I ja prosiłabym o pomoc. Na pierwszym zdj wiosna widać, że była tam tylko trawa,ale zerwałam darń, przekopałam rabatę 15m na około 150-160 cm (nie pamiętam).Aktualnie mam niewiele posadzone bo nie wiem co tam może rosnąć tak,żeby słonce nie wypaliło bo to jest część działki od południa.
Póki co rośnie tam (na przemian) tawułki, bukszpany, bliżej siatki rosną jakieś kwiaty, których nazwy nie pamiętam,ale wizualnie przypominają te chwasty, które sa za ogrodzeniem. Są tez 2-3 bluszcze puszczone na siatkę,ale małe jeszcze. Jest też trzmielina płożąca- trzeba by ja przesadzić bliżej siatki), starzec. Blizej prawego brzega rosną poziomki (nie miałam gdzie ich wsadzić). Rosną też 2 trawy- nazwy nie znam.
Co bym chciała tam posadzić to hortensje (3-4 szt), żurawki w ich cieniu, wrzoście, jakies trawy czy turzyce, trzmieline na pniu lub cos innego na pniu. Nie chce żadnych tuj bo one są wszedzie i u każdego chyba.
no i wysypać to korą

Gleba jest gliniasta, jest sporo nasypanej w czasie budowy,ale i tak glina rządzi , no i turkucie, które sa tutaj na potęgę (małe bukszpany wsadziłam w doniczce obcinając ich dno),a całkiem małych tawułek w ogóle nie wsadziłam, posadze je za rok.
To nie jest rabata na widoku dla ludzi,ale to widok dla mnie z salonu.
Ta częśc trawnika co widać to najlepiej wygladający trawnik u nas, w pozostałej części to przeważają przeróżne chwasty- tu tez prosiłabym o radę: czy zrywać darń i nasypać ze 3-5 cm dobrej ziemi i dopiero wówczas na jesieni posiac trawę?
Odnosnie obrzeży to wycięłam nożem do darni,ale jesli nasypię korę to wówczas potrzeboiwałabym chyba czesgoś co bedzie trzymało ja na rabacie? Czy po prostu wybrac więcej piachu i dopiero wówczas wysypać korę?