Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

_Martini_ 08:53, 03 maj 2018

Uwielbiam czytać Twoje wpisy. Zawsze czegoś ciekawego się dowiem.
Piękną masz wiosnę w ogrodzie. Tulipany inne niż wszyscy i takie ładne. Niezapominajkę wysiałam i pomieszałam opakowania i mam różową, którą chciał moja córcia. Nie pasuje mi, ale pewnie się już jej nie pozbędę. Niebieska jest zdecydowanie ładniejsza. Może pomieszam kolory?
U nas wczoraj wieczorem przeszła burza i mocno zlało cały ogród.
m_gocha 11:06, 03 maj 2018

mira napisał(a)

Kącik ogrodnika do pozazdroszczenia Niczym u Monty Dona a może nawet jeszcze lepiej

Tulipany mają piękny kolor takiej dojrzałej czerwieni

Żywopłot z pięciornika możesz spokojnie odmłodzić ścinając tuż nad ziemią - pięknie się odbuduje

Mnie też lato wiosną trochę wyprowadziło z równowagi I jak lubię ciepełko i słońce to tym razem wolałabym normalną wiosnę. Niestety nie tylko my ogrodnicy ale i roślinki dostają zadyszki. Wszystko rośnie i kwitnie w biegu. Nim się człek zorientuje, że coś kwitnie już kwitnienie się kończy
Ostatnio wysłuchałam, że tegoroczny kwiecień był najcieplejszym kwietniem odkąd prowadzi się pomiary meteorologiczne (tj. od 1779 r).
Aż strach pomyśleć co będzie dalej

Miłego kontemplowania idei ogrodów japońskich no i oczywiście bzowego zawrotu głowy życzę

Anda 11:19, 03 maj 2018

Również lubię czytać Twoje przemyślenia
U nas wiosna też galopuje, ale kwiecień nie był najcieplejszym, tylko drugim po kwietniu w 2009 roku
Kącik ogrodnika masz uporządkowany, muszę wziąć z Ciebie przykład
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 11:28, 03 maj 2018

Poczytałam, pobidoliłam nad suszą bo mam okrutną, tak jak Ty. Życzę udanego wyjazdu i proszę o fotorelację z cudownego miejsca
Urszulla 13:44, 03 maj 2018

Obiecanego zdjęcia pomarańczowego orlika zrobię na dniach. Odnalazłam gdzie go posadziłam.

Miłych wrażeń dla Ciebie myślę że na przywiezionych fotkach my też skorzystamy.

ElzbietaFranka 15:24, 03 maj 2018

mira napisał(a)
Chciałam napisać że każdą wolną chwilkę spędzam w ogrodzie. Tak nie jest. Naprawdę jest w południe tak gorąco że nie ma możliwości pracowania w ogrodzie - w kwietniu!!! więc nawet jak mam czas zmykam do domu. Z tego gorąca miałam wyjęty tydzień bo się rozchorowałam.

Róże mają pączki i chyba im się taka pogoda podoba. Róże podlewam konewką i jednorazowo wlewam 5 litrów mało ? z węża nie wiem nigdy ile wody wlałałam

narcyzy Thalie posadziłam chyba w złym towarzystwie bo zostały zjedzone przez chabry
a może chabry za szybko urosły

za to posadzone tulipany w floksach /wczesne/ to dobre połączenie - floksy pochłaniają już ogłowione tulipany.

Mój żywopłot z pięciornika do wymiany czyli remontu

z jałowcami żegnam się po kolei - aż trudno mi w to uwierzyć przecież kiedyś tylko je kupowałam bo takie ładne i tanie były - kiedy Danusia stwierdziła że wcześniej czy później wszystkie wywalę bardzo mnie to zaskoczyło

Pieciorniki zetni na wys 30 cm a w miejscu najbardziej wysuszonym na 20 cm musisz je odmlodzic. Szkoda ich sa piekne chyba biale o ile pamietam. Pamietasz, ze juz kiedyscpisalam u ciebie, ze co roku moje obcinam i trzymaja sie u mnie bardzo dobrze.

Teraz odnosnie jalowcow ktore najbardziej uszkodzone wytnij i opryskaj topsinem bedzie dibrze.

To u ciebie taki porzadek staly czy ustawiany do foty na poleczkach? U mnie ciagly bajzel potem sprzatam.
Gruszka_na_w... 19:06, 03 maj 2018

Kalina Watanabe drugi rok się u mnie zbiera po przesadzeniu. Mało że nie kwitnie, to i listków produkuje zdecydowanie mniej niż poprzednio.
Kącik ogrodnika wygląda apetycznie.
U mnie zaraz po zimie studnia na deszczówkę była pusta.
Udanej wyprawy na lilaki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Katkak 07:39, 04 maj 2018

Mirciu u mnie też większość wrzosów do wymiany. Teraz straszą . Może dziś choć kropelka deszczu spadnie...
mira 06:46, 05 maj 2018

Basilikum - świetnie się nazywają epimedia i rzeczywiście kwiatki mogoa podziwiać elfy tak są drobne.

Dalej nie pada i w prognozie nic. Podlewanie to nie to samo co nawet maly deszcz. Wszystko jest takie skurzone no i te wysokie temperatury pow. 25 stopni. Gdyby to wiedzieć to pomidory do gruntu wsadzilabym początkiem kwietnia a ja czekam na zimną Zośkę.

Milka - no ciężko - nie po to się sadzi i czeka 10 lat aż urosną.
W czwartek zmarzlam we Wroclawiu hehe macie dużo chlodniej.
O jaką trawkę chodzi? Też mnie niektóre irytuja
Urszulla 08:32, 05 maj 2018

Czy to jest orlik? Liście inne, pomarańczowy na pewno. A w tym miejscu miała być wogóle serduszka od Katki co to jest???