Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kasia_CS 21:39, 02 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Faktycznie, u Ciebie też zawciąg lubiany i pięknie kwitnie
Gruszka_na_w... 21:50, 02 maj 2018

Na tym zdjęciu wygląda uroczo

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 22:00, 02 maj 2018

Z daleka zawciąg wygląda jakby miał do towarzystwa drobne białe kwiatuszki
Śliczny u Ciebie, u mnie jakieś resztki, bo nie uwierzysz ale zmarzł.
Podglądam zawsze jak jestem na forum co u Ciebie.
Dużo ciekawej treści plus dokładne zdjęcia, aż tu nagle dziwoląg wystaje zza płotu.
Pozytywnego zakończenia sprawy życzę.

mrokasia 22:04, 02 maj 2018

A ja swój zawciąg wywaliłam. Zestarzał się, siał się jak głupi i ogólnie nie miałam na niego pomysłu. A teraz widzę i u Ciebie i u Kasi, że może być bardzo ładny . Ale... jakoś nie żałuję .
Gruszka_na_w... 22:11, 02 maj 2018

Rysko, mój też podmarzł w tym roku jak nigdy. Łatwo po odmłodzić, więc się nie martwię.

Kasiu, on gwiazdą rabaty nigdy nie będzie, ale świetnie się sprawdza posadzony wokół pnia drzew. Kiedy kwitnie jest kolor, a potem jakby zielona trawka rosła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:33, 03 maj 2018

30 stopniowy upał na początku maja, to żadna przyjemność. Z prac ogrodowych nici. Po południu niebo się zaciągnęło, ale zerwała się wichura. A deszczu wciąż nie ma.

Przycięłam szafirki o połowę. Patrząc na ogród mam wrażenie, że to początek czerwca.

Kwitną kaliny
Roseum w tym sezonie bez ataku mszyc. Mariesii po przesadzeniu ładnie przyrasta. Widać, że w bardziej zacienionym miejscu czuje się lepiej.

Tamaryszek rozpoczyna kwitnienie. To drzewko/krzew świetnie się wpisało w półksiężycową rabatę. Bardzo go lubię za zwiewność, kwitnienie, delikatną zieleń latem i jesienne przebarwianie. Majtkowy róż azalii i intensywność żółtej smagliczki ! normalnie nie do strawienia, ale wiosną wybaczam ten zgrzyt.

Kalina angielska wciąż roztacza niesamowity zapach. Watanabe już kolejny sezon odchorowuje przesadzanie. Mocno zredukowała wielkość liści i nie wiem, czy zakwitnie. Z ziemi wyłoniła sie rodgersja kasztanowolistna.

Kukliki ładnie skomponowały się z brzozą. A kwitnące na podokiennej rodki wynagradzają mi 3-letnie oczekiwanie na ich kwiaty.

Gosiek33 21:07, 03 maj 2018

Pięknie i kojąco ale smagliczkę przeniosłabym gdzieś indziej, zgrzyta mi tam

Rodki oszałamiające
Gruszka_na_w... 21:24, 03 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)
Pięknie i kojąco ale smagliczkę przeniosłabym gdzieś indziej, zgrzyta mi tam

Azalie odmawiały kwitnienia przez 4 lata. Smagliczka kwitnie, co roku. Jeśli ją przeniosę, a azalie w kolejnych latach nie zakwitną, to wiosną będzie tam smutno.
Popatrz na zdjęcie z zeszłego roku (bez azalii, bo nie kwitła)

paniprzyroda 21:46, 03 maj 2018

Zaglądam na kolejną porcję ogrodowego wyciszenia Tym razem przyglądam się kuklikom.
Gosiek33 22:00, 03 maj 2018

Bez wściekłego różu azalii.lepiej

Tak z kolorami bywa problem