Czy warto? zależy czy lubisz je i jaka to jest odmiana, bo może skórka niewarta wyprawki? Sporo pracy a efekt będzie kiepski. Jesli zdecydujesz się przesadzać, wykop dobrze z bryłą, posadź w nowym miejscu a krzew przytnij ograniczając mu masę zieloną. Dobrze podlewaj.
Tego nikt nie wie, a zależy to od zimy i jej temperatur oraz wiatrów mroźnych, czy była podlewana systematycznie przed zimą. I zależy od wielkości samej donicy. Od wystawy czy zaciszna czy wystawiona na podmuchy wiatru.
Zainwestuj w przycinanie teraz, bo są nieforemne, zrób z nich kulki. Jak ja nie znoszę pięciorników, uwierzysz, ale nikomu jeszcze w życiu żadnego nie posadziłam
Możesz ciąć od marca na okrągło, bo one mocno odbijają. Teraz swoje cięłam ale w kwietniu też cięłam. Najpóźniej do poczatku sierpnia, a jeśli nawet przymarzną to utniesz znowu wiosną po ocenie strat zimowych.
Posadzić w takiej odległości jak się da posadzić, czy tam nie ma betonu? Często jest. a więc posadź w odległości 10 - 15 cm od murku, Fajnie jakby na murek trzmielina nieco weszła, ona lubi się wspinac.
Posadź miłorzęba 'Mariken" krtóry jest jasnozielony a jesienią żółty. Do trzmieliny daj bordowe ciemne żurawki.