Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:09, 18 cze 2019

Do góry
Pięknie wygląda szałwia z trawami i buksami
Ogród Mirelli 16:55, 18 cze 2019

Do góry
Mirelko ile kolorów u Ciebie.
Stipa czaderskaCudnie wyrosła.
U mnie szałwia w tym roku prawie nie odbiła.
Którą różę najbardziej lubisz??
Droga do spełnienia 11:59, 18 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Matko, skąd TY masz takiego pięknego bodziszka, hmm?? I dlaczego ja go nie mam? Świetny jest! Jakbyś gdzieś widziała to od razu mi kup albo wołaj gdzie

No i szałwia ze stipą - rewelacja. U mnie jakoś szałwia niebieska wyginęła..
Biała mi została.

PS. możesz przyjechać kiedy chcesz..
tylko zadzwoń do mnie
Buziaki

ha ha!
bodziszek wspaniały
darowany malutki od Agatki z pszenicznej a w tym roku pokazał na co go stać cudny jest i baaaardzo długo kwitnnie!

moze w przyszły tygodniu przyjadę?!
Droga do spełnienia 11:46, 18 cze 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
upały upały z codziennego deszczu i chłodu +34
zwariować można chociaż lubię ciepło
bodziszek, krzewuszka i heidi klum

Matko, skąd TY masz takiego pięknego bodziszka, hmm?? I dlaczego ja go nie mam? Świetny jest! Jakbyś gdzieś widziała to od razu mi kup albo wołaj gdzie

No i szałwia ze stipą - rewelacja. U mnie jakoś szałwia niebieska wyginęła..
Biała mi została.

PS. możesz przyjechać kiedy chcesz..
tylko zadzwoń do mnie
Buziaki
Bylinowa łąka 22:57, 17 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękny masz ten domek.
Widać tez duza różnice terenu i duży areal.
Na rabacie króluje szałwia. Tez ja łubie

Aniu szałwia ładnie kwitnie i nawet po przekwitnięciu ładnie wygląda. Mam jeszcze taką szałwię różową i ta się rozkłada na boki strasznie. W tym roku przesadziłam w nowe miejsce i zobaczę czy coś się zmieniło.

greg66 napisał(a)
Gosiu ostrogowce się wysiewają? ja kupiłem dwie sadzonki, ilu letnie są Twoje?

Grzesiu wysiewają się. Ja mam siewki od Ani Małej Mi, posadziłam w ubiegłym roku, na stronie 48 jest zdjęcie chwilę po ich posadzeniu. U siebie jeszcze siewek nie miałam. Ania mówiła, żeby po przekwitnięciu ścinać kwiatostan, to wtedy z bocznych pędów wypuszczają kolejne i kwitnienie trwa długo.

Waclaw napisał(a)
Ziemia u Was specyficzna. Pamiętam z dzieciństwa.
Domek sielski. Widoki z niego .... już pisałem. Otoczenie bardzo mi odpowiada. Sarenki pokazałem M. ona zawsze takimi malotami się zachwyca.

Każdy ma jakieś uwarunkowania, które są wadą w pewnych okolicznościach, a w innych zaletą. Jeszcze nie mam tyle kompostu, żeby wszędzie dawać, ale produkuję. Za to pod tą skorupą wilgoć jest, więc jak byliny są rozrośnięte i słońce nie ma dostępu do gołej ziemi, to takich efektów nie ma.
Jak kiedyś policzyłam ile ton piasku musiałabym nawieźć żeby rozluźnić ziemię, a jeszcze przekopać to wszystko, to dałam sobie spokój. Robię po kawałeczku i sadzę rośliny, które dobrze znoszą takie warunki.
A okoliczności przyrody mi też się podobają.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 20:38, 17 cze 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Piękna ta Novalis. Poszło na moją listę róż do ogrodu

Przepraszam za cytowanie postu z 4 zdjęciami ale chciałbym prosić o nazwy roślin. Lubię takie ciemne barwy

Nie ma problemu, choć nie wiem czy uda się pomóc.
na pierwszym to różowa szałwia, tylko na zdjęciu wyszła na ciemną
Drugie i ostatnie to jarzmianka tylko nie znam odmiany bo dostałam ją od kogoś, już teraz nie pamiętam kurcze od kogo
Przed ostatnie zdjęcie przedstawia żurawkę, ale też nazwy nie podam bo mam już ją od bardzo dawna, właściwie od początku, moja ulubiona, niezwykle długo i obficie kwitnie.
Bylinowa łąka 20:16, 17 cze 2019

Do góry
Piękny masz ten domek.
Widać tez duza różnice terenu i duży areal.
Na rabacie króluje szałwia. Tez ja łubie
Bylinowa łąka 19:29, 17 cze 2019

Do góry

Mirka napisał(a)

Mirko teść pospawał wszystko u siebie i na działkę przywieźliśmy gotowe elementy do skręcenia. Potem wycięte były kawałki styropianu z ocieplenia, żeby przykęcić konstrukcję do ściany. Po przymiarce teść ze szwagrem wywiercili świdrem dziury i zabetonowali tam pręty z gwintem. Na koniec całość poskręcali i wyglądało to tak. Tam po bokach konstrukcji przyspawane są płaskowniki z nawierconymi otworami do przykręcenia desek.

Później teść od spodu poprzykręcał deski wkrętami do drewna. Pilnował, żeby na podeście były ok 2mm odstępy między deskami dla spływu wody.

anabuko1 napisał(a)

Ale piękne roślinki,Ty masz jakieś giganty te bodziszki i szałwie.
Takich bodziszkowi nie znam i nie mam.
Ale dwa inne , biały i rowy mam.Ale moje mniejsze.
I

Aniu bodziszki super się rozrastają. Jak chcesz sadzonek to ci dam. Szałwie z samosiewu i widziałam kolejne siewki, więc będzie ich więcej.

MalgosiaW napisał(a)
Szałwia super. Moją zjadły ślimaki

Zazdroszczę

Gosiu moja też podjedzona była, ale bardziej im smakowało co innego. Najgorzej z młodymi siewkami. Jeszcze teraz mam na balkonie szałwię z nasionek od Basi, bałam się ją wysadzać do gruntu właśnie ze względu na ślimaki, a potem były upały i tak dalej siedzi na balkonie. Zresztą inne roślinki też.

Doranma napisał(a)
Z przyjemnością rozłożyłabym koc na tej Twojej łące i trochę pospała ☺ Schody super!

Dorotko zapraszam na fotel - wygodniejszy Schody fajnie wyszły. Trochę pracy teściowi dołożyłam przez to, że chciałam na dwie strony, ale wzdłuż ściany przechodzimy do schodów prowadzących na taras i nie chciałam, żeby ktoś skacząc na skróty nogę skręcił. Wymyśliłam, że z lewej strony posadzę ligustr cięty w prostokąt, nie wyższy jak podest, tak by zakrywał tą dziurę pod schodami.

Urszulla napisał(a)
U mnie te bodziszki się położyły. Myślę gdzie by je przesadzić i rozmnożyć. Koncepcji brak. A u Ciebie zachwycające

Ula ja mam już kilka rodzajów bodziszków. Niebieskie wysokie i drugie podobne ciut niższe, bodziszki kantabryjskie różowe przy różach, bodziszki korzeniaste, też różowe i najmniejsze ze wszytkich dobre jako niski zadarniacz, bodziszki Max Frei biały i różowy, te mają bardziej powcinane listki , z tym że biały jest bardziej rozlazły. I w tym roku doszedł jeszcze bodziszek żałobny od Anitki. Świetne do zadarniają, bo chwastów mało co przepuszczają, na wiosnę jedynie oplewić. Ja obsadzam teraz wokół krzewów, żeby było łatwiej kosić.

marba napisał(a)
U mnie te wysokie bodziszki też się pokładają. Jedynie te niskie, np Max Frei trzymają formę. Te lubię najbardziej.

Basiu u mnie też leżą, ale ten rok taki jest. Po deszczach bujneło wszytko jak nigdy. Te Max Frei też mi się podobają. Rozmnażam.

Tak sucho było w sobotę. Nie we wszystkich miejscach na szczęście. Taka skorupa z wierzchu.

Lepnica dla Ani. To siewki z jednej sadzonki, a jeszcze zupełne maluchy nie kwitną. I ostrogowce z twoich siewek.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:02, 17 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Asiu, jak wysoka rośnie u Ciebie ta szałwia?

Idę zmierzyć
Jestem i zmierzyłam wszystkie odmiany jakie u mnie rosną
Deep Blue - 45-50 cm
Marcus - 30 cm
Caradonna - 70-80 cm
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:20, 17 cze 2019

Do góry
JoannA napisał(a)

Szałwia to Sensation Deep Blue.
W ZP powinnaś ją dostać.

Asiu, jak wysoka rośnie u Ciebie ta szałwia?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:59, 17 cze 2019

Do góry
Annak napisał(a)

Szałwia to Sensation Deep Blue.
W ZP powinnaś ją dostać.
Przerwa na kawę... 15:47, 17 cze 2019

Do góry
Poppy napisał(a)
Jak dobrze, ze nie mam hustawki ale ja na innym etapie ogrodowym jestem, wiec to niewskazane.
Jesienne cosie na pewno na rabaty znajdziesz. popatrz tez na zawilce, ale nie te wysokie, tylko takie z serii labedziej, pierwszy z nich to wild swan. Nie rozlaza sie po rabatach jak np honorine jobert. I hryzantemy tez sa dlugo, dlugo fajne, a wiosna i wczesnym latem sa praktycznie malo widoczne. Plus masz przeciez trawy
u ciebie fajny jest ten kącik z krzesełkami i ceglaną ścianą. Miałam się zapytać, czy ją jakoś reanimować może kiedyś będziecie (malować lub ściągać farbę) bo ona sama w sobie jest mocno klimatyczna.

A takich zawilców lokalnie u nas nie widziałam ale na www są, ładne są.

Ostatnio u Lucy bardzo mi się podobała szałwia okręgowa
Moja działka na Dębowym Lesie 13:21, 17 cze 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Dobrze widzieć znajome buzie. Miło poznać buzie i imiona pozostałych znajomych z O.

Oj spotkanie bylo mega .
Wspaniali ludzie sa na tym O.
Rozmów dużo, spacerów duzo, wymiana doswiadczen rożnych tez i roślinek tez byla.
z buzia usmiechnieta od ucha do ucha wracałam

Tymczasem w moim ogrodzie tez cos się dzieje

Gizelka

Róża Chippendale

Leonardo da Vinci i roza Rhapsody in Blue i Szałwia omszona Ostfriesland

Podwórkowa rehabilitacja 11:20, 17 cze 2019

Do góry
Queen Elizabeth

Pashmina z kocimiętką (jakieś niedobitki, które nie wycięłam) i przywrotnikiem. Z drugiej strony szałwia.

W samym słońcu 23:54, 16 cze 2019

Do góry
Poszukuję info, która szałwia jest bardziej niebieska: blue Marvel czy Deep blue?
Mam między innymi właśnie taką intensywnie niebieska i zastanawiam się co to za odmiana. Wysokość w czasie kwitnienia na pewno ze 40 cm jeśli nie więcej.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:29, 16 cze 2019

Do góry
Hej Kim, widzę że ostro zabrałaś się do tworzenia ogrodu. Pogoda nie sprzyja przesadzaniu roślin a dodatkowo wiele z nich jest na etapie kwitnienia. Ja też czekam aż przekwitnie mi szałwia na frontowej. Chociaż dwa dni temu przesadzałam jeżówkę i liliowce w pąkach i kwitnącą drakiew. Ale nie bierz ze mnie przykładu .

Widzę, że macie spory basen. My właśnie kupiliśmy mały . Czy mogłabyś mi napisać na priv w jaki sposób dbacie o czystość wody i basenu? Bo nie wiem jakie akcesoria powinniśmy kupić. Będę Ci wdzięczna .
Liliowo i kolorowo:) 22:38, 16 cze 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Rozumiem że to szałwia. Ładnie rośnie u Ciebie. Ale to ta wyższa, też mam choć może inną odmianę. Nie wiem czy z szałwiami nie dam sobie spokoju albo będę szukać docelowego właściwego miejsca.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 22:16, 16 cze 2019

Do góry
szałwia zniknęła z krajobrazu bylinowej

liatra próbuje dogonić przetacznikowca, ale bez skutku
Na zielonej... trawce :) 20:47, 16 cze 2019

Do góry
Szałwia tydzień temu

Ogród z koniczynką 19:49, 16 cze 2019

Do góry
bogumila napisał(a)
Też obejrzałam seans fotkowy.Jest pięknie...rośliny dorodne i cudnie kwitną...szałwia na przewodzi...
Na brak deszczu nie możemy narzekać,chyba,że na nadmiar i ten porywisty wiatr.Pozdrówka.

Bogusiu, Ty najlepiej znasz ten "ból" deszczowy, bo masz to samo, no i ten porywisty wiatrzycho...zgroza normalnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies