Tego nikt nie wie, a zależy to od zimy i jej temperatur oraz wiatrów mroźnych, czy była podlewana systematycznie przed zimą. I zależy od wielkości samej donicy. Od wystawy czy zaciszna czy wystawiona na podmuchy wiatru.
Zainwestuj w przycinanie teraz, bo są nieforemne, zrób z nich kulki. Jak ja nie znoszę pięciorników, uwierzysz, ale nikomu jeszcze w życiu żadnego nie posadziłam
Możesz ciąć od marca na okrągło, bo one mocno odbijają. Teraz swoje cięłam ale w kwietniu też cięłam. Najpóźniej do poczatku sierpnia, a jeśli nawet przymarzną to utniesz znowu wiosną po ocenie strat zimowych.
Posadzić w takiej odległości jak się da posadzić, czy tam nie ma betonu? Często jest. a więc posadź w odległości 10 - 15 cm od murku, Fajnie jakby na murek trzmielina nieco weszła, ona lubi się wspinac.
Posadź miłorzęba 'Mariken" krtóry jest jasnozielony a jesienią żółty. Do trzmieliny daj bordowe ciemne żurawki.
Skoszona i nie przesuszona trawa w tym upale mocno się "zagrzewa" - rozkładając się wydziela ciepło które mogło zaszkodzić korzeniom. To jakbyś podlała gorącą wodą korzenie. Moim zdaniem to jest przyczyna wyrządzonych szkód grabom.
Nie musisz ciąć. On ma lekko przewisające gałęzie, dzięki czemu uzyskuje się malowniczy pokrój. Jednak jesli jakieś gałęzie odbiegają od równomiernego kształtu możesz ciąć i lipiec to dobry termin.
Korygujesz kształt wycinając najstarsze gałęzie, a zostawiasz młode i przycinając je do wymaganej formy.
Koronę kulistą ma odmiana "Nana" a jeśli masz zwykły gatunek to on rośnie niestety nie w kulę. Przycinanie nie zapewni kształtu kuli bo zwykła katalpa silnie rośnie.
Klony w dobrej ziemi lekko kwaśnej będą rosły i jak się już dobrze zakorzenią, wytrzymają kilka dni suszy. Ale pierwszy rok wymaga dbania o nie i podlewania.
Jest wielkie ryzyko złamania przy silnym podmuchu. Jest też ryzyko uschnięcia korony drzewa powyżej tej blizny, chociaż raczej zarosło i chyba będzie ok.
Brzoza może runąć. Im starsza, tym większy ciężar korony drzewa.