowania ale nie wiem gdzie można kupić tanio dużą ilość bo na internecie zabójczo drogie a potrzebuję z 500szt.
Może masz jakieś tanie rozwiązanie albo ktoś inny kto to przeczyta.
Tymczasowo deski leżą bo u mnie jak wieje to najlepsze mocowania puszczają chyba że coś jest zabetonowane

Ula ja nawet kamieniami miałam przyciśniętą. Tak leżała chyba ze dwa lata Potem zdjęłam i zasypałam kompostem. Teraz mało co rosną tam chwasty.

W razie konieczności wbijałam nawet gwoździe takie dłuuugie, a podkładki nawet z pokrywek od słoika robiłam
Potem już kupowałam szpilki, ale te najtańsze o wyglądzie gwoździa właśnie, najlepiej wchodziły nawet w trudny teren.
Teraz z włókniny nadal korzystam, leży pod trzmielinami w celu wyzbycia się podagrycznika - był wypielony, ale nie dam mu szansy. Włóknina poleży do przyszłego roku. Potem zdejmę i od razu zaściółkuję kompostem i korą.
Tak jest dla mnie wygodnie i szybko. Nawet w warzywniku położyłam, by potem mieć łatwiej układać dalej płyty chodnikowe.... trzeba sobie radzić jak ma się duży teren do obrobienia
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:49, 14 maj 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Klony przy podjeździe mają się rewelacyjnie.
Wszystkie rosły w donicach a teraz "rozkwitają" i pięknie tłuścieją .

a tutaj na drugiej rabatce. Oby się ładnie wybarwił jesienią tak jak to robił w donicy. W ub. roku już w ziemi się nie wybarwił

Matko, jaki wielki, dorodny okaz. Zazdro!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:38, 14 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Koniec narzekania. Trzeba się cieszyć małymi nawet drobiazgami Tak jak na przykład ta jedna plama fioletu, która się pojawiała na chwilkę. Z powodu opuchlaków nie dosadzam różaneczników, choć te co mam pomimo koronkowych liści dobrze u mnie rosną. Podziwiam u innych i cieszę się swoimi 4 sztukami, moża prawie powiedzieć ,że 3 sztukami.
Moje dwa fioletowe wyglądają jak jeden krzew, połączyły się i kwiat prawie identyczny. Jeden tylko delikatnie później zakwita.

Śliczny ten rododendronjest raczej fioletowy czy różowy,bo zdjęcia czasem przekłamują?

A czosnki w czym masz posadzone? Bo coś tam widzę, hortensję?

Fajnie wygląda ten zakątek podsadzony pachysandrą i paprociami, chyba je zgapię, a co to za odmiana?

Zastanawiam się jak wiosną ukryć wielkie liście zimowitów ale paprocie je chyba zasłonią w porze kwitnienia, mam takie podziubane przez ptaki i teraz straszą, nie mam pomysłu jak je posadzić?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:22, 14 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwiatek i Kreseczka damulka, a on - zazdrosny, rozpycha się

[

I jak tu nie kochać takich słodziaków .

Danusiu! W Twoim ogrodzie jest zawsze pięknie i elegancko. I żadne straty mrozowe nie są w stanie tego zmienić.
Rododendronowy ogród II. 08:14, 14 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Cytuję jedno, choć tak naprawdę chciałbym wszystkie, które wstawiasz.

Przepięknie Bogdziu! Warto czekać cały rok na takie widoki!

Po zimie jestem tak spragniony intensywnych barw, że nie mogę się napatrzeć na to Twoje morze wielkich, różnokolorowych kwiatów.

Marzę, żeby po latach chociaż jeden mój rododendron przypominał Twoje okazy.
Ogród w Cichym Dworku 08:09, 14 maj 2018

Do góry
A tu moje piękności
Ogród w Cichym Dworku 08:06, 14 maj 2018

Do góry
Powstaje nowa rabata z azaliami
Moja codzienność - ogród Oli 08:01, 14 maj 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Na drewutnię nie patrzymy kiedyś będzie ładna tymczasem eM ułożył kostkę dokończył zebrę a ja mam nową małą rabatkę

no i jest. I jednak 30 fanrastycznie to wyglada!
Osiedlowy ogródek 08:00, 14 maj 2018

Do góry
Tulipany po wykopaniu, chyba Salmon Van Eijk.
Na tyle cebul tylko kilka kwitło
Niektóre mają spore cebulki i tylko taki wielki liścior wypuściły i jeszcze te liście takie leżące na ziemi

Anulajda w raju 07:51, 14 maj 2018

Do góry
anulajda napisał(a)
takie tam różności

Aniu, co to za odmiana rodka?
Ładny ten delikatny róż.

Na trzecim zdjęciu masz obwódki z bukszpanu (to ta równo przycięta) a dalej kulki i trawki (z czego one są) i jeszcze za nimi cóś, czego nie rozpoznaję?
Jakie Ty masz szerokie rabaty, ile one mają?

I na ostatnim zdjęciu fajne masz trawki, co to za odmiana?

Znowu mam masę pytań ale chciałabym doprowadzić mój ogródek wreszcie do takiego stanu, żeby ciągle czegoś nie przesadzać.
Wzgórze chaosu 07:36, 14 maj 2018

Do góry
Wspomnienie po tulipanach... W tle miała być wijąca się rzeka w jednym kolorze. Jest pstrokacizna (większość już opadła), którą jesienią muszę wymienić. Jedynie cebulki z biedry w kolorze "Queen of nigh" udały się. Chociaż tyle

Przerwa na kawę... 07:21, 14 maj 2018

Do góry
I mam pierszy kwiat róży. Chippendale. )))
Przerwa na kawę... 07:05, 14 maj 2018

Do góry
U mnie przez 3 dni zrobiło się tak sucho, że ciemierniki zaczęły mdleć. 2 godziny wczoraj podlewałam. Chyba zacznę zbierać na automatyczne nawadnianie.

Z ciekawostek - niby już nie mam żadnych rewolucji na rabatach. Ani nowych rabatek ale robota ciągle jest. Wczoraj wsadziłam żurawki od Anuli. Po podzieleniu wyszło mi aż 8 sadzonek z 3. Aniu wielgachny buziol dla ciebie.
Na razie wygląda to tak.

Wsadziłam niecierpki i smagliczkę w miejsce po tulipkach. Także 2 przyszłe lizaki z bukszpanu trafiły do ziemi. Muszę je zasilić bo zrudziały z braku papu w doniczkach. Na jednej z małych kulek bukszpanowych znalazłam miodówkę. Obcięłam młode przyrosty i muszę oprysk zrobić tylko preperatu nie mam. Co dziwne przejrzałam inne bukszpany i nic nie znalazłam. Zrobiłam mini rewolucję na rabacie z ambrowcem. W ubiegłym roku ją poszerzyłam i nie zmieniałam nasadzeń. Po usunięciu tulipanów jakoś tak łyso było. I po podlaniu wszystkiego skończyłam o 22 a jeszcze eMa w międzyczasie zmobilizowałam do wymiany kabelków w oświetleniu bo nie mieliśmy 1 końcówki i na okrągło trzeba było je ciągnąć. I skończyliśmy składać składzik na worki i inne pierdulety bo już mnie dobijały takie leżące na wierzchu. W środku kiedyś eM mi półkę zamontuje na drobiazgi i doniczki i będzie czyściej trochę . Wygląda to teraz tak.

Przy okazji rabata pod wiatą została trochę uprzątnięta ale już następną pracę widzę - płot do malowania (
Wszystkiego po trochu 07:03, 14 maj 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Poranek

Mireczka ty mi powiedz tą hohle to masz w słońcu ?. przesadziłam swoją na słońce i trochę liści się zwinęło. Może to wina tego że przesadzona ( jesienią zeszłego roku ) , a może daje radę na słońcu tylko musi mieć stale wilgotno. W cieniu nie miałam z nią problemów. Masz jakąś radę .
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 06:45, 14 maj 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Myślę jeszcze nad tym frontem moim, jakoś ciągle mi tu coś niepasuje, chodzi o miejsce przy szambie...
Trawa też tu jakoś słabo rośnie, co myślicie o takiej łezce??

Nie chcę łączyć tej rabaty z lewej z tą łezką bo musi tu zostać przejście.

Oho Basia coś nowego wymyśliła fajnie wymyśliłaś kształt przy szambie, bardzo mi się podoba, jest idealnie do lewej strony
Mirkowy ogród (początki) 06:42, 14 maj 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Pewnie że ogarnę. U mnie się nic nie marnuje Zoju.
Iryski w pełni rozkwitu.

W to wierze
Iryski piekne
Przerwa na kawę... 06:36, 14 maj 2018

Do góry
Kasiu Mrokasiu - żeby nie być gołosłowną tak wyglądają Exotici teraz w tydzień po wykopaniu.

Cebulki są jędrne i całkiem spore jak widać.. a tak wyglądają świeżo wykopane Dollsy. Potrzebują ok. 3 tygodni na całkowite zaschnięcie. Tu nie ma się co oszukiwać. Będą słabiej kwitły niż nowe cabule. W związku z tym mam niecny zamiar jak już je przebiorę i będę wiedziała ile ich mam - dokupić te odmiany, które lubię. Na szczęście już nie aż tyle co w ubiegłym roku.
Dwa ogrody 02:04, 14 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Ula te zawilce lubią i słoneczko, ale miejsce dla nich mam tylko pod kalinami, w innych je tępię, bo są ekspansywne.Orlika widziałam Mam całą rabatę żółto pomarańczową z herbacianymi różami w roli głównej. Na razie kwitną liliowce, kukliki

Już kwitną liliowce aż pójdę sprawdzić swoje. U mnie od jutra ochłodzenie i deszcz zapowiadają. Ciekawe jak to wpłynie na warzywka, w piątek siałam. Ty masz już takie wyrośnięte.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies