Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Kiedyś będzie tu ogród 20:45, 15 kwi 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U mnie mlecze jeszcze nie kwitną, a forsycja i owszem.
A jaka to kalina? Angielska?

Słyszałam o takich wymianach we Wrocławiu.
Widziałam o Ob... piwonie drzewiaste. Małe sadzonki po 29 zł, a duże po 50 z kawałkiem chyba. Tylko nie wiem czy takie z marketu, to są te wymagające okrywania?

Gosiu nie wiem jaka to kalina, bo Iza nie pamiętała nazwy. Podobno obłędnie pachnie... i napewno jest zimozielona i cudownie sie przebarwia jesienią.
Niestety nie wiem jak z marketowymi piwoniami. Na szczęście te od Mariusza nie wymagają żadnego okrywania. I cieszą ogromnie.

Klony ruszają pomalutku...

Kasya napisał(a)
Ja tez czekam na kaliny, uwielbiam ich zapach
Ja dopiero Kasiu poznam jej zapach... czekam niecierpliwie...

Hakone lubię w każdej formie... mus jutro przyciąć, bo puszcza nowe...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:21, 13 kwi 2018

Do góry
Bez Palibin i kalina hordowina

Rabata podokienna od zachodu jeszcze pusta, ale już budzą się do życia serduszka, jarzmianki, wiąz. Tojeść rozesłana na stopniach też już się zieleni.

Kiedyś będzie tu ogród 16:05, 12 kwi 2018

Do góry
U mnie mlecze jeszcze nie kwitną, a forsycja i owszem.
A jaka to kalina? Angielska?

Słyszałam o takich wymianach we Wrocławiu.
Widziałam o Ob... piwonie drzewiaste. Małe sadzonki po 29 zł, a duże po 50 z kawałkiem chyba. Tylko nie wiem czy takie z marketu, to są te wymagające okrywania?

Ogród pod lasem 11:49, 12 kwi 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Biust rozumiem, ale ręce? Oświećcie proszę

Pewnie chodziło o to, że byłam jak ta Maryja załamująca ręce nad smutnym losem istoty pozbawionej tragarza;D

Zana napisał(a)
Jesteś szaloooonaaaa

Oj tam oj tam

Kasia_CS napisał(a)

A jakie pośladki jędrne

Kochana, jak zakupowałaś się, to nie widziałaś może tej mojej magnolii gdzies ? u mnie w CO maja byc dopiero pod koniec kwietnia, a w okolicznych szkółkach, gdzie dzwoniłam to nie mają tej odmiany (Lennei alba)

Na te pośladki liczę, bo czeka mnie wystąpienie w bikini, a przegląd techniczny po zimie wypadł umiarkowanie pozytywnie hyhy

Makao_J napisał(a)
Ja pierdziu ale kawał rabaty. Tyle pracy wykonaliście. Brawo

Kawał będzie, i na dodatek słonecznej, juhuuu

malgol napisał(a)
Iza, w jakiej szkółce kupowałaś jarzmianki? zresetowałam się przez zimę i wszystko zapomniałam...nazwy jarzmianek, nazwy szkółek sorry, nie mogę znaleźć we wątkach

i żeby nie było ,że nie kibicuje Twoim rewolucjom w ogrodzie...kibicuję i podziwiam rozmach

Jarzmianki częściowo w mojej lokalnej, a częściowo w ZP. Ale oni nie wysyłają Za to inna szkółka wysyła ich towar, bardzo fajna. Dam znaka na priv.

Tess napisał(a)

Kurcze, zupełnie nie ten sam ogród. Super z tym powiększeniem rabaty. Kibicuję, oczywiście.

Dzięki Mnie się już podoba, choć pewnie jak zwykle coś tam będę poprawiała z czasem.

anka_ napisał(a)
No właśnie... w życiu bym nie poznała, że to ten sam... zupełnie jakby Iza 'zwinęła' stary ogród...
A jak przejaśniało po tych wycinkach...

Izo kalina od ciebie szykuje sie do kwitnięcia. Ogromnie jestem ciekawa jej zapachu...

Kochana, przejaśniało to mało powiedziane. Cień wciąż będzie, bo ten wielki dąb został, ale ocienia głównie dużą część tarasu i rh, więc dobrze.

Kalina pachnie obłędnie, zobaczysz
Ogród pod lasem 11:05, 12 kwi 2018

Do góry
Tess napisał(a)
Kurcze, zupełnie nie ten sam ogród. Super z tym powiększeniem rabaty. Kibicuję, oczywiście.
No właśnie... w życiu bym nie poznała, że to ten sam... zupełnie jakby Iza 'zwinęła' stary ogród...
A jak przejaśniało po tych wycinkach...

Izo kalina od ciebie szykuje sie do kwitnięcia. Ogromnie jestem ciekawa jej zapachu...
Kiedyś będzie tu ogród 09:52, 12 kwi 2018

Do góry
Trzeba było siedzieć na czterech literkach w domu (czyt: robić w ogrodzie), bo u nas ciepło i fajnie. Forsycje też kwitną, mlecze... hm nie wiem...

Ale do kwitnienia napewno szykuje się kalina od Izy. Ogromnie jestem ciekawa zapachu...

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:52, 11 kwi 2018

Do góry
fakt rozmiar i mnie lekko zdziwił

kalina nie pamiętam która

śnieżnik w wersji rózowej

piwonia delikatna zwana koperkową

Ogród w remoncie 10:29, 11 kwi 2018

Do góry
Bergenia,kalina Watanabe,hacone,magnolia

Dwa ogrody 21:39, 09 kwi 2018

Do góry
Miro, tymi liliowcami uzupełniam miejsca po żurawkach, które w tym roku zupełnie odmówiły współpracy. Nawet krwista z trudem sie reanimuje.
Kwitła w grudniu, styczniu i w kwietniu też, kalina

przylaszczki w starym ogrodzie

w nowym

i śnieżnik, ten to się dopiero mnoży

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:50, 09 kwi 2018

Do góry
Sylwia tak jest tylko świadomość że lada moment jesień i zima ciut psuje radość

mój najwcześniejszy - pozostałość po okresie cebulowym na ROD

dereń

kalina

niedokończony ogród na leśnej 09:42, 09 kwi 2018

Do góry
asiha napisał(a)
witam, od ostatniej wizyty mojej tutaj, parę zmian w ogrodzie, ale sporo do zmiany i do zagospodarowania. Rabata na zdj. 1 i 2 - ciągle pusta:
front domu, prawie cały dzień nasłoneczniona. W rogu - świerk serbski. Wzdłuż kostki - żurawka. W zdłuż płotu chciałabym iglaki, ale jakie? w środku, może hortensje Silver dolar? Pomożecie?
zdj.1

Masz tam kompletne pustki - możesz sadzić, co Ci się żywnie podoba.
Ograniczeniem są warunki, a nic nie piszesz, czy masz piach czy glinę, czy sucho itd.

Na żywopłot najlepszy byłby cis, ale drogi i lubi wilgotno. Jeśli nie da rady, to zwyczajnie szmaragdy posadzić i strzyc. One lubią słońce. Z nimi z kolei jest problem, bo trzeba czyścić z suszu, a do tego korzenie dookoła im się rozłażą, więc trzeba więcej nawozić.

Obok serba posadziłabym jakiś krzew: kalina, pęcherznica, dereń?

Hortensje - jeśli masz wystarczająco wilgotno - oczywiście mogą być. Z tego co widziałam, rabata jest na tyle szeroka, że jeszcze coś Ci się tam zmieści. Do hortensji dałabym nieduże drzewka - na forum są popularne umbry, pissardi, może jakieś jabłonki ozdobne? Przed hortensje np.: tawuły.
To byłaby rabata półcienista.

Możesz też zostawić ją jako słoneczną, wtedy pod żywopłotem np.: berberysy erecta (są i czerwone i żółte), a przed nimi byliny.

asiha napisał(a)
zdj. 3
krzewy liściaste chcę spod płotu wyrzucić i zamienić na iglaste, ale co?

to samo co po drugiej stronie bramy
co to za krzewy? może warto wykorzystać je gdzie indziej?

asiha napisał(a)

zdj.4 pod domem mała rabta z bukszpanem, po lewej trawa zebrinus ( nie wiem czy prawidłowa nazwa)

bukszpana przyciąć w kulkę a dookoła niego dać żurawki

asiha napisał(a)
zdj.5
co posadzić pomiędzy szmaragdami a żurawką, zmieszczą się np. jeżówki?

zmieszczą

asiha napisał(a)

zdj.6, 7, 8 - rabata wokół tarasu: cyprysy chcę wyrzucić, na rogu posadzić lawendę. Na końcach są po 2 szt.
8
będę wdzięczna za pomoc.

One takie wygięte na stałe czy chwilowo od wiatru?
Docelowo raczej będą do wyrzucenia, ale póki na ogrodzie masz pustki, to bym się jeszcze wstrzymała z wycinką. Przystrzyc je mocno i niech robią za wykrzykniki.
Lawenda fajna i mogłaby być, ale masz brązową elewację i obawiam się, że na jej tle może wyglądać sino. Do tego brązu zebrinus, który ma żółte paski, lepiej pasuje i właśnie w kierunku brązów, żółci bym szła:
bordowe żurawki, tawuły golden tuffet, trzmieliny emerald'n gold itp.

Toszka już Ci wcześniej pisała: drzewa by Ci się przydały, bo na razie masz patelnię
Do raju daleko - u Ewy 12:43, 06 kwi 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Krzewy podatne na werticilioze :
berberys
bukszpan
dereń
wrzos i wrzosiec
ligustr
lilak pospolity
kalina
róża
porzeczka krwista
sumak octowiec
perukowiec

Drzewa podatne na werticiliozę
klon
judaszowiec
jesion
akacja, robinia
lipa
wiąz
magnolia

Walka:

-wymienić ok 20 cm ziemi wierzchniej
-zbierać jesienią liście zaraz po opadnięciu bo w ogonkach liściowych jest
najwięcej zarodników grzyba
-w okresach suszy podlewać obficie
- wczesną wiosną zasilać tylko takimi nawozami które mają w składzie azot w formie amonowej a nie azotowej! I jest go generalnie mało a więcej jest potasu i fosforu

czyli taki skład N: P: K jak 10:10:10

Są jeszcze grzyby pożyteczne, można nimi zaszczepić glebę ale jeśli to robić to po wymiane tej wierzchniej warstwy.

Taka to walka, też miałam werticiliozę na perukowcu i trzmielinie oskrzydlonej,
usunęłam je i bez wymiany ziemi sieję tam teraz werbenę i posadziłam miskanty
mam na tej rabacie jeszcze irgi i berberysy które mimo że są podatne u mnie są zdrowe

Mirko, możesz podać przykładowe nawozy. Nie znam się na tym. "W formie amonowej" to brzmi dla mnie jak "czarna magia". Czyli nic nie wiem
Do raju daleko - u Ewy 11:52, 06 kwi 2018

Do góry
Krzewy podatne na werticilioze :
berberys
bukszpan
dereń
wrzos i wrzosiec
ligustr
lilak pospolity
kalina
róża
porzeczka krwista
sumak octowiec
perukowiec

Drzewa podatne na werticiliozę
klon
judaszowiec
jesion
akacja, robinia
lipa
wiąz
magnolia

Walka:

-wymienić ok 20 cm ziemi wierzchniej
-zbierać jesienią liście zaraz po opadnięciu bo w ogonkach liściowych jest
najwięcej zarodników grzyba
-w okresach suszy podlewać obficie
- wczesną wiosną zasilać tylko takimi nawozami które mają w składzie azot w formie amonowej a nie azotowej! I jest go generalnie mało a więcej jest potasu i fosforu

czyli taki skład N: P: K jak 10:10:10

Są jeszcze grzyby pożyteczne, można nimi zaszczepić glebę ale jeśli to robić to po wymiane tej wierzchniej warstwy.

Taka to walka, też miałam werticiliozę na perukowcu i trzmielinie oskrzydlonej,
usunęłam je i bez wymiany ziemi sieję tam teraz werbenę i posadziłam miskanty
mam na tej rabacie jeszcze irgi i berberysy które mimo że są podatne u mnie są zdrowe

Zielona przestrzeń 09:35, 04 kwi 2018

Do góry
Kalina hordowina 'Aureovariegata'

Bez czarny 'Black Lace'

A mocno przycięte żurawki zaczynają wyglądać tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:10, 31 mar 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś dziś widziałam, że kalina od Ciebie ma pączki

Zobaczysz jak cudnie pachnie to jeden z moich ulubionych zapachów chyba nawet najbardziej ulubiony bo spycha na plan dalszy lilaki i konwalie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:07, 31 mar 2018

Do góry
Sylwuś dziś widziałam, że kalina od Ciebie ma pączki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:32, 31 mar 2018

Do góry

dereń lada dzień

kalina Burkwoodi Anne Russel
Bawarka 21:03, 25 mar 2018

Do góry
abiko napisał(a)
nie wierze.. a to nie kalina?

Mam jeszcze jedno

Bawarka 20:51, 25 mar 2018

Do góry
nie wierze.. a to nie kalina?
Słoneczny Ogród 12:08, 25 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
widzę ,że plany coraz większe cały ogród przeorganizujesz
fajnie .....
a ten budynek co chcesz zasłonić świerkami -ile tam masz szerokości rabaty ? i słońce ,czy cień ?
bo może byś brzózki tam dała -na tle świerków ? rozbielałyby ten kawałek ?

chociaż widzę ,że Ewa zajrzała ,a ona mistrzyni w pomaganiu ,to pewnie lepiej doradzi

Miłej Niedzieli

Pomiędzy domami jest 5,5m a długości nie mierzyłam, potem zmierzę.
Mój dom stoi od południa ale nie daje tam cienia , cień jest tylko przy samej ścianie i na chodniku.
Po południu sumaki rzucają trochę cień .
I tak około 16-17 cień nachodzi od domu sąsiadów.

Każdy pomysł mile widziany.
Tam jest dosyć wąsko 5,5m w jednym rzędzie jest sporo juz drzew, duża wierzba mandżurska i ona daje dużo cienia, potem zaraz już spora kalina, 3 sumaki i krzew forsycji. Na tym przejściu jest już sporo drzew i cienia. Tylko tu gdzie rosną bzy jest trochę słońca, ale drzewa, które wymieniłam, coraz większe i od południa, więc zaczną niedługo je mocno zacieniać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies