Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Trudny teren - dużo pracy! 11:20, 13 kwi 2016

Do góry
zapomnialam dodac, ze w rogu działki Posadzone sa sosny czarne i tam zostana bo tam mam tez obecnie kompostownik....
Tu ma być ogród :) 09:14, 13 kwi 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
Moje też w zeszłym roku kwitły. Spoko

Madzia, a ja właśnie kompostownik Twój oglądam i szukam info o wymiarach, no ale nie będę Ci zakłucać urlopu, słoneczka życzę
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:17, 12 kwi 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Jakiego finału? Kochana jeszcze nie raz coś będziemy zmieniać i poprawiać.

Wytchnienia Kobieto
Ale spoko, jeszcze jestem w szale, teraz przyszła kolej na tą część za parawanem przy oczku - Sylwia tam wchodziła...

- był tu kompostownik, teraz też bedzie bo to mus w moim ogrodzie, ale bedzie sprytnie zaaranżowany - będzie wysepka zieleni a za nia parawanink przysłaniający kompost. Widok po pierwszych pracach...

Tu tez będzie ścieżka w lesie
Ukojenie 14:08, 12 kwi 2016

Do góry
olśnienie
jesienią podnieść kompostownik i utworzyć rabatę na środku jeszcze przed zimą, to wiosną będzie już do sadzenia

dobrze myślę?

hmm...
a kompostownik może przeprowadzę bardziej w pobliże ogrodzenia od ulicy?
tylko zupełnie jakoś mi to nie pasuje
duże podwórko, a tak nieustawne w tej chwili
Ukojenie 14:02, 12 kwi 2016

Do góry
miło Cię widzieć Zano
kiedy utworzysz swój wątek?

kompostownik w tym roku zostanie, bo by mnie eM wyklął że ciągle zdanie zmieniam... będę kamuflować i zobaczy się za rok

Pociszają mnie Wasze opinie o hortensjach -że śpią. Te które kupiłam w tym roku miały już widoczne pączki liściowe a teraz to nawet Anabelk mają listki - więc zmyliło mnie
W Kruklandii 08:34, 12 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Juzia, a nie za ładny ten kompostownik? Toż szkoda go brudzić jakimiś odpadkami
Jak potraktujesz brzozy? Będziesz jakoś prostować? Czy jak?

Gosiu...on już brudny. Niestety
Przez zimę trochę nazbierałam do jednej komory i teraz po cięciu też trochę.
A w drugiej stoi choinka ze świąt i czeka na spalenie

Dwie najgorzej powyginane brzozy posadziłam do jednego dołka i będą sobie rosły jak chcą. Będą z tego trzy pnie...trochę pod kątem rosnące. Mam nadzieję

Dwie prostsze pójdą na rabaty. Jedna obok oczka wodnego a druga na front.

Jak podkładki brzozy brodawkowatej po paru latach będą bardzo widoczne, to oddam te brzozy mamie na RODa
W Kruklandii 08:07, 12 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Juzia, a nie za ładny ten kompostownik? Toż szkoda go brudzić jakimiś odpadkami
Jak potraktujesz brzozy? Będziesz jakoś prostować? Czy jak?
Ogródek Iwony II 21:28, 11 kwi 2016

Do góry
Moje skrzynie czekają do następnego weekendu na wykończenie . Mam nadzieję, że ziemia dojedzie

Za skrzyniami jest kompostownik, więc w trawniku prawdopodobnie będą płyty, by można było dojechać z taczką do kompostowników. Chyba, że znajdę alternatywę na trawnik.
Ukojenie 12:31, 11 kwi 2016

Do góry
Na szybko z komorki - plan:

Sciezka z trawnika. Zaznaczylam kolory rabat.
Kompostownik zamieniam w kwietnik - z zewnatrz. Innego miejsca na niego nie znajde - wszyscy sasiedzi obok ogrodzenia maja miejsca relaksu nie chce konfliktu. A ja mam go z dala od domu i czesci odpoczynku.
Ukojenie 12:17, 11 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ale robota poszła do przodu! Kompostownika nie upchniesz gdzieś w rogu?
A krokusy rosną w trawniku? To jesienny zakup?
Wiem, że jeśli rosną w trawie i są ścinane przy koszeniu trawy, zanim liście im zaschną, to przestają kwitnąć.

krokusy to jesienny zakup - chciałam mieć łąkę krokusów, a wyszło
nie mam rogu na kompostownik - sąsiedzi z grilami na każdym - zrobie kratkę i kwietnik
Mały ogród w małej gminie 12:54, 10 kwi 2016

Do góry
Z powodu deszczu i niemożliwości skręcania skrzyń do warzywnika, siedzę i rozmyślam nad układem rabat od frontu domu. Pomóżcie, czy półkola czy prostokąty? Jestem za prostokątami, ale nie mam zielonego pojęcia, jak duże (szerokie) miałyby być. Chciałabym gdzieś z przodu mieć róże (mam tam widok z okna kuchennego).
Jak to rozplanować? Gdzie jakie "załamania", pogrubienia? (czerwone to borówki, fioletowe to warzywnik, a gwiazdka to kompostownik, dwa ostatnie dopiero na etapie planowania.)

W sumie to może być bez kombinowania na początek, ale najbardziej to mnie stresuje ten przód, który widać na zdjęciach na 1 stronie. Już usunęłam część róż stamtąd, ale nie wiem, jak dalej to naprawić.
Kosolkowa Pasja 19:45, 09 kwi 2016

Do góry
Stipę przepikowałam. Mam 14 doniczek. Ale ciekawe czy chociaż połowa przeżyje..

Reniu - jak dobrze że ktoś mnie rozumie...

Cały dzień spędziłam dziś w truskawach.. Ponad 100 flanc rozdanych i trzy taczki na kompostownik.. Szok. Ale jestem z siebie dumna, bo wytrwałam do końca A teraz ledwo łażę. Na dodatek strasznie zimno się zrobiło..

Kwiatków coraz więcej..

Na łące z tujkami i... 20:37, 08 kwi 2016

Do góry
bulionka napisał(a)
Zapraszam więc do wspólnego motywowania
Jutro pokażę Wam jaki mi piekny kompostownik mąż zrobił na trawę po wertykulacji

Joasiu,

Z tego co wiem to trawy po wertykulacji nie kompostujemy - bo mogą być zarodniki grzybów.
Tak wyczytałam. Stosuję się do tej zasady i wywożę jako odpad biodegradowalny.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Ale kompostownikiem możesz się pochwalić. Czekam na zdjęcia

Pozdrawiam,
Na łące z tujkami i... 22:03, 07 kwi 2016

Do góry
Zapraszam więc do wspólnego motywowania
Jutro pokażę Wam jaki mi piekny kompostownik mąż zrobił na trawę po wertykulacji
Pszczelarnia 16:06, 07 kwi 2016

Do góry
Śliczne te pierwiosnki, takich nie widziałam.
Nocny plener...to już wyższa szkoła jazdy, takie foto zrobić.
Poczytałam o szlabanie na zakupy, bo inaczej kompostownik się zasila...trudna sprawa, ale dyscyplina potrzebna, zwłaszcza, że warzywnik duży i roboty jest.
A potem zobaczyłam, że nowa ścieżka powstaje i juz zapowiada się świetnie.
A teraz 2 pytania, czy pierwiosnki same się wysieją po przekwitnięciu i czy chcesz sadzonki mahonii?
Z Pszenicznej ... 08:43, 05 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
ja wywalam przez siatkę na ugór, przynajmniej mniej chwastu tam będzie rosło
No spoko, a mój kompostownik jeszcze nie gotowy i musze do worków pakować
Do raju daleko - u Ewy 22:21, 01 kwi 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

O matko i córko! Ile tego! Jakie to! Łał Ewka, gratuluję cierpliwości
Moje pikowane - już zasilają kompostownik Wszystko mi padło To nic, będzie co innego

Asia, nie strasz Nie chcę zasilać kompostownika moimi stipami
Pikowanie idzie mi migiem
Do raju daleko - u Ewy 19:53, 01 kwi 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Gosiu, Iwonko, to nasze stipy Dzisiaj popikowałam resztę Została mi jeszcze połowa sadzonek, ale już nie mam gdzie uch ustawiać

O matko i córko! Ile tego! Jakie to! Łał Ewka, gratuluję cierpliwości
Moje pikowane - już zasilają kompostownik Wszystko mi padło To nic, będzie co innego
Mały ogród w małej gminie 19:30, 01 kwi 2016

Do góry
Przeglądam na bieżąco zdjęcia waszych ogrodów.
Takie coś mi się podoba jak w tym wątku: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3339-wizytowka-duzy-ogrod-i-brak-pomyslow w poście z godz. 17.46 (nie wiem jak dokładnie zacytować konkretny post). Są niskie rośliny przy płocie - akurat coś dla mnie na ten fragment z przodu działki, gdzie nie chcę się oddzielać od drogi wysoką ścianą.

A to np. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6408-wizytowka-makowo-na-kociewiu to dla mnie zbyt "wyszukany" ogród, tzn za dużo roślin, dość to skomplikowane. Pogubiłabym się w tym.

Jeśli chodzi o ogół mojego ogrodu, to chcę roślinami obsadzić trzy ściany, zostawiając w tym roku w spokoju tę ścianę od północy (braknie mi pewnie kasy). Zostawiam ten fragment inicjatywie sąsiada...

Na tym moim przedszkolnym rysunku wymyśliłam takie coś:

- W rogu SW mam krzaki borówki i maliny.
- W rogu NW planuję kompostownik
- Na ścianie N - 2-3 skrzynki na warzywa (mamy kilka niewykorzystanych krokwi z budowy, więc materiał jest)
- Ściana N jest na wprost tarasu sąsiada, więc liczę na to, że w tym roku jak będzie robił trawnik to coś tam posadzi. Nie planuję tam póki co dużych rabat, tylko zasłonić się od sąsiada, bo to jedyne miejsce na warzywnik.
- Na ścianie N przy domu będzie piaskownica (jeszcze kilka lat) - to jest jedyne miejsce gdzie NIGDY nie świeci słońce dlatego w letnie upały jest to idealne miejsce dla dzieci - w zeszłym roku tylko tam pozwalałam im się bawić jak było ponad 35stopni. No i jakie rośliny lubią rosnąć od północy w cieniu / półcieniu?
- Przy tarasie posadzone są róże pnące - chcę taką pergolą zrobić sobie barierę od sąsiada. Jak nie róże to co?
- Zieloną kreską zrobiłam prowizoryczny rysunek - to można zmienić ale ja nie bardzo się znam na budowaniu ciekawych rabat - tu liczę na wasze doświadczenie.
- Niebieską kreską zaznaczyłam gdzie wokół domu chciałabym rośliny, ale jest mały problem, bo dom jeszcze nie ma ostatecznej warstwy tynku i prawdopodobnie czeka nas to w lato 2017 (no, chyba, że jakimś finansowym cudem w tym roku..) - dlatego boję się tam sadzić, bo mi to rusztowaniami poniszczą...
- Gdzie można posadzić w takim układzie jabłoń / śliwę / gruszę?

Na razie tyle. Może ktoś zechce coś pomóc.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:24, 31 mar 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Piękne masz dekoracje

Trawnik mam roczny i go aerowalam o wertykulacji napisałam u mnie

Słoneczko mam a Ty?

Jolu, idę czytać Wczoraj padało i zimno, za to dzisiaj ładnie i ze słoneczkiem Po pracy zdążyłam zasadzić kulę bukszpanową i przerzucić cały kompostownik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies