Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 17:30, 06 sty 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
No oprócz mnie nieśmiało wprasza się do wspólnego zjazdu mój M

Ci co jeżdżą dobrze są dokoptowani do Finki
Marzy mi się Siedlisko.... 17:30, 06 sty 2014

Do góry
O jesteś a jakieś świeże fotki ogrodu możemy poprosić?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:25, 06 sty 2014

Do góry
Łukasz a po co kombinujesz skoro masz piękny projekt zrobiony przez Danusię? Ja bym nic nie zmianiała tylko posadziła dokładnie tak jak narysowała ci Danusia.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:22, 06 sty 2014

Do góry
Już rozkmniłam z ktorej strony widać rabatę z tujami i jakoś mi one tam nie pasują. Rabata jest bardzo wąska ty chcesz mieć ją reprezentacyjną ale obfitą. Wg mnie tak się nie da, za dużo gatunkow na takiej powierzchni. Lepiej wsadzić ze trzy trzmieliny na nózkach zamiast tuj... Wiem, że kochasz liliowce ale może na tej rabacie zrezygnuj z nich? Skoncentruj się na całorocznie pieknych roslinach : bukszpany, żurawki i trwaki?
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:11, 06 sty 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Macham wszystkim wszystkimi kończynami.. próbuję zrobić przegląd roku 2013... poszukać coś do fotek na wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4028-zdjecia-roku-2013?page=4
Rok temu był to najweselszy wątek.. a w tym umiera śmiercią naturalną..a niby tyle sie działo.. i posucha.. szperać w archiwach....

Idę zobaczyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:10, 06 sty 2014

Do góry
A czyli rabata musi być widoczna z obu stron.
II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 17:09, 06 sty 2014

Do góry
a ja myślalam że Aneta Bo Anita, Rench i Gabik zjadą ze mną
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:07, 06 sty 2014

Do góry
Anita u mnie prawdziwa wiosna na zewnątrz. Cały lud Wrocławski wyległ na rynek, nosa nie można było wsadzić gelerie handlowe zamkniete, śniegu nie ma i ludzie tłumnie odwiedzili centrum Wszyscy czują wiosne. Oby ochłodzenie było krótkie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:01, 06 sty 2014

Do góry
Kasiu napisłam już u Ciebie

Popatrzyłam na prognozy... norweska wieszczy we Wrocławiu w dzień 15 stycznia nawet -6 stopni a w nocy do -9....
Natomiast Twoja pogoda podaje podaje tego samego dnia +4 a w nocy -5 , dopiero 19 ma być -1 w ciągu dnia.... I dlaszy komentarz:

...."Prognozy wskazują na ochłodzenie między połową stycznia a końcem drugiej dekady, trwające około 3-5 dni. Temperatura na większym obszarze Polski będzie ujemna przez całą dobę, spodziewamy się również opadów śniegu, co oznacza, że krajobrazy się zabielą.

Na wschodzie nocami i o porankach temperatura może przekraczać minus 10 stopni, a w pełni dnia wzrastać do minus 2 stopni. Na zachodzie nocami do minus 5 stopni, a za dnia około zera, im bliżej granicy Niemiec, tym częściej będzie na plusie.

Podobnie będzie z ilością pokrywy śnieżnej, najwięcej będzie jej na wschodzie, a im dalej na zachód, tym śniegu mniej. Od początku ostatniej dekady stycznia ponownie się ociepli, spadły wcześniej śnieg zacznie się roztapiać i wróci cyrkulacja atlantycka, czyli jesienna pogoda, jakiej doświadczamy obecnie"...

Zobaczymy kto ma rację bo jak sie nie wkleja to się szybko zapomina .....

Onet jest zgodny z norweską... -7-10 w dzień ale we Wroclawiu na szczeście 0-1 stopni do 19.01
..."Drugi tydzień 2014 roku rozpoczniemy pod znakiem dość pogodnego nieba. Słabe opady deszczu lub mżawki niewykluczone są głównie w dzielnicach północnych Polski. Poza tym zza chmur będą przedzierały się promienie słoneczne. Napływające znad Hiszpanii ciepłe powietrze sprawi, że w połowie tygodnia na Dolnym Śląsku słupek rtęci znowu przekroczy 10 stopni. Od środy czeka nas stopniowe pogorszenie pogody i systematyczne ochłodzenie. Uwaga! W Polsce nadchodzący weekend przyniesie przełom w pogodzie. Do naszego kraju zacznie napływać coraz zimniejsze powietrze znad Arktyki. Będzie pochmurno z opadami mżawki a na wschodzie kraju pojawią się długo nie obserwowane już opady deszczu i deszczu ze śniegiem. W sobotę maksymalna temperatura powietrza w kraju wyniesie najwyżej 3 st. a w niedzielę będzie już tylko około zera. W kolejnym tygodniu stycznia Polska zacznie dostawać się pod wpływ umacniających się układów wyżowych znad Skandynawii. Wyże te zaczną stopniowo przemieszczać się nad zachodnią Rosję. Taka sytuacja spowoduje napływ nad nasz kraj coraz zimniejszego i suchszego kontynentalnego powietrza. Od 13 stycznia w całym kraju powinniśmy spodziewać się kilkustopniowego mrozu w dzień. Pod koniec rozpatrywanego okresu będzie bardzo mroźno. Jeżeli do tego czasu nic się w pogodzie nie zmieni wówczas w ciągu dnia nasze termometry wskażą nawet około - 10 stopni. Warto więc już teraz solidnie przygotować się na nadchodzące mrozy."....
Ogród z łezką 10:46, 06 sty 2014

Do góry
Aha nigra szybciej rośnie niż buk, więc jeśli się chcesz osłonić to proponuję przesadzić tę wisnie własnie w proponowane przez Danusię miejsce.
Ogród z łezką 10:44, 06 sty 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Aaaa, faktycznie źle Cię zrozumiałam.
Marzenko znasz może drzewo podobne do Nigry? Danusia mi podała piękny pomysł na talerzu...żeby się wysłonić od sąsiadów, tylko nie wiem czy drugą Nigrę tu wsadzić i jak daleko muszę ją posadzić od sąsiada. Gdybyś mogła zerknąć...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3234-ogrod-z-lezka?page=401

Kasiu ja u ciebie jestem na bieżąco, nawet jeśli nie piszę. Poradę. Danusi widziałam i to świetny pomysł. Ja mam pissardi, nie nigrę, ale dla mnie te wiśnie nie są do odróżnienia. Moja wiśnie posadziłam tylko 1 m od żyopłotu grabowego i to za mało. Chyba że kupisz wysoko szczepione, bo ja mam na wysokosci 1,4 m. Wiśnia się pięknie i szybko rozrasta, ja swoej formuję w prostopadłościany opiero pierwszy sezon) i mam problem z orzycięciem od strony żywopłotu. ty masz po drugiej stronie sąsiada... Więc posadż min 1,5 m od żywoplotu chyba że kupisz bardzo wysoko szczepioną, u nas widzialam takie na 2 m, wówczas przytniesz tuje a wiśnia będzie się pieknie rozrastać i szybko zasłoni cię od sąsiada. Powiem nawet bardzo szybko...
Nie wiem jakiej wysokosci będzie docelowo Twój żywopłot z tuji, czy planujesz go ciąc od góry?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:37, 06 sty 2014

Do góry
Anitko czy już ćwiczysz przysiady przed Białką ?
Idę sobie podgrzać szarlotkę a wieczorę się skatuję ćwiczeniami, hm latynoski tyłek i co wybrać?
Lecę w kulki... 10:35, 06 sty 2014

Do góry
????
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:34, 06 sty 2014

Do góry
Ewuś czy ty się uczysz robić bukiety? piekny!!
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:33, 06 sty 2014

Do góry
Syla gdzie ty jesteś? Wypoczywasz czy nas opuściałaś?
Jest szansa że dojedziesz do nas w sobotę do Białki?
Borówcowy raj 10:31, 06 sty 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
No jakżesz bym nie mogła być? Tym razem poświęcę więcej czasu i nie ucieknę. Muszę z Monią się spiknąć, to może znowu jakaś restauracja nas zmieści.

To ja deklaruję grupę wrocławską przywieźć tylko czy ja dobrze interpretuję terminy?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:30, 06 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Masz gdzies zdjecie tego miejsca? Nie moge zidentyfikowac stron swiata, ogrodzenia, przejścia do domu, bo schody do domu chyba widzę.
Z przodu masz wyższe rosliny np. Trzrmieliny na pniu a w glebi trawy?
Ogród z łezką 10:22, 06 sty 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Niespecjalnie mnie pocieszyłaś Myślałam, że jak się wyprostuje, to jest to już nieodwracalne...
Czyli z magnolią klapa. Ale Nigra może się wyprostuje. Na razie uwiązaną mam i zupełnie tego nie widać. Poczekam aż jej pień przytyje
Tak, mam wietrznie...

Chyba żle sie wyraziłam, pień wyprostujesz w miare szybko - maksymalnie rok, ale jeśli wieją wiatry może się wykryzwić w jedną stronę i chodziło mimo podpieranie pnia. Natomiast twoja magnolia ma ewidentnie krzywy pieniek, ktory można łatwo skorygować.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:13, 06 sty 2014

Do góry
Macham do wszystkich zaglądajacych.
Pragnę donieść, że po nocnej ulewie był leciutki przymrozek, leciutki szron a teraz cudownie świeci słońce i jest +2. Ah jak ja lubię taką pogode. Rosliny mają soczysty kolor i sa wzmocnione przed zapowiadanymi przymrozkami. Wg wszelkich prognoz po 14 stycznia zdecydowanie się ochłodzi. Na razie jednak mrozy mają wynieść -6 więc idealnie, zatrzymają kiełkowanie krokusow.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:10, 06 sty 2014

Do góry
Po nocnej ulewie znów u mnie słońce. Ah jak lubię taką pogodę. Ogród podlany mogą nadejść przymrozki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies