Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:34, 29 lut 2024

Do góry
Przyłapany
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:15, 29 lut 2024

Do góry
Martuś, właśnie te pierwsze cieszą najbardziej

Lidziu, ogrodomaniakom jeden kwiatek wystarczy

Dario, też jestem ciekawa. W tamtym roku było na ekspozycji połowę mniejsze. Pomacałam i zaczęłam kombinować, że może trzeba wziąć takie dwa i postawić obok siebie, ale wyglądałoby to pokracznie przez powstający mały odstęp między nimi. W sezonie pojawił się rozmiar 3x6 i bardzo szybko się wyprzedał. Teraz jest ponownie dostępny i jeszcze jest promka 150zł za każde wydane 1000zł, więc możliwe, że jeszcze jakiś komplet wypoczynkowy się uda za tą kasę z bonów dobrać.

Ewo, przy aktualnych cenach trzeba dobrze przemyśleć wybór, więc doskonale Cię rozumiem
Sezon 2017 u Hanusi 11:20, 29 lut 2024

Do góry
Ewuniu, dziękuję w imieniu nas wszystkich, robimy wszystko, żeby nasze coroczne odsunięcie od ogrodu na długie zimowe czasy trochę rozjaśnić. Ja w tym roku byłam niezbyt udzielająca się, ale nadrabiam zaległości.

W ogrodzie byłam 2 dni temu. Cóż, trawnik mchem porósł, muszę zakupić antymech, bo niezbyt ładnie już to wygląda. Ranniki i krokusy szaleją, i nawet motylki i biedronki wyłażą już z kryjówek.
Odkrywając zeschłe liście z rabat zauważyłam wiele pustych skorupek ślimakowych, ktoś je zimą spacyfikował? Ale to cieszy, bo mniej szkodników w ogrodzie. Natomiast na źdźbłach rozchodników zauważyłam poprzyklejane miniaturki nagich- trzeba uważać, co ląduje w kompostowniku. Tam się tuczyć będą.

Starzy ludzie mówili,
że co 7 lat, los się przechyli.
A ja myślę, że jednak też
rok przestępny daje znaki.
Tylko my już nie ci sami,
objuczeni smartfonami,
nie patrzymy w niebo, w ziemię.
nie śledzimy lotu ptaków,
nie obserwujemy chmur.
Dla nas co w telefonie,
to prawda "na mur".
Aparatów kilka, jeden na zakupy,
inny na rozmowy, a jeszcze inny
do podglądu polityków mowy.
Gubimy się w tym świecie.
I po co to nam? Wiosna już jest,
Stoi w mym ogrodzie u bram.
Otrząsnąć się trzeba z zimowej niemoty,
Marzannę utopić, lub wygonić za płoty.
I za pracę się brać, ile siły jest.
I będzie się żyło fest a fest!

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 10:03, 29 lut 2024

Do góry
ajka napisał(a)
Dąb błotny

Magnolia

Graby

Rabata z grujecznikiem

Hosta

Piękne jesienne kadry uwielbiam Twój ogród obserwowałam i pilnie czytałam od początku już czekam na wczesno wiosenne kadry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:22, 29 lut 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Ja też miałam czyśćca jakąś wysoką odmianę, pokładała się jak nie wiem co, wywaliłam czyli co komu w duszy gra

Na mojej glinie radzi sobie dobrze. Wymagał jedynie ostrego przycięcia pod koniec kwitnienia i czyszczenia na przedwiośniu.
Kiedyś miałam go sporo, służył jak zadarniacz Teraz mam go w roli obwódki w paru miejscach.
archiwalia

Malinowy zakątek 08:55, 29 lut 2024

Do góry
Moje Hakuro zaczynają startować
Glina i zielsko 08:51, 29 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zamówiłam z albamaru. Tu lokalnie w szkólce nie było zeszłego lata.

Dziewczyny polecają inne odmiany a ja wybrałam

Te pojedyńczą szt wziełam bo byłam jej ciekawa.
A te 15 pójdzie na dereniową.

Z tego sklepu sadzonki zawsze miałam malutkie ale wszystko mi rośnie.

Super dziękuję za odpowiedź to też spróbuję ale już teraz zamawiałas czy jeszcze czekasz?
Spełnianie marzeń - ogród czas start 08:49, 29 lut 2024

Do góry
Moje jeżówkowe przedszkole, całkiem fajne sadzonki się robią, takie krępe
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:52, 29 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Doczekałam się i ja!

Słodziaki! Takie małe, a tak cieszą!
Ogród zacząć czas. 07:46, 29 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
No więc:
Nadrobiłam wątek.
Przypomniałam sobie po co były przesadzone klony i plan na rabaty przy tarasie.

Działałaś już coś z donicą?

I:
Zapowiadam Ci że w tym sezonie będę co 3 dni Cię molestowała o fotki i tzw szerokie kadry.
Masz pięknie, dorodne roślny, dużo gatunków i niemiłosiernie żałujesz fotografii, co zauważają też inne dziewczyny.

I mam pytanko, czy tam gdzie drenaż ma być brzozowy zagajnik?

Bardzo Ci Liduś dziękuję za miłe słowa! To prawda, że bardzo mało zdjęć wrzucam i ogólnie jestem częściej u Was na O. niż u siebie Mea culpa, mea culpa... ALE cały czas mam wrażenie, że to, co mam nie jest dość dobre, żeby tu wrzucać, w porównaniu z Waszymi tiptop ogrodami zwłaszcza Dlatego wolę zbliżenia niż szerokie kadry. Miejmy nadzieję, że mi się odmieni. Możemy się umówić na raz w tygodniu, a nie co trzy dni, plissss?

Status donic: wiem, z czego będą robione i kto je będzie robił. Milowy krok, prawda? Mężaty jednak twierdzi, że najpierw chce zadaszenie tarasu zrobić, bo faktycznie nie da się latem na nim wysiedzieć. Ma być u nas w lipcu na tydzień siostra jego, więc może faktycznie coś podziała, żeby było, jak przyjadą.

Poniżej wrzucam plan na zachodnią rabatę- tam jest właśnie ten pożal-się-Boże-drenaż, po lewej przesadzone trzy klony i tak, jak piszesz, po prawej mają być brzózki. To jest priorytetowa dla mnie rabata- niech te drzewa już rosną i czem prędzej (za 3- 4 lata?) zasłonią widok na sąsiedni blok.

Glina i zielsko 07:44, 29 lut 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Lidzia w którymś wątku pisałas o zamawianiu szałwi chciałam zapytać na jaką odmianę stawiasz i czy masz na myśli zamówienie internetowe jeśli tak to jakie strony polecasz

Zamówiłam z albamaru. Tu lokalnie w szkólce nie było zeszłego lata.

Dziewczyny polecają inne odmiany a ja wybrałam

Te pojedyńczą szt wziełam bo byłam jej ciekawa.
A te 15 pójdzie na dereniową.

Z tego sklepu sadzonki zawsze miałam malutkie ale wszystko mi rośnie.
Przerwa na kawę... 04:22, 29 lut 2024

Do góry
inka74 napisał(a)
Ja stara ale to moja pierwsza chałupa w życiu. Niewiele błędów w niej jest, bardzo wygodnie nam się już tyle lat mieszka ale brak dużego tarasu z czasem robi się coraz większym problemem. W następnych domach deweloper zmienił trochę układ domu na parterze i mają duże tarasy z daszkiem ale kosztem działki. Nigdy w życiu nie myślałam, że to się dla mnie stanie tak ważne. I że w ogóle jakikolwiek ogród kiedyś stworzę...

Chmurki rozumiem buczek. A jesteś przygotowana na ok. 10 lat pracy?
Podobno tyle to zajęło Panu Andrzejowi od którego go kupiłam. Robił w ramach hobby.
Szukam jakiś zdjęć z sezonu ale on się wtapia w rabatę
tu go chyba w miarę widać

Jutro mogę mu zrobić zdjęcia z bliska bo chyba takich nie posiadam albo nie mogę znaleźć

Za buczka dziękuję.
Mojego za 20 zł maluszka wsadziłam do donicy i będę się bawić. Nie śpieszy mi się.

Dom też mam pierwszy i ostatni. Sami budowaliśmy. Późno bo po 40-stce.

Na pierwszy projekt który nam się podobał nie dostaliśmy zgody bo nie miał kalenicy równoległej do drogi tylko czterospadowy dach. A tej kalenicy wymagał MPZP. Za to taas z tyłu był zadaszony.
Wybrałam więc inny z podobnym układem pokoi.
Po prawie 5 latach mieszkania myśle zmienić ten taras. A na razie mamy spory parasol.

Z tą kalenicą jaja jakieś bo teraz dają zgodę na np płaskie dachy. Stanęło takie szkaradne domostwo niedaleko.

Zmienił się kierownik wydziału architektury w starostwie. No i jest jak jest.

Będę obserwować Twoje plany i realizację. Może coś mnie zainspiruje.
Przerwa na kawę... 23:06, 28 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Fajne plany.

Ja stara a durna bo wybrałam projekt domu z dużym zadaszonym tarasem przy wejściu. Za to przy salonie taras bez zadaszenia.
Teraz myślę czym go zadaszyć. Jest od wschodu i by mi pasowało zadaszenie ze szkła ale koszty już mi nie pasują.

Iwonka przyszłam zapytać o drzewko z chmurkami. Pokażesz?.
Chce sama ciąć buczka.
Ja stara ale to moja pierwsza chałupa w życiu. Niewiele błędów w niej jest, bardzo wygodnie nam się już tyle lat mieszka ale brak dużego tarasu z czasem robi się coraz większym problemem. W następnych domach deweloper zmienił trochę układ domu na parterze i mają duże tarasy z daszkiem ale kosztem działki. Nigdy w życiu nie myślałam, że to się dla mnie stanie tak ważne. I że w ogóle jakikolwiek ogród kiedyś stworzę...

Chmurki rozumiem buczek. A jesteś przygotowana na ok. 10 lat pracy?
Podobno tyle to zajęło Panu Andrzejowi od którego go kupiłam. Robił w ramach hobby.
Szukam jakiś zdjęć z sezonu ale on się wtapia w rabatę
tu go chyba w miarę widać

Jutro mogę mu zrobić zdjęcia z bliska bo chyba takich nie posiadam albo nie mogę znaleźć
Ogródek Gosi 22:40, 28 lut 2024

Do góry
vita napisał(a)

Bardzo mi się podobają krokusy wśród takich traw, malowniczo Co to za trawy?
Taką ciężką robotę z przycinaniem żywopłotów dobrze znam, gratuluję, masz za sobą
Pan się postarał, równiutko przycięte.

Trawy to ostnice. Mam ich chyba najwięcej w ogrodzie.
Liści już nie ma. Trawki obcięte. Zmienił się charakter tego miejsca.
Bardzo sie cieszę, że mam to już za sobą. Najbardziej nielubiana robota.
Dzisiaj zadzwoniłam do firmy wywożącej bio, żeby uprzedzić, że będę mieli stertę do zabrania.

Basieksp napisał(a)
Oj, ja tuje dopiero mam w planach ciąć, ale chyba aż tyle tego u mnie nie będzie, chociaż sucholców to napewno kilkanaście worków. Część sucholców już wysprzątałam

Ja sie zawsze spieszę z cięciem tuj ze względu na ptaki. Nie chcę im potem przeszkadzać.
Teraz mam juz oba żywopłoty przycięte na taka wysokość, że będę mogła sama sobie z drabiny strzyc. Przez 2 lata nie ruszałam go ze względu na moją chorobe i taki wielki urósł. Bez piły już sie nie obyło

April napisał(a)

Już kwitną? Muszę zajrzeć do swoich. Chociaż one niezbyt chyba lubią moją ziemię bo zanikają.

Aż niemożliwe. Jeśli one u mnie rosną to i u Ciebie powinny. A może mają za dobrą ziemię?
W razie czego przywiozę, albo sama sobie weźmiesz

Joku napisał(a)
Moje przylaszczki jeszcze śpią. Mnie bardzo spodobało się zdjęcie zacytowane przez Vitę.

U mnie tylko wyrywne te, które na pełnym słońcu rosną. Te pod drzewami też jeszcze śpią.

Dzisiaj niestety nastąpił powrót do pracy. Juz nie mogę doczekać sie emerytury. Marzy mi sie wstawanie kiedy sie chce, przynajmniej czasami, i wyjście do ogrodu wtedy kiedy jest pogoda, ale wtedy kiedy można.
Przede mną jeszcze dużo pracy, mam na to weekend, ale muszę prace ogrodowe dzielić razem z kuchnia, bo przyjeżdża syn po słoiki

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:08, 28 lut 2024

Do góry
Znalazłam na jutro rano zajęcie - darmowe warsztaty. Daję znać jak ktoś ma jeszcze ochotę dołączyć.

Link do transmisji: https://archidesk.pl/timeline-event/645/
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:02, 28 lut 2024

Do góry
Dzisiejszy dzionek mokry, było pochmurno i smutno, kwiatki pozamykały płatki

Boso przez ogródek 20:41, 28 lut 2024

Do góry
Mały zakup, a jak cieszy. W sam raz na wysiew pomidorów.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:17, 28 lut 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Wykopywaliśmy oboje, lekko nie było

Dziękuję za możliwość zobaczenia Twojego warzywnika na żywo. Te wkopane są super wysokością, nie trzeba tak dużo wypełniania używać.

A lokatorów w kompostowniku masz przecudnych.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:40, 28 lut 2024

Do góry
Doczekałam się i ja!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:37, 28 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sroczyński bywa kontrowersyjny, ale warto czasem wyjść ze swojej tradycyjnej "bańki światopoglądowej".

Kiedyś berberysów miałam całkiem sporo. część wypadła, bo w ogrodzie jest więcej cienia, a one są światłolubne, część wykarczowałam, żeby zrobić miejsce dla bylin, a kilka zostało właśnie z powodu jesiennych przebarwień.

Ten wysoki po środku to berberys?! Taki wysoki?!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies