Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 09:04, 30 mar 2016

Reniu ozdoby na ostatnią chwile robione byly, kwiatki gipsowe i jaja lekko nieudane

Nie wiem czy dobrze kojarzę że w pierwszym sezonie trawnika nie powinno się wertykulować ?
mateuszmichn 09:34, 30 mar 2016

Ale jajco
Sama robiłaś? Fajne jest

Hmmm fajna stipa moja dopiero kielkuje, mam nadzieję że mama nie zapomni podlewać.
lojalna_ 14:09, 30 mar 2016

Piękne masz dekoracje

Trawnik mam roczny i go aerowalam o wertykulacji napisałam u mnie

Słoneczko mam a Ty?
Krakus 14:39, 31 mar 2016

babka napisał(a)

werbena

stipa dalej czeka na pikowanie

a to moje plony jeżówkowe

wow ile stipy ;o to u mnie marnie w porównaniu chciaż nasionka od Ciebie za które dziękuję

jak to będziesz pikować? jakiś possób jak to wyjhąc z ziemi żeby nie uszkodzić? podpowiesz coś ?(weź poprawkę na męskie wielie paluchy i łapska )

pozdrwiam i zaznaczam
babka 22:21, 31 mar 2016

Wczoraj przerabiałam własnie pikowanie stipy. To czynność, której najbardziej nie lubię ale jak zaczęłam to już jakoś poszło. Wyjmowanie z pojemnika bardzo proste - kępkę podważysz nożem (zwykłym, kuchennym ), wyjmujesz i gotowe. Ja z racji tego, że nie miałam cierpliwości pikowałam po kilka na raz ale gdybym miała więcej czasu spokojnie sadziłabym po jednym. Włosy stipy nie są wcale tak delikatne na jakie wyglądają, można śmiało się z nimi obchodzić.

Dziwne, że nie wzeszła u Ciebie tak samo bujnie, u Reni zresztą tez nie - w końcu to te same nasiona
Ja mam opracowany sprawdzony sposób hodowania nasion: Wysiewam w pudełku po pieczarkach, podlewam i przykrywam drugim takim samym pojemniczkiem. Od czasu do czasu wietrzę czyli zdejmuje dekielek na godzinkę. Nasiona są odpowiednio nawilżone przez cały czas i bardzo szybko i równo startują.
Poczekaj jeszcze chwilkę, może ruszy. Pokaż swoje wysiewy
babka 22:24, 31 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
Piękne masz dekoracje

Trawnik mam roczny i go aerowalam o wertykulacji napisałam u mnie

Słoneczko mam a Ty?

Jolu, idę czytać Wczoraj padało i zimno, za to dzisiaj ładnie i ze słoneczkiem Po pracy zdążyłam zasadzić kulę bukszpanową i przerzucić cały kompostownik

babka 22:25, 31 mar 2016

mateuszmichn napisał(a)
Ale jajco
Sama robiłaś? Fajne jest

Hmmm fajna stipa moja dopiero kielkuje, mam nadzieję że mama nie zapomni podlewać.

Byle nie za dużo bo ona chyba tego nie lubi. Najlepiej zrobić tak jak napisałam wyżej
marzena 22:40, 31 mar 2016

o, jakie ładne wysiewy
ja mam tylko mizerniutką cleome...
babka 22:42, 31 mar 2016

marzena napisał(a)
o, jakie ładne wysiewy
ja mam tylko mizerniutką cleome...

Marzenko a ja przed sekundą u Ciebie byłam
07_Rene 12:48, 01 kwi 2016

Widzę, że dalej masz dylemat z różami.
Znalazłam cos takiego może Ci pomoże https://www.youtube.com/watch?v=J54VEtYIlEk

Wiesz, że mam takie doświadczenie z różami jak Ty, ale ja bym tylko lekkie cięcie korygujące przeprowadziła, bo to już kolejny sezon tych róż. Chyba, że są rzadkie i chcesz zagęścić, to wówczas przycięłabym mocniej.