Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Wafel 15:20, 28 sie 2024

Magara uśmiałam się z tych "cudnych kurek" co jaj nie znoszą
antracyt 17:05, 28 sie 2024

Magara napisał(a)

Zuza - też uważam, że przyjemniej zbierać niż przerabiać Sama z siebie się śmieję, że hrabiowskie geny przeze mnie przemawiają - najchętniej bym pokazywała "o, grzybek", a później koszyk "do kuchni" zaniosła/kazała zanieść, żeby "ktoś" oczyścił Eh, co za czasy... Marysia non stop ma wolne, a Jan strajkuje Więc trzeba samemu zakasać rękawy
Kurki z solanki idą na obiad - w śmietanie, z ziemniaczkami Moje ulubione danie
Wyjmuję ze słoika/słoików (słoik "dżemowy" to porcja dla jednego głodomora). Odsączam. Chwilę podsmażam na oleju. Dodaję cebulkę, zeszkloną wcześniej. Dodaję pieprz (sól z umiarem, pamiętam, że były w solance). Do tego śmietanę i pietruszkę, masę pietruszki Chwilę jeszcze na patelni trzymam, aż się śmietana podgrzeje Aż zgłodniałam pisząc
No i można też do jajecznicy

To ja mam chyba sporo hrabiowskich (no może szlacheckich ) genów, haha!
Często zbieram dokładnie tak jak opisałaś
Mam sokoli wzrok na grzyby i rzucają mi się w oczy z daleka. Do tego chadzam po lesie w tempie ekspresowym, w przeciwieństwie do mężatego który uwielbia zaglądać pod każdą gałązkę, w dodatku w tempie ślimaczym. Po 15 min wspólnego grzybobrania zaczyna mi się nudzić i zaczynam mu "pomagać", pokazując z daleka palcem w którą stronę warto wzrok skierować W dzieciństwie mogłam godzinami po lesie grzybów szukać, a teraz uprawiam hrabiostwo i przy okazji obserwuję ptaki

Kurki w śmietanie bardzo lubię, niestety coraz mniej toleruję wszystko co mleczne.
Kurki z solanki w każdym razie zapamiętane, na pewno spróbuję zrobić
ajka 18:10, 28 sie 2024

Ależ mi narobiłyście smaka na kurki i kanie. Ja niestety tylko mogę liczyć na kupne, bo nie umiem zbierać grzybów. Ostatnio kanie jadłam jakieś 25 lat temu i wciąż za mną chodzą.

W Chinach objedliśmy się w górach teraz tyle grzybów, że nam już nosem wychodziły. Fantastyczne, świeżo zbierane, gotowane i smażone, zupełnie inne niż u nas, bardzo tanie. Mniam. Uwielbiam.
sylwia_slomc... 21:49, 28 sie 2024

Magara napisał(a)
Judith, Helen - etap jak z Kraszewskiego już szczęśliwie za nami

Haniu - nam te pierwsze wersy się przypomniały jak zalegliśmy Też z ciekawości przeczytałam całość I też byłam mocno zaskoczona No ale to Kraszewski Nie chcąc nikogo obrażać - ale dla mnie grafomania Żeromski na drugim miejscu

TARcia - nad badaniami się zastanowię. Ja od wcześniejszego covida, już pewnie 2 lata będą, węchu nie mam Nie wiem czy chcę wiedzieć więcej

U ns syn miał zapalenie osierdzia po covidzie i zostało Mu wysokie ciśnienie. Ja do dzisiaj na dłuższe dystanse( w sensie dłuższe niż 500 metrów) o lasce chodzę, a chorowałam w październiku.
MartaCho 21:54, 28 sie 2024

Mój szwagier ułożył fraszkę o mnie:

Nawet gdy nogą o grzyba zahaczy,
nie zobaczy!

Cała ja

Ps. Mam nadzieję, że nie powtarzam jej Wam co sezon, ale tak czy inaczej jest nadal aktualna
sylwia_slomc... 21:55, 28 sie 2024

Magara napisał(a)
Beata -

TARcia, Basia - Wy za dobrze pielicie Werbena jest bardziej inwazyjna niż szczawik

Nie Kochana wszystko chyba zależy od ziemi. JA od 7 lat usiłują patagońską w ogrodzie rozplenić, a ponieważ nie plewię jej wcale powinnam mieć las. Otóż mam ledwie kilka sztuk i to tu gdzie największe mokradła, a nie gdzie sucho. Wiosną wschodzi jej cały zagon, ale potem jakoś zanikają i zostaje kilka ledwie. Ale do doniczek z irysami syberyjskimi się zaprosilła sama i tam rośnie a jakże, a na rabatach nie chce. Hastata przeciwnie sieje się wszędzie, a najmocniej w warzywniku.
Kordina 22:45, 28 sie 2024

MartaCho napisał(a)
Mój szwagier ułożył fraszkę o mnie:

Nawet gdy nogą o grzyba zahaczy,
nie zobaczy!

Cała ja

Ps. Mam nadzieję, że nie powtarzam jej Wam co sezon, ale tak czy inaczej jest nadal aktualna

Nawet jeśli powtarzasz to i tak każdy zapomina i śmieje się 2x, albo i więcej. Ja tak mam z ciuchami, odkrywam coś drugi czy trzeci raz w szafie i znowu się cieszę z odkrycia, że mam
Magara 23:39, 28 sie 2024

Asia - śmiech to zdrowie

Zuza - jak to mówią - "gena nie wydłubiesz"
Mój organizm też się w necie naczytał o różnych nietolerancjach pokarmowych, ale staram się tą nabytą wiedzę ignorować

ajka - na kanie to i ja mam smaka, ale ich brak póki co Ale stwierdzenia "nie umiem zbierać grzybów" nie rozumiem Idziesz w las, cieszysz się jego ciszą, patrzysz pod nogi i zbierasz

Sylwia - covid to covid Ja kolejny rok węchu nie mam
A w temacie werben - u mnie się sieje i w glinie i w skrzyniach warzywnych (tam lekka ziemia plus kompost) - wyklinam na czym świat stoi

Marta - fraszka cudna, ale ja bym na przekór szwagrowi zaczęła zbierać

Bożena - ciuchy w szafie to nowa wartość - od nowego roku, nowa segregacja
Magara 23:48, 28 sie 2024

Mam ochotę pomarudzić
Ale zanim zacznę pokażę Wam szałwię trójbarwną:

Zgapiłam ją od Dorii. Sama wysiewałam, a ja do wysiewów ręki nie mam
Jednak nawet i u mnie się udało
Jest w 3 kolorach - biała, różowa, fioletowa.
Początkowo mnie nie zachwycała, ale przycięta po pierwszym kwitnieniu - zarąbista jest
Agatorek 23:57, 28 sie 2024

Ona jest jednoroczna?