Skoszona i nie przesuszona trawa w tym upale mocno się "zagrzewa" - rozkładając się wydziela ciepło które mogło zaszkodzić korzeniom. To jakbyś podlała gorącą wodą korzenie. Moim zdaniem to jest przyczyna wyrządzonych szkód grabom.
Nie musisz ciąć. On ma lekko przewisające gałęzie, dzięki czemu uzyskuje się malowniczy pokrój. Jednak jesli jakieś gałęzie odbiegają od równomiernego kształtu możesz ciąć i lipiec to dobry termin.
Korygujesz kształt wycinając najstarsze gałęzie, a zostawiasz młode i przycinając je do wymaganej formy.
Koronę kulistą ma odmiana "Nana" a jeśli masz zwykły gatunek to on rośnie niestety nie w kulę. Przycinanie nie zapewni kształtu kuli bo zwykła katalpa silnie rośnie.
Klony w dobrej ziemi lekko kwaśnej będą rosły i jak się już dobrze zakorzenią, wytrzymają kilka dni suszy. Ale pierwszy rok wymaga dbania o nie i podlewania.
Jest wielkie ryzyko złamania przy silnym podmuchu. Jest też ryzyko uschnięcia korony drzewa powyżej tej blizny, chociaż raczej zarosło i chyba będzie ok.
Brzoza może runąć. Im starsza, tym większy ciężar korony drzewa.
Chwasty powinny być wyrwane przez sprzedawcę, renomowanym towarem bym tego nie nazwała, ale takie są oznaki. Lata doświadczenia w kupowaniu roślin robią swoje
Ja widzę z daleka czy warto towar kupować czy nie Nawet nie muszę wyjmować.
Danusiu tez cos nie czuję tej elata z fioletami ale stipa wyglada masakrycznie. To moze jednak frosted curls? Albo ciachnąć stipę? Jedno jest pewne aby stipa dobrze wyglądała trzeba ja co roku świeża sadzić a u mnie rosnie od naszego spotkania w 2012 roku więc chyba z a duza, za ciezka i za stara. Moze ją po prostu odmlodzę . W czwartek będe działac.
Masz oko, wiem, dzieki Tobie zagościły u mnie purpury a wczesniej było jakos tak blado i nijako.
Za Twoja sprawa mam też buki bordowe ale cos cholewki nei chcą rosnć i nie robią tła purpurowe...
A ja ostatnio mówię do siostry, że wstydziliby się sprzedawać rośliny z chwastami w renomowanej szkółce. A teraz wygląda na to, ze sprzedają dobry materiał
Jak to człowiek cały czas się uczy.
Marzeno, "moja" rabata mię zachwyca, miałam oko to wiem A Twoje zdjęcie tej rabaty jeszcze bardziej Tym sposobem bordow czyli burgund i madzenta, przemyciło się do wielu ogrodów na O. I mam oko również co by stipy zostały, a żółte nie pasuje o Cię, niestety mam oko i wiem. Stipa, stipa i jeszcze raz stipa