Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

LIDKA 05:39, 30 cze 2024

Gosia dobrze pisze. Mam 2 odmiany koktajlowych. Po usunięciu wilków jest o wiele więcej kwiatów i owocków.
Anda 10:18, 30 cze 2024

Margo2 napisał(a)
Na koktajlówkach tez trzeba usuwać boczne pędy i wilki.
Można prowadzić na jeden pęd, albo góra 2,3.
Chodzi o to, żeby nie było zbyt dużo liści, żeby nie zasłaniały słońca, jednocześnie na tyle dużo, żeby pozwoliły odżywić grona.

Dokładnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mary 10:46, 30 cze 2024

Moim zdaniem Muszelka nie usuwa wilków z pomidorów Philovita. Kojarzę dyskusję o tym. Poszukam.
Mary 10:58, 30 cze 2024

Dyskusja z Muszelką o pomidorach Philovita.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=441
ElzbietaFranka 11:06, 30 cze 2024

Makao napisał(a)
Kichawiec się rozsiał i nie jest już taką kępą jak kupiłam ale podoba mi się bo bardzo wytrzymały na suszę jest

Krwawnica puściła wielki pęd jak nigdy

Rozane

Piękny okaz krwawnicy dobrze jej w tym miejscu nad wodą najlepiej rosną. Moje też w oczku startują. Jak okwitnie jesienią zerwij suche kwiatostany i obok je rozsiej będziesz miała nowe siewki i stworzysz kępę. Krwawnica lubi być podlewana.

U mnie Rozane ma pędy ponad metr jeden dla doświadczenia zadołowałam zobaczę czy się ukorzeni.

Dzisiaj upał nie do zniesienia lepiej nie wychodzić z domu.

Makao 13:16, 30 cze 2024

Bardzo dziękuję za dyskusję. Od dawna miałam rozterki jak Muszelka je prowadziła. Betaluxy pamiętałam ale ta Philowita mnie dręczyła.

Dziękuję Mary z odnalezienie wpisu. Teraz na bank zapamiętam że nie trzeba ich pilnować no chyba że nie ma do miejsca.

Postanowiłam że spróbuję część pilnować a te co już wymknęły się spod kontroli to zostawię.

Muszę jeszcze te podpory im ogarnąć. Chyba postawię stożki z gałęzi tylko muszę długie badyle znaleźć.
Makao 13:21, 30 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Moje Rozanne to takie mini kupione były że się wkurzyłam. No ale cóż. Internet.
Z 5 szt wyrosły 3 więc i tak się cieszę. Za rok powinny już wyglądać dużo lepiej.

U nas też upał

Muszę iść Anabellki podlać
nicol21 22:48, 30 cze 2024

Hortensje bardzo wypasione... no ale jak karmiłaś tak masz
Trójkącik też bardzo pozytywnie się rozwija.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Ewa777 00:36, 01 lip 2024

Podziwiam hortensje. Bardzo o nie dbałaś, to się teraz odpłacają. Owoce dojrzewają, aż ślinka leci na ich widok.
inka74 08:39, 01 lip 2024

Zastanawia mnie ten twój judaszek... Mam w sumie 4 sztuki. Dwa jasne w półcieniu i jeden czerwony w słońcu. Najstarsze 3 czy 4-letnie drzewka. Ostatniego Eternala posadziłam w cienistym zakątku i musiałam go teraz stamtąd eksmitować. Nie wiem czy przeżyje. Mam nadzieję. Mój miał chyba za sucho a przede wszystkim za mało słońca. Liście mu skarlały, zero wybarwienia. Normalnie przez 1 sezon zmalał o połowę. Teraz jest na słonecznym stanowisku. Zobaczymy czy się uda go odratować.

Te hortensje twoje piękne. A wcześniej zachwyciły mnie piwonie. Szkoda, że tak krótko kwitną. Ale piękne są.

Jedyny miskant, który się u mnie sprawdził praktycznie w cieniu pod tujami, na minimalnym pasku 40 cm między tujami a magnolią, to gracillimus. Pas 2,5 metrowych tui mam posadzony od strony południowej. Gracek rośnie od chyba 7 lat. Osiąga ze 170-180 cm, większy jest ode mnie pod koniec sezonu. Oczywiście to nie jest ogromna sadzonka objętościowo. Ale całkiem znośna. Już mu się środek trochę wysuszył i wypadałoby go podzielić ale jakoś natchnienia brak.boję się, że go ukatrupię. Druga roślinka, która radzi sobie pod tujami w cieniu i na dodatek jest jasna to klon shirasawy, z tej samej grupy co Jordan. Klony palmowe mi padają po 2 sezonach a te wydają się dobrze w takich warunkach czuć. Mam tam odmianę coś z moon w nazwie tylko nie pamiętam którą. Muszę poszukać bo jest Moon rise albo Autumn Moon. A że tu jest w cieniu to się tak nie wybarwia jak piszą. Jordana mam w donicy, też pod płotem w cieniu.