Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w remoncie 18:45, 06 lip 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Zwykłe brzozy będziesz sadzić? Polecam odmianowe np Doorenboos, nie rosną takie wielkie i mają piękną białą korę. U mnie testuję tam roślinki. Bezpośrednio przy pniach mam teraz bodziszek korzeniasty. Nie rośnie szalenie z racji towarzystwa tych drzew ale póki co daje radę. Mam tam nawadnianie. Poza tym już dalej mam brunnery hosty, tiarelki, azalie japońskie. Ale to tak jak wspomniałam z nawadnianiem.

Asiu ,

U mnie nawadnianie odpada
chciałabym malutkimi kroczkami przejść na następną cześć ,

Bardziej coś chciałabym stworzyć
z celem na spacery na " starość "
coś co samo rośnie ,
i wygląda naturalnie ,
ale będzie widać" rękę ogrodnika "
Twoja rabatka ,
bardzo mi się podoba
i idealnie się wplata w mój pomysł

Jedyna różnica to słońce ,
Mam tam pełne słońce ,
ale może dzięki brzozą ( myślałam o zwykłym )
osiągnę trochę cienia
Drzewo dla stworzenia cienia, dające cień 18:32, 06 lip 2020

Do góry
Byłem dziś w szkółce. Mają 3 sztuki dużych Long Trunków. 2 z nich są jakby szczepione na wysokości około 3m (z doniczką) i zwisają im pędy w dół na kilkadziesiąt cm, poniżej na pniu brak pędów. Trzeci oprócz zwisających od ok 3m pędów ma też jeden prosty pęd sięgający około 4-5 metrów. Ceny jak za tak dorodne drzewa 250-350 zł chyba całkiem atrakcyjne.

Zastanawiam się, czy wziąć wszystkie 3, czy ten najwyższy odpuścić i zamiast niego wziąć Wiąz Camperdowni, tez wysoko szczepiony około 3m. W takiej opcji posadziłbym wiąz na środku a obok 2 Long Trunki, uwzględniając, że wiąz pójdzie znacznie szerzej.

Mam pomysł, żeby osiągnąć efekt jak na poniższej "wizualizacji" Czy jest to wykonalne?

jeszcze jedno pytanie, te Long Trunki nie miały białej kory, a chyba powinny, bo z tego słyną. Możliwe, że zostały zaszczepione na podkładce z innej odmiany brzozy?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:03, 05 lip 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia nowe włości masz super i teraz już masz ,gdzie wielopniową posadzić

Madzia, tam jest dość cieniście, a za płotem sąsiad ma super brzozy - przy samym płocie.
Jak wykoszę tam marne krzaki białego bzu, to będę miała brzozy na wyciągnięcie ręki.

Tam jest działka tylko 200 metrów, więc z drzewami ograniczę się do małych kloników max. Cały las mi wystarczy
Ania -Spełnione marzenie 16:35, 05 lip 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Bardziej podoba mi się pierwszy pomysł. Posadziłabym jeszcze dwie brzozy przed bramą, po obu stronach, żeby było nawiązanie do drugiej części i oczywiście po hortensji. Ja zrobiłam wiosną sadzonki z patyczków i jak nigdy wcześniej większość patyczków żyje, chyba to zasługa wilgotności w powietrzu. W ogóle widzę, ze wszystko co zaszczepiłam chyba dobrze rokuje. Patyczki róż wsadziłam do doniczek do góry nogami. Tak mają stać 2 tygodnie. Później trzeba je przekręcić i posadzić prawidłowo.
Czy Ty zaczęłaś już przygodę z ukorzenianiem róż?

Dorotka ,
Bardzo dziękuję za cenną radę
Tak też zrobię ,
A widzisz , nie wpadłabym na pomysł ,
Żeby przy branie wsadzić po brzozie i hortensji ,
Tak zrobię ,

a co do róż
… tak zrobiłam 3 sadzonki z Chopina ,
i zrobiłam coś na zasadzie eksperymentu ,
Ponieważ na tych patyczkach były ślady pąków liściowych
( specjalnie wybrałam takie )
postanowiłam spróbować przyspieszyć o 2 tygodnie sadzonki ,
wsadziłam je z ukorzeniaczem .
A donice wstawiłam do szkarenki ,
Ciekawe co się stanie ?
Może się uda ,

idę zrobić fotki ,
i zaraz wstawie

Dorotko ,
twoje szczepienie to " profeska "
Ja bym tak nie umiała
Ptasi gaj 22:51, 04 lip 2020

Do góry
Ja pierdziele. Co za przykre informacje.

Współczuję takich widoków.

Szkoda brzozy. Duża już była.

Róże odbiją ale brzoza tak szybko nie urośnie.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:40, 04 lip 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia
pięknieeee masz nie mogę się napatrzeć
co do brzozy wielopniowej ….hmm -ja bym tam dosadziła taką jak pozostałe a dla tej wielopniowej znalazłym miejsce gdzie indziej
Buziaki

Hahaha!
No to gdzie jest to gdzie indziej?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:27, 04 lip 2020

Do góry
Asia
pięknieeee masz nie mogę się napatrzeć
co do brzozy wielopniowej ….hmm -ja bym tam dosadziła taką jak pozostałe a dla tej wielopniowej znalazłym miejsce gdzie indziej
Buziaki
Ania -Spełnione marzenie 22:09, 04 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Przyszły mi do głowy takie pomysły :

1 pomysł

* Po prawej stronie posadziłabym przy każdym patyku
brzozę - taką zwykłą ,
* hortensje bukietowe
( są wielkie i bez problemowe , miałabym pewność że zakwitną )

Bardziej podoba mi się pierwszy pomysł. Posadziłabym jeszcze dwie brzozy przed bramą, po obu stronach, żeby było nawiązanie do drugiej części i oczywiście po hortensji. Ja zrobiłam wiosną sadzonki z patyczków i jak nigdy wcześniej większość patyczków żyje, chyba to zasługa wilgotności w powietrzu. W ogóle widzę, ze wszystko co zaszczepiłam chyba dobrze rokuje. Patyczki róż wsadziłam do doniczek do góry nogami. Tak mają stać 2 tygodnie. Później trzeba je przekręcić i posadzić prawidłowo.
Czy Ty zaczęłaś już przygodę z ukorzenianiem róż?
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 16:14, 04 lip 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)
No i pięknie trzeba pochwalić chłopaków
Podoba mi się Twój kącik ogniskowy
Co ile masz posadzone brzozy?

SylwiaBe, dziękuję. Brzozy są posadzone mniej więcej co 3m.
Ptasi gaj 00:23, 04 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
I cały czas wrzucasz do jednego kompostownika?

A masz podział na starszy i aktualny?

Używałaś przyspieszaczy?

Nie mam komór. Robię jamkę i wybieram z dołu.

Aniu najstarszy kompost jest zawsze na dole kompostownika jak potrzebuje np 2-3 taczki to sobie odrzucam trochę z dolu ten nie przekompostowany i biorę z dołka tam już trochę bardziej rozłożony.
W zeszłym roku sypalam przyspieszaczem 2razy, jak wrzucałam skoszona trawę. Później ostatnie koszenie trawnika mieszam z liśćmi brzozy i też przesypuje.

Kiedyś kompostowalam liście w workach foliowych. Liście wkładałam do worka robiłam dziurki i tak przez całą zimę sobie staly. I co się okazało liście tylko zbutwialy, ale się nie rozłożyły. Zostawiłam jeden worek do jesieni i też specjalnie się nic nie zmieniło.wiec nie było sensu kompostowania w workach teraz wrzucam bezpośrednio do kompostownika i mieszam że skoszona trawa.
Kompost dobrze rozłożony mam po 2 latach nie da rady przyspieszyc. Może ktoś inny ma wcześniej ja nie.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:35, 03 lip 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Asiu, stipa ślicznie wygląda. Jak tak się jej wszędzie na fotkach przyglądam to naszła mnie chęć na jej wypróbowanie, u mnie na górnej skarpie może ładnie wyglądać.
No spójnie u Ciebie, ładnie i zdrowo

Co do brzozy... Moim zdaniem, jeżeli patrzysz na taras tak jak pokazałaś z tymi kwiatkami po prawej, to może Ci zasłonić cały placyk w przyszłości??? A taki ładny jest

Stipa to u mnie też nowość, ale jest fantastyczna

A brzoza rzeczywiście może kolidować z widokiem.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:30, 03 lip 2020

Do góry
No i pięknie trzeba pochwalić chłopaków
Podoba mi się Twój kącik ogniskowy
Co ile masz posadzone brzozy?

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:43, 03 lip 2020

Do góry
Kooocham brzozy!!!

W Kruklandii 12:06, 03 lip 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)
No właśnie, brzoza, to jest jedna, czy dwie w dołku?

Kto tu ma wszystko wielkie! A właśnie, Ty różne kombinacje z lawenda robiłaś. nie ma problemów po przesadzaniu? Mam kilka do zmiany miejsca.

Brzozy dwie. I dołki też w sumie dwa były, bo badylki takie małe
Oddaliłam je ciut od siebie żeby miały miejsce swobodnie rosnąć. Teraz już są coraz bliżej

Lawendzie klapną kwiaty po przesadzaniu, ale powinny się naprostować jak będzie ich mocno prażyć słońce.
Ja z lawendą robię wszystko...chyba żadna mi jeszcze nie padła
W Kruklandii 12:03, 03 lip 2020

Do góry
Makusia napisał(a)
Śliczne masz zwłaszcza te brzozy! Takie wielopienne, wyglądają zjawiskowo!
Woda z miętą- oj tak, bardzo proszę!

Już się robi
W Kruklandii 10:47, 03 lip 2020

Do góry
Śliczne masz zwłaszcza te brzozy! Takie wielopienne, wyglądają zjawiskowo!
Woda z miętą- oj tak, bardzo proszę!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:23, 03 lip 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Sylwia,miałaś kiedyś karczownika w ogrodzie? Jak się go pozbyć?
W tym sezonie jeszcze strat nie widzę, ale co kilka dni jest w tym samym miejscu świeży niewielki kopczyk ziemi.
W po przednich latach karczownik zniszczył mi 3 brzozy Doorenbos i kilka innych drzewek.

Miałam, zjadł mi różę trzy lata temu. Ja mu sypałam granulat na nornice i szczury w dziurę i chyba skutecznie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:11, 03 lip 2020

Do góry
Sylwia,miałaś kiedyś karczownika w ogrodzie? Jak się go pozbyć?
W tym sezonie jeszcze strat nie widzę, ale co kilka dni jest w tym samym miejscu świeży niewielki kopczyk ziemi.
W po przednich latach karczownik zniszczył mi 3 brzozy Doorenbos i kilka innych drzewek.

Ogród wśród pól i wiatrów 08:51, 03 lip 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Droga Jolu, czy masz automatyczne podlewanie? Interesuje mnie rabata brzozowa. Mam u siebie hortensje pod brzozami, ale słabo rosną i zastanawiam się co robię źle.
Czy zechcesz podpowiedzieć co można posadzić przy brzozach?

Przycupnę bo też chcemy posadzić brzozy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:47, 03 lip 2020

Do góry
Asiu, stipa ślicznie wygląda. Jak tak się jej wszędzie na fotkach przyglądam to naszła mnie chęć na jej wypróbowanie, u mnie na górnej skarpie może ładnie wyglądać.
No spójnie u Ciebie, ładnie i zdrowo

Co do brzozy... Moim zdaniem, jeżeli patrzysz na taras tak jak pokazałaś z tymi kwiatkami po prawej, to może Ci zasłonić cały placyk w przyszłości??? A taki ładny jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies