Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

inka74 21:21, 06 maj 2018

W ubiegłym roku heliotropy ugotowałam. Wystawiłam na bezpośrednie słońce a on tego nie lubi. Wystarczyła chwila. Druga opcja - mogło być w nocy zimno i przymarzł.

Edit. Kaliny cudne
frezja 21:24, 06 maj 2018

Szkoda heliotropów może jakaś reanimacja?? hmmm
Alicja169 21:30, 06 maj 2018

inka74 napisał(a)
W ubiegłym roku heliotropy ugotowałam. Wystawiłam na bezpośrednie słońce a on tego nie lubi. Wystarczyła chwila. Druga opcja - mogło być w nocy zimno i przymarzł.

Edit. Kaliny cudne

Czytam, że heliotrop (tropi słońce) lubi stanowisko słoneczne, ale może rzeczywiście za szybko wysadziłam, a nocą było przez kilka dni w okolicy 0 st.
Albo tak jak pisze Ania z Kamiennego - jakiś grzyb.
Alicja169 21:31, 06 maj 2018

frezja napisał(a)
Szkoda heliotropów może jakaś reanimacja?? hmmm

Szkoda 30 szt wywalić, reanimować? ale czym?
Alicja169 21:36, 06 maj 2018

GorAna napisał(a)
Na jegomościa już chyba trochę za późno, ale w ogrodzie przecież rządzi ogrodnik
Alu, zachwycam się Twoimi kalinami, muszę pomyśleć, by posadzić jakąś
Szkoda heliotropów, wyglądają, że zmogła je jakaś choroba grzybowa

Aniu, jesli kalina to : Viburnum plicatum Tomenthosum, cudo, widziałam na żywo w Pęchcinie, choruję na nią, ale jeszcze nie mam.
Albo kalina burkwooda, zapach cudny, kształt kwiatu urzekający.
Co z tymi heliotropami, ratować czy wywalić, szkoda
akwarela 13:27, 08 maj 2018

Alicja169 napisał(a)

Tak Kasiu, róża na pniu zimowana w ogr.zimowym, kwitnie już drugi tydzień, ma kolejne pąki, wkrótce będzie więcej Jakaś odmiana NN, ale kwiaty jak sztuczne, płatki nieruchome

Normalnie w szoku jestem, wpadam a tu róże kwitną Zazdroszczę, bo ja już nie mogę się ich doczekać. U mnie dopiero pączki nieśmiało wychodzą. Moja róża na pniu niestety padła. Objawy życia jedynie na pniu, póki co nie wyrzucam, zobaczę na czym była szczepiona, może niech sobie dziczek porośnie Przesadziłam kijaszka do donicy i niech tam dzieje się co chce.
Alicja169 14:51, 08 maj 2018

Heliotropy obskubałam z tych suchych (chorych?) liści i daje im drugą szansę, jak będzie przyrastać tych chorych liści to wywalę, trudno
Popryskałam rano Polisectem na czerwone paskudztwo na liliach. Jedna poskrzypka siedziała na lilii i właśnie obserwowałam jak reaguje na specyfik (okrutne?)
Kilka sekund i po niej
Dla pamięci: Klona też popryskałam polisectem, owada żerującego nie widać ale coraz więcej pogryzionych liści. Nie mam pojęcia co go żre. w ub. roku taka piękna gąsienica na nim siedziała, być może to to samo>
Właśnie znalazłam: ujawnił się w ubiegłym roku 9.sierpnia , czyli znacznie później, teraz pewnie jest w trakcie....no właśnie w jakiej teraz może być formie, gdzie go szukać?
Alicja169 14:54, 08 maj 2018

akwarela napisał(a)

Normalnie w szoku jestem, wpadam a tu róże kwitną Zazdroszczę, bo ja już nie mogę się ich doczekać. U mnie dopiero pączki nieśmiało wychodzą. Moja róża na pniu niestety padła. Objawy życia jedynie na pniu, póki co nie wyrzucam, zobaczę na czym była szczepiona, może niech sobie dziczek porośnie Przesadziłam kijaszka do donicy i niech tam dzieje się co chce.

Akwarelko, miło Cię witać też eksperymentowałam z różą która z podkładki wypuściła pędy, niestety skończyło się to utylizacją
ale zawsze warto spróbować - na tym polega ogrodniczenie - jest to ciągły eksperyment
Pozdrawiam i zapraszam
Anabell 22:49, 08 maj 2018

Alu, a heliotropy to nie od polewania wodą padają? pomyśl kiedy podlewasz jak. Lubią wodę od spodu.
Milka 06:01, 09 maj 2018

To samo pomyślałam, co Hania, wina z podlewaniem.