Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój 4 arowy azyl... 13:40, 18 cze 2018

Do góry

Mój 4 arowy azyl... 13:38, 18 cze 2018

Do góry
Rozwinąl się pąk róży Chopin

Mój 4 arowy azyl... 13:34, 18 cze 2018

Do góry
Wczorajsze

Pogubiłam się po drodze... 13:29, 18 cze 2018

Do góry
amelia_b napisał(a)
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, jak ktoś wrażliwy to radze nie patrzeć

Amelko, gdzie to wywozicie?
Oby nie okazało się, że problem wywozicie sobie za płot i zaraz będzie przejście w postać dorosłą, a te znów zlecą sie do was

Najlepiej by było podlać trawnik, by nasiąkł i by większyć jego mozliwości absorpcyjne, a potem zlać Decisem lub innym kontaktowym środkiem (np. Kohinor). Środek powinien wniknąć z glebę na 10cm. Bez wcześniejszego podlania nie wsiąknie głębiej, bo za sucho.
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:29, 18 cze 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
i takie tam...

Moniś, co to za roślinka kwitnąca na fioletowo z tyłu?
Sorki, tak króciutko, alem w pracy i tak cichcem podglądam, ale róże pięknie kwitną na nowej rabacie
Bawarka 13:23, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż Kasiu odnośnie sadzonkowania pomidorów z wyłamanych pędów, gdzie jest węzeł, jak kończy się sadzonka. Chodzi o miejsce ucięcia.

Dana, prosze bardzo
Paluchy, czyli ogolnie wszystkim zwane jako wilczki, rosna przy glownym pedzie, a poczatkiem galazki z liscmi.

Zawsze je obrywamy i wyrzucamy, bo nie sa wartosciowe dla nas. W tamtym roku jednak, zupelnie przez przypadek, z takiego oberwanego wilka/palucha, wyrosl mi calkiem fajny krzak pomidora W tym roku, wszystkie paluchy/wilki obrywam i robie z nich pomidolandie dla wszystkich ktorzy chca i nie chca

Wilki obcinamy ostrym, sterylnym nozykiem ( by uchronic ,, matke,, od chorob grzybowych, oraz, by rana po cieciu szybciutko sie zagoila. ( Szczerze? Ja uszczykuje paznokciem i nic zlego mi sie ...im sie nie przydarzylo). W tamtym roku pomidory mialam do zimy, rowniez z tego ,, doswiadczalnego ,, krzaka,,.

Kiedy obcinamy? Mysle ze najlepiej do polowy czerwca, po to, by krzaki zdazyly z owocami do pierwszych przymrozkow. W szklarniowych warunkach mozna i pozniej.
Obcinam, gdy wilczki maja okolo 10 cm wysokosci, moim zdaniem, sa wtedy najlepsze. Na zdjeciu ponizej pokazuje jedna sadzonke wieksza i jedna mniejsza. Obie sie przyjely.

Nastepnie wsadzam je do wody, do tygodnia powinny wypuscic korzonki, a wtedy sadze je juz, bezposrednio do miejsca docelowego.

Jezeli mam w domu wyciag z pestek grejfruta, to dodaje do wody, jezeli nie, to mozna dodac tez ukorzeniacza, lub ...Nic Moim zdaniem, ten sposob jest fajniejszy niz sianie Szukajac pozniej informacji na ten temat ( a znalazlam ich calkiem sporo) wyczytalam, ze te sadzonki sa silniejsze od tych wysiewanych z nasion, sa bardziej juz zahartowane. Co jeszcze moge dodac? Moze to, ze warto to stosowac w uprawie wczesnych pomidorow...Chociaz...w tym roku dostalam gotowe sadzonki pomidorow z Wegier, cale piec sztuk ( W tamtym roku dostalam jednego pomidora do sprobowania, wazyl prawie kilogram...i byl pyszny) Z kazdego krzaka, jak do tej pory, uzyskalam kolejnych 7 sztuk Te, ktore beda jeszcze potrzebowaly czasu, przeniose najwyzej pozniej do szklarni
Napewno jest to duza oszczednosc i czasu i pracy i pieniedzy Tutaj sadzonka dobrego pomidora kosztuje okolo 5 euro...( sa oczywiscie i tansze, ale...)
Zobaczymy co mi wyjdzie w tym roku w mojej pomidolandii

Z Pszenicznej ... 13:17, 18 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

tak ? a dlaczego ? co sie moze dziać ?

zapewne mogą łapać rdzę na liściach... ale Gruszka pewnie to uściśli

zrobiłaś placuszki?
to teraz polecam koktajl - trochę soku z pomarańczy, mega dojrzałe 3 kiwi, 2 banany i wielki pęczek natki pietruszki ( ja mam naciową )
pyyyycha, nawet dzieci wypiły trochę

Pogubiłam się po drodze... 13:00, 18 cze 2018

Do góry
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, jak ktoś wrażliwy to radze nie patrzeć

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:00, 18 cze 2018

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:59, 18 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)
Wybaczcie mój minorowy ton - zmieni się po 10 lipca

mam nadzieje, ze przepedzimy go wczesniej
Ogródkowe perypetie:) 12:58, 18 cze 2018

Do góry
Agnieszko jeszcze raz bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za tak wspaniałą wycieczkę, prezencik...macie w sobie wielkie serca, jesteście cudowną rodzinką i wspaniałymi ludźmi, podróżowanie z Wami było cudowną i niezapomnianą przygodą

Troszeczkę ode mnie

tu mi ukciekłaś

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:55, 18 cze 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:54, 18 cze 2018

Do góry
Na liliowcowej do białych irysów dołączyły pomarańczki

i ostróżka - dla której wreszcie wymyśliłam nowe miejsce, jak przekwitnie pójdzie do podziału i zmieni towarzystwo

Ogród w dolinie 12:49, 18 cze 2018

Do góry
To tam, gdzie narysowałam serby na zdjeciu-te trójkąty.
Edit.
Tutaj gdzie miałyby być serby- jest teren poniżej drogi gruntowej (na zdjęciu nie widać), może zamiast części pasa serbów i cisów dać jeszcze choinę.

Czyli od prawej (gdzie brama)do lewej (na północ): serby, choiny, cisy.
Tylko zgodnie z tym co Toszko napisałaś, nie wiem czy choiny będą tam chętnie rosły.
Przed tym tłem dałabym od prawej do lewej: świdośliwę przed świerkami, jabłonkę Olę, dalej ze 3 pissardi nieszczepione, pod nimi hortensje vanilki (bardzo mi się podobają).
Czy taka koncepcja byłaby ok (wiem obrazki by się przydały)? Jeżeli w przyszłym sezonie przygotujemy ziemię na skarpie, to na przyszłą wiosnę (ojeju 2020 r.) będzie można sadzić).
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:42, 18 cze 2018

Do góry
Monia cudownie było Was poznać u Magdy i wspólnie spędzić czas na spacerze u Kapiasów
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:42, 18 cze 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Martuś ja w B nie kupowałam... mam jakieś dwa starsze ale nie z tego sklepu...
A dwa nowe z Casto to takie:

Basiu ten mój miał jakiegoś faceta w nazwie
To żaden z tych
Ogród Ani :) 12:40, 18 cze 2018

Do góry
Troszkę pospacerowałam po Twoim ogrodzie, widzę podobieństwo do mojego ogrodu.Mój też jest spory i wszystko chciałabym mieć, wszystkie prawie rośliny mi się podobają, efekt jest taki, e mam bardzo dużą różnorodność, ale ponieważ jest spory i w różnych zakątkach jakoś to wygląda, tak mi się wydaje, oczywiście chciałabym go zmienić, upiększyć i stale to robię.Chciałbym Ci podpowiedzieć o odległościach pomiędzy rododendronami. Swoje pierwsze sadziłam w 2011r, nie znałam odmian, ani tego jak duże rosną.Efekt jest taki,że już od 3 lat je rozsadzam.W ubiegłym roku posadziłam 3 sztuki Rh Bourso/ fonetycznie napisałam nazwę/ i te posadziłam co 2 metry, będą robić za żywopłot. Fakt,ze trzeba trochę poczekać, ale jest taki moment, że strzelają w górę i w szerz i robi się ciasno a trudno takie spore krzaki się przesadza.To moja miłość, druga to hortensje.
Podoba mi się u Ciebie. Jest taki moment w ogrodzie ,ze bardzo się zmienia, to właśnie po ok. 4 latach, robi się ciasno, inaczej rośliny się prezentują i robota jest na nowo.
Jedno zdjęcie buszu wkleiłam, jak co to usunę, tu są 4 krzaki, wszystkie na siebie zachodzą, to tylko mały wycinek.

Tęczowo mi 12:34, 18 cze 2018

Do góry
pomarańczowa rabata

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:34, 18 cze 2018

Do góry
Róże mają lekkie przestoje bo sucho ,ale dzielnie rozkwitają

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:31, 18 cze 2018

Do góry
Bardzo proszę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies