Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:17, 28 lut 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Wykopywaliśmy oboje, lekko nie było

Dziękuję za możliwość zobaczenia Twojego warzywnika na żywo. Te wkopane są super wysokością, nie trzeba tak dużo wypełniania używać.

A lokatorów w kompostowniku masz przecudnych.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:40, 28 lut 2024

Do góry
Doczekałam się i ja!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:37, 28 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sroczyński bywa kontrowersyjny, ale warto czasem wyjść ze swojej tradycyjnej "bańki światopoglądowej".

Kiedyś berberysów miałam całkiem sporo. część wypadła, bo w ogrodzie jest więcej cienia, a one są światłolubne, część wykarczowałam, żeby zrobić miejsce dla bylin, a kilka zostało właśnie z powodu jesiennych przebarwień.

Ten wysoki po środku to berberys?! Taki wysoki?!
Zimowy Wysiew / Winter Sowing 18:32, 28 lut 2024

Do góry
U mnie wschodzą maczki:

Wysiane 16.02. Zeszło im 12 dni.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:31, 28 lut 2024

Do góry
Groszek wysiany. Taki zwykły. A zndlazłam jeszcze nasiona z Anglii z wakacji I jutro dosieję - marrowfat peas I groszek ktory ma byc ekspresowy - jakaś szybka odmiana.

Na działce sie trochę podłamałam, ta trawa ma kłącza I cała ziemia jest przerośnięta tym świństwem... w 45 minut M wykopał 20 dołków I gadaliśmy w czasie gdy mi udało się posadzić tylko 14 drzewek...

Taczka mi się do auta nie zmieśgi. Ale razem z dostawą stali sobie zamówię nową z dostawą na działkę bez taczki nie ma życia
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 17:47, 28 lut 2024

Do góry
SaskiaFarkas napisał(a)

Wiem o co chodzi wam dziewczyny. Po obu stronach ścieżki są rabaty. Zazwyczaj wokół ścieżek panuje podobny klimat(symetryczność). Problem w tym, że ja bym chciała tą siatkę trochę zasłonić dlatego traktuję rabatę wzdłuż ogrodzenia jako rabatę nr 1 .Ścieżka będzie na szerokość drzwi domku narzędziowego czyli około 80-90cm.Opaska wokół domu zajmuje 30cm za tym rabata nr 2 na szerokość tylko 70cm. Od płotu do ścieżki czyli rabata nr 1 to 1-1,1m.
Do tego wszystkiego dochodzi okno tam gdzie jest tylko 3m, więc wysokiej rabaty wzdłuż ścieżki raczej nie zrobię:/

Puściłabym na ten płot trzmieliny Fortune'a. Jest kilka odmian o różnej kolorystyce. To w zasadzie krzewinki, ale mogą też piąć się po murach czy płotach. Wszystkie są zimozielone w dużym stopniu, a jeśli im ciut liście przymrozi, to wiosną błyskawicznie się odradzają. Można je strzyc więc da się zrobić taki wąziutki żywopłot jako tło dla niższych krzewów, bylin i średnich traw ozdobnych.
Link do opisów trzmielin https://www.clematis.com.pl/informacje-o-roslinach/pnacza-ogrodowe/525-euonymus-fortunei/
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 17:34, 28 lut 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Potraktowałabym to miejsce nie jako rabatę przy ogrodzeniu, ścieżkę i rabatę przy domu, ale jako rabatę przez którą jest przejście po ścieżce . Być może takie spojrzenie pozwoli na właściwy dobór roślin .
Ścieżka musi być w tym miejscu z uwagi na wejście do domku gospodarczego, to jest jasne. Jakiej szerokości planujesz ścieżkę? - czy na szerokość drzwi domku, czy węższą? Ile w związku z tym byłoby miejsca między ogrodzeniem a ścieżką?

Wiem o co chodzi wam dziewczyny. Po obu stronach ścieżki są rabaty. Zazwyczaj wokół ścieżek panuje podobny klimat(symetryczność). Problem w tym, że ja bym chciała tą siatkę trochę zasłonić dlatego traktuję rabatę wzdłuż ogrodzenia jako rabatę nr 1 .Ścieżka będzie na szerokość drzwi domku narzędziowego czyli około 80-90cm.Opaska wokół domu zajmuje 30cm za tym rabata nr 2 na szerokość tylko 70cm. Od płotu do ścieżki czyli rabata nr 1 to 1-1,1m.
Do tego wszystkiego dochodzi okno tam gdzie jest tylko 3m, więc wysokiej rabaty wzdłuż ścieżki raczej nie zrobię:/

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:12, 28 lut 2024

Do góry
Przyjemny dziś dzień był, pogoda pozwoliła podziałać. Wsadziłam rozplenice na brzozową dzięki uprzejmości Justyny :* Tak dużą sadzonkę podzieliłam na 7 mniejszych.

Rano pomocnik woził swoją mini taczką trawy.

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:56, 28 lut 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dawno się tak nie namordowałam jak dziś.

Wykopałam turzyce Ice dance.
Nigdy więcej turzyc ,które wypuszczają rozłogi.
Maskara!
Kłębowisko korzeni, że szpadla nie mogłam wbić.

Turzyce są fajne,ale tylko te rosnące kępowo.

Najgorsze już za mną
Teraz dosypać ziemi,bo powstała dziura
No i coś posadzić

Dobrze że ich nie wzielam od sąsiadki
Pachnący różami, malowany bylinami 16:24, 28 lut 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ewo dzisiaj odebrałam Ballerinę i Sibeliusa, czy mogłabyś w skrócie napisać o opiece nad nimi? Kiedy i czy w ogóle przycinać, kiedy nawozić i czy w ogóle? Czy jesteś też posiadaczką Sibeliusa?
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:43, 28 lut 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Maskara!

Najgorsze już za mną
No i coś posadzić

Ooo biedulka i to w tym deszczu dziś
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 15:09, 28 lut 2024

Do góry
Przy okazji mam pytanie mam wrzosy z zeszłego roku powiedzcie mi czy moje je przyciąc i wsadzić na rabatkę będą żyły czy w donicach po zimie są do wyrzucenia.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 15:06, 28 lut 2024

Do góry
anuska2507 napisał(a)

Czyli jednak
Hostowisko to fajny pomysł Możesz pomieszać z żurawkami albo hakone (te o jasnych liściach też wolą cień), żeby coś zostawało na rabacie na zimę, kiedy zanikną hosty.

No w sumie bardzo dobry pomysł bo do tej pory nie miałam gdzie wsadzić tych żółtych żurawek bo je przypalalo słońce tak to wygląda póki co przygotowane rozstawione czekam na podłogę bo pada
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 14:36, 28 lut 2024

Do góry
Witam wszystkich ponownie i proszę o pomoc w doborze roślin na pierwszą rabatę przy płocie tam gdzie niestety jest bardzo wąsko (3m od budynku do ogrodzenia

Początkowo pisałam wam, że chciałam tam posadzić w jednym rzędzie trzmielinę na pniu -obok niej trawę Morning light i hortensję(jakąś mniejszą odmianę).
Lidka pisała, że hortensja w tej rabacie nie będzie w moim przypadku dobrym posunięciem. A może zamiast takiej rabaty zrobić mieszany żywopłot lub jednolity i dać kolorowe byliny z trawami. Rabata od ścieżki w stronę ławeczki może być oczywiście szersza.

Drugie pytanie to proponujecie przed tarasem, jakie drzewka i tło czyli żywopłot. Nie chcę wysokiego za siatka są drzewa daje mi to złudne poczucie przestrzeni (tylko po skosie w prawo widać nowy powstały budynek.
Pozdrawiam
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:33, 28 lut 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
150 serbów do posadzenia

Ulala zaczyna się
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:31, 28 lut 2024

Do góry

Maskara!

Najgorsze już za mną
No i coś posadzić
Świerk Serbski na żywopłot 14:14, 28 lut 2024

Do góry
wojciechslezak napisał(a)
Nie chciałbym ich ciąć, ale z drugiej strony nie chcę aby były to wielkie, wysokie na 10m drzewa.
Ma Pani może zdjęcia swoich?

No właśnie jedno wyklucza drugie.
Ja swoim pozwolę urosnąć wysoko.

Tak wyglądają na dzień dzisiejszy

Zielony Chram 14:08, 28 lut 2024

Do góry
Cóż to za kwiaty?
Darecka napisał(a)
Skrzynki z kwiatami na przyszłe bukiety (dziebko za gęsto, ale człowiek uczy się całe życie ):

Czy goździki zawsze miałas z rozsad czy wysiewałaś kiedyś wprost do gruntu?
Darecka napisał(a)

I łączka po raz wtóry, tym razem do głosu dochodzą naparstnice i goździki żelazne:

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:02, 28 lut 2024

Do góry
150 serbów do posadzenia

Przerwa na kawę... 13:49, 28 lut 2024

Do góry
Dojrzałam w końcu do zmian tarasowych. Dobrze że nie zrobiłam rabaty w trawniku. Mam nadzieję, że w tym roku uda się temat zrobić. Zniknie część rabaty. Ambtowca i dwa bukszpany oraz trochę drobnicy trzeba będzie przesadzić. Zostanie poszerzony taras o przestrzeń 3x4 metry, tak aby wszedł stół na 4-6 osób. Całość dostanie daszek oraz zamykane rolety drewniane. Wkoło tarasu od strony chodnika powstanie nowy kawałek rabaty. Jeszcze zastanawiam się nad ew. przeszkleniem całości. Tanie to nie będzie ale wiem już czego mi brakuje do wygodnego odpoczynku i biesiadowania w ogrodzie.

Nie wiem czy coś z tych moich gryzmoł da się odczytać. Prace koncepcyjne trwają zmiana będzie duża ale poprawi funkcjonalność tarasu. Z tyłu, za domem stanie kokon lub leżanka do czytania w ciągu dnia i stolik na kawę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies