W szklarni pomidorki podwiązałam sznurkiem. Ale dostawiłam drugi rząd mniejszych sadzonek i tym chyba dam kijki. Jeszcze nie wiem do końca. Rok temu używałam kijków na rabacie w ogrodzie. Pomidorki trochę się z nich zsuwały...
To sposób ze szklarni holenderskich, aby były większe pomidorki. Szwagier tam pracuje przy pomidorach, więc syn jego przeszkolony. I czasami sprzedaje jakieś mądrości - a że on ma ładniejsze pomidorki w swojej folii, to go słucham (chłopak 20 lat, pasjonata ogródka. Przez chwilę miał nawet wątek na O, ale jak dziewczyny chciały mu pół ogrodu przekopać, to się wycofał, hi, hi ) Ostatnio rzucił mi tekstem: Ciocia, a jaki masz sznurek do pomidorów? Bo przy jednym, tym, co ja mam - pomidorki owijamy w prawą stronę ze wskazówkami zegara, a przy białym w lewą stronę. Szczęka mi opadła, nie wiedziałam o co mu chodzi i dlaczego? Więc żeby długo się nie zastanawiać, wzięłam sznurek od niego i zaprosiłam na szkolenie z podwiązywania pomidorów. najpierw u niego, potem przyszliśmy do mnie. Kolejne zrobiłam już sama, hi, hi
Ewa, słyszałaś o prawoskrętnym lub lewoskrętnym podwiązywaniu? Bo ja nie. Może to chodzi o splot sznurka?
Czy możliwe jest że sesleria jesienna już kwitnie? Na 16 sztuk 3 mają kwitnące kłosy. Podobna sprawa ze śmiałkiem darniowym - dwa mają kwitnące kłosy. W przypadku śmiałka podejrzewam że to kępka trawy a nie śmiałek.
Kupiłam na all „kulki” cisowe , miały być małe ale kulki, a dostałam coś co kulki kompletnie nie przypomina i raczej nie widzę szans żeby kiedykolwiek nimi zostały Wsadziłam je między graby i trawy, ale chyba muszę je eksmitować . Wg mnie one nadałaby się na obwódkę, ale gdzie ją mogę u mnie zrobić ? Może tu? W przypadku obwódki co ile powinny być posadzone?
Też nie spisz??
Dzięki Justyś
Szkoda, że tak całe lato nie kwitną
na żywo większe wrażenie, bo widzisz je, jak okiem sięgniesz, a na fotkach tylko wycinki, kawałki.
Hakone mi znowu tak bujnęły, że wykopuje i w nowe miejsce, zamiast Amazon Mist, ujednolicam powoli