Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby róż 09:29, 28 cze 2015

Do góry
Zulla napisał(a)
Witam, jestem początkującą ogrodniczką i zakochaną w różach. Niestety ostatnimi czasy moja największa róża niedomaga. W maju walczyłam z mszycami opryskując roślinę gotowymi preparatami. Niestety po tych zabiegach róża najpierw wyglądała jak omdlała a następnie zaczęła przysychać. Proszę o poradę
Ogród Janeczki 09:11, 28 cze 2015

Do góry
Susza, być może przędziorki - plus słaba gleba, nawet porzeczki potrzebują wody.

Pod rośliny w dołki dodawaj kompost, w piachu trudno będzie utrzymać dobrą kondycje roślin. Glebę wyściółkuj. Zatrzyma wodę i wzbogacić trochę glebę w próchnice.

Na małych rabatkach trzeba było wybrać tego piachu, zasilić materią organiczną, lekko przekopać i dopiero sadzić, dodatkowo dosypując w dołek "papu".
Pośba o pomoc w zaprojektowaniu rabaty 09:06, 28 cze 2015

Do góry
Przed tym pasm zieleni posadź hortensje bukietowe, dowolną odmianę, uzyskasz średni piętro, a to co piszesz - posadź przed hortensjami, będzie niskie piętro.

Jaką hortensję wybrać? Masz w artykule najlepsze odmiany. PO rabacie posyp korę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/425-hortensje-bukietowe-najpiekniejsze-krzewy-lisciaste-kwitnace

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:32, 26 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyrzuć brezent, przekop teren. wybierz chwasty i pozbądź się cyprysika Boulevarda, wyrośnie wielki, zrobi sie brzydki i wyrzucisz go za 5 lat i znowu będziesz planować co posadzić

Zaplanuj może lepszy trawnik i linie rabat jakieś na całym ogrodzie, bo robisz wyodrebnioną, plastikową rabatę w ogrodzie chaotycznie, ona ma do czegoś pasować, z czymś się łaczyć. Sama w sobie nie wiem , z tyłu nic nie ma, chaos świerkowy, pusto za rabatą. To nie tak powinno być.

Otocz ławke hortensjami, innymi kwitnącymi krzewami o pieknych kwiatach (azalie, różaneczniki, wybrałaś najgorsze co może być, śmierdzące jałowce i kłujące ciemne berberysy

Za ławką dosadź "plecy" cis strzyżony wysoki, a patrz na ładne krzewy nie na schnące jałowce w szmacie
W zywopłocie uzupełnij świerki serbskie. podsadź je pachnącymi azaliami, bylinami, trawami,

Ale mnie Danusiu zjechałaś Tylko nie mam żadnych cyprysów tam??
Rabaty kwadratowe są w moim ogrodzie ze trzy stąd to powtórzenie. Nie wiem czemu piszesz tak o berberysach skoro sama je stosujesz u siebie? Nie mogę za bardzo stosować różanecznikow skoro rabata jest w samym słońcu.
To świerki są tyłem dla ławki a żywopłot z cisa zasłaniał by miejsce na ognisko. Muszę wrzucić dalszą perspektywę żeby było wszystko widać

Ten jeden świerk z przyrostami akurat jest do wywalenia bo nie pasuje. Pomiędzy świerkami z lewej chciałam dać trawy miskany
Ogród Proximki 20:26, 26 cze 2015

Do góry
Akurat to zdjęcie widziałam u Danusi w jedym z jej artykułów ale poszukaj w realizacjach gardenarium
Thuja "Aureospicata" 20:16, 26 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak powinien wyglądać szpaler z tui po latach.

A ta tuja to aureospicata? Czy Smaragd?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:05, 26 cze 2015

Do góry
Wyrzuć brezent, przekop teren. wybierz chwasty i pozbądź się cyprysika Boulevarda, wyrośnie wielki, zrobi sie brzydki i wyrzucisz go za 5 lat i znowu będziesz planować co posadzić

Zaplanuj może lepszy trawnik i linie rabat jakieś na całym ogrodzie, bo robisz wyodrebnioną, plastikową rabatę w ogrodzie chaotycznie, ona ma do czegoś pasować, z czymś się łaczyć. Sama w sobie nie wiem , z tyłu nic nie ma, chaos świerkowy, pusto za rabatą. To nie tak powinno być.

Otocz ławke hortensjami, innymi kwitnącymi krzewami o pieknych kwiatach (azalie, różaneczniki, wybrałaś najgorsze co może być, śmierdzące jałowce i kłujące ciemne berberysy

Za ławką dosadź "plecy" cis strzyżony wysoki, a patrz na ładne krzewy nie na schnące jałowce w szmacie
W zywopłocie uzupełnij świerki serbskie. podsadź je pachnącymi azaliami, bylinami, trawami,

Rozpoznawanie chwastów 19:50, 26 cze 2015

Do góry
To sit, rośnie na podmokłych glebach. Usuwaj, bo zapanuje nad ogrodem.
Front domu i nie tylko 19:37, 26 cze 2015

Do góry
Tu gdzie pierwsze zdjecie wyciąć trawnik i wytyczyć rabatę, z trawą nie może być.

Posadzić kilka różaneczników, rośliny okrywowe w innym kolorze, np. trzmielinę żółtą po całości.
Różany ogród - raj na ziemi 19:53, 25 cze 2015

Do góry
mag_an_ma napisał(a)
Myslalam ze juz prace nie pojda dalej..ale jednak
poki co pkazuje chaos
a wiosna pokaze stan koncowy
Różany ogród - raj na ziemi 19:48, 25 cze 2015

Do góry
mag_an_ma napisał(a)
Czas to zagospodarowac
Posadzilam otrzymane roslinki wszędzie tam gdzie jest wyzej
Uzylam takze nasion od dziewczyn z tego forum
jesli dobrze wszystko pojdzie za chwilkę bedzie slicznie i zielono
Juz myslalam, że sie nie uda...ale nie nalezy tracic nadziei--- pieniadze sie znalazly i raj w trakcie tworzenia jest
Rozpoznawanie roślin jednorocznych 19:38, 25 cze 2015

Do góry
mag_an_ma napisał(a)
Pomozcie zidentyfikowac

Pierwsze wygląda na wysiany szarłat, albo chwasty. A drugie słonecznik i chyba cukinia.

Pierzaste listki to kosmos.
Klon palmowy - Acer palmatum 19:17, 25 cze 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)
Witam,
proszę Was o radę. Kupiłam 3 małe, delikatne klony palmowe (ok. 40 cm).
Czy powinnam wsadzić je do ziemi na działce, czy lepiej kupić 3 donice
i na czas lata pielęgnować je na balkonie? A jesienią przenieść do gruntu.
Boję się, że jeśli będą upały to mi uschną...
Ogród z lustrem 11:45, 24 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ustawiamy dalej

Cały czas kontrolujemy stan w realu z projektem i korygujemy w razie czego

No teraz chyba będzie ok
Ogród z lustrem 09:04, 24 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zjadły je larwy opuchlaków.

Moje żurawki tez mocno podupadły od larw opuchlaków, zaczyna mnie wnerwiać ciągłe czyszczenie korzeni, dzielenie, nigdy nie wygląda to ładnie.
Już myślę o wymianie na coś innego, a berberys to dobra pomysł.
Ogród Tosi 08:30, 24 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ślicznie zrobiłąś ogród Jedyne co mi sie wydaje niedobre, to zbyt jasne kamyki. Nie myślałaś o zamianie na szare? będą grały z kostką, a tak nie pasują

Danusiu dziękuję.
Kamyki są właśnie w tym roku wymienione, więc nie myślę o wymianie
Jak kupowałam, to stały pod dachem i wydawało mi się, że są szare - jak przyjechał bigbag 1,2tonowy to było za późno
Teraz muszą pasować niedługo się trochę pobrudzą, a kiedyś ... będę mądrzejsza

Jeszcze raz dziękuję za Twój piękny projekt i Ogrodowisko.
Linia kroplująca czy rura PE + emitery ? 07:26, 24 cze 2015

Do góry
Załóż linię kroplującą.
Ogród z lustrem 20:37, 23 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu,co to za odmiana tego czerwonego berberysa po prawej stronie. Czy taki pokrój występuje jako żółty?
Ogród Tosi 19:38, 23 cze 2015

Do góry
Ślicznie zrobiłąś ogród Jedyne co mi sie wydaje niedobre, to zbyt jasne kamyki. Nie myślałaś o zamianie na szare? będą grały z kostką, a tak nie pasują
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies