Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Krys 21:44, 05 sty 2014

Monika wszystkiego dobrego w Nowym Roku Nie wiem czy pytałam ale zapytam w jakiej odległości masz posadzone Danice wzdłuż podjazdu od środka krzewu?
Nikita 22:00, 05 sty 2014

Borbetka napisał(a)

Nikito, i cóż ja mam teraz napisać na takie słowa powyżej? Po prostu dziękuję Ci za nie.
Co do kulek bordowych, to berberys Atropurpurea Nana.

No nie...To ja też mam tego berberysika - ale u ciebie full wypas, a u mnie jakaś anoreksja.
Ja się tak nie bawię......
Borbetka 09:00, 06 sty 2014

TeresaSz napisał(a)
Czy mam rozumieć że werbenę posiałaś już do gruntu ???

A wsiałam prosto w ziemię. Przykryłam trochę liśćmi. W przyszłym tygodniu mrozy mają być, to sobie przemarznie. Jestem ciekawa czy wzejdzie. Zrobiłam taką kompozycję: z tyłu małe Szmaragdy, bo to zmieniona rabata jest, przed nimi fioletowe czosnki miniaturki w liczbie 70 szt., a między nimi werbena. Jak czosnki przekwitną, będzie werbena, a jak nie będzie to trudno. Przód muszę teraz wymyślić, bo to miejsce na wprost tarasu. Pomysłów szukam.
Borbetka 09:02, 06 sty 2014

Krys napisał(a)
Monika wszystkiego dobrego w Nowym Roku Nie wiem czy pytałam ale zapytam w jakiej odległości masz posadzone Danice wzdłuż podjazdu od środka krzewu?

Ok. 60 cm Krysiu, jak były malutkie, wyglądało jak 2m, ale sama widzisz na zdjęciach, że włażą na kostkę. Kontrolowane są. Ja bym posadziła 70-80 cm od kostki.
Borbetka 09:03, 06 sty 2014

Nikita napisał(a)

No nie...To ja też mam tego berberysika - ale u ciebie full wypas, a u mnie jakaś anoreksja.
Ja się tak nie bawię......

Musisz je ciąć, zagęszczą się w równe kulki. Dokupiłam 2 szt. w zeszłym roku i też są pitkowate.
Madzenka 09:48, 06 sty 2014

Borbetka napisał(a)

Luki, dzięki że wpadłeś do mnie. Z planów zmian już dużo zrobiłam w 2013. Zostanie mi już tylko kółko żwirowe z ozdobną pompą i sztucznym bajorkiem, rabata wokół świerka wężowego z rododendronami, mała rabatka z tyłu domu zamiast dereni, które wywaliłam i przód, który mi Danusia narysowała. Za przód zabiorę się chyba najpierw, bo mam serba ze Świąt wymagającego posadzenia. Jest w plusie, więc chyba zabiorę się za kopanie. Szkoda mi tego świerka, żeby padł. Najważniejsza jednak rzecz to ... siatka przeciw kretom. Nie dam rady już dłużej tego wytrzymać. Podzieliłam mentalnie trawnik na pół i będziemy robić wiosną tę babraninę. Boję się jak diabli, ale to jest jedyne wyjście.
A co do sadu? Kiedyś była trawa zamiast kamienia. Nikt nie był chętny na jej koszenie pod drzewami. Muszę w tym roku zadbać trochę o drzewa, bo tam jest niestety agro. Będę wycinała duże koła wokół pni i podsypywała kompost. Na to pójdzie kamień, który trzeba będzie dokupić.
Gdzie w rozpisce jeszcze zmieszczę cięcie, to jak Boga kocham, nie wiem .
A dziś ku pokrzepieniu serca, bo słabo było ze mną psychicznie rano, z córcią posadziłyśmy cebulki czosnków i posiałyśmy werbenkę. Jestem ciekawa najbardziej tej werbeny. Czy na wiosnę wzejdą? Zobaczymy.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i życzenia. Pozdrawiam wszystkich i oznajmiam, że u mnie buszowanie internetowe w poszukiwaniu nowych roślin zaczęło się.

Chyba rzeczywiście musisz zacząć ciąc w styczniu jestem pełna podziwu wobec planów.
Czy w związku z tym znajdziesz czas na wizytę na Gardeni? Jakoś tak nietypowo jest w tym roku, kończy się w sobotę 1 marca.
Borbetka 10:11, 06 sty 2014

No jakżesz bym nie mogła być? Tym razem poświęcę więcej czasu i nie ucieknę. Muszę z Monią się spiknąć, to może znowu jakaś restauracja nas zmieści.
Madzenka 10:31, 06 sty 2014

Borbetka napisał(a)
No jakżesz bym nie mogła być? Tym razem poświęcę więcej czasu i nie ucieknę. Muszę z Monią się spiknąć, to może znowu jakaś restauracja nas zmieści.

To ja deklaruję grupę wrocławską przywieźć tylko czy ja dobrze interpretuję terminy?
Donia72 15:37, 06 sty 2014

Borbetko, życzę Ci w Nowym Roku, dużo zdrówka i spełnienia marzeń i jak najwięcej radosnych chwil spędzonych w ogrodzie Pozdrawiam
Borbetka 18:19, 06 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)

To ja deklaruję grupę wrocławską przywieźć tylko czy ja dobrze interpretuję terminy?

27 lutego się zaczyna, jakoś dziwnie w tym roku. Koniec w sobotę jest.