Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 22:58, 11 lip 2019

Te liście u grabka to dopiero pąki ale zawsze . Dzięki kochane .

TAR - bardzo dobrze zrobiłaś z szałwią, jest szansa że zdąży drugi raz zakwitnąć. Część moich już kwitnie po raz drugi .
Johanka77 23:00, 11 lip 2019

TAR napisał(a)
dziewczyny wezcie mnie uswiadomcie, dzis obcielam czesc szalwi ale przy samej ziemi. nie tylko kwiatostany. dobrze??? bo zawsze wiosna suszki scinalam.

Bardzo dobrze!
kwartet 23:06, 11 lip 2019

No naoglądałam się naczytałam,doedukowałam jeszcze tylko durzucę że po
ścinaniu strasznie trzeba szałwi pilnować przed ślimorami . Mi w zeszłym roku mnóstwo wsuneły do łysego.
Magara 23:15, 11 lip 2019

TAR napisał(a)
dziewczyny wezcie mnie uswiadomcie, dzis obcielam czesc szalwi ale przy samej ziemi. nie tylko kwiatostany. dobrze??? bo zawsze wiosna suszki scinalam.

w zeszłym roku też cięłam nisko, a w tym roku cięłam metodą Ewy-Andy z Doświadczalnej, choć zaczęłam ciąć dopiero w fazie przekwitania, a nie już na początku kwitnienia...
wklejam z moim notatek:
"Pierwsze gałązki szałwii, te zewnętrzne, przycinam do przedostatniego listka zaraz na początku kwitnienia. Po kwitnieniu część pozostałych gałązek przycinam do ostatniego listka lub jeszcze niżej, a część wyżej. Gałązki, które zostały przycięte na początku kwitnienia teraz kwitną. Reszta dojdzie, jeśli ślimaki nie zjedzą młodych listków."
Mam nadzieję, że praw autorskich nie naruszam i że szałwia mi się odwdzięczy, bo przy tym przycinaniu narobiłam się jak głupia
April 06:58, 12 lip 2019

Ja szałwię tnę do zera. Mam za dużo żeby bawić się w częściowe cięcie. Tydzień temu ścięłam, teraz ma już liście nowe. Wczoraj podlałam florowitem i myślę, że za tydzień będą pędy z zawiązkami kwiatowymi, a za dwa tygodnie już może zakwitnie. Ślimaki gardzą moim ogrodem
TAR 08:57, 12 lip 2019

nigdy nie scinałam szalwi w sezonie, zawsze na wiosne suszki usuwalam. ale chcialam by sie z nasion zagescila. teraz juz mam jej pod dostatkiem. nie muszi kwitnac powtornie bo ona pomiedzy prosem rosnie a proso za chwile bedzie kolorow nabierac i nie potrzebuje wypełnien.
TAR 08:59, 12 lip 2019

April napisał(a)
Ja szałwię tnę do zera. Mam za dużo żeby bawić się w częściowe cięcie. Tydzień temu ścięłam, teraz ma już liście nowe. Wczoraj podlałam florowitem i myślę, że za tydzień będą pędy z zawiązkami kwiatowymi, a za dwa tygodnie już może zakwitnie. Ślimaki gardzą moim ogrodem

u mnie wiecej szkody od slimakow czynia mszyce i te zielone pasikoniki, mam wszedzie liscie poobzerane nawet dorwaly sie do judaszowcow. choc na poczatku balam sie ze to opuchlaki ale te zielone stwory podobne liscie zreja i podobnie wygryzaja. opuchlakow w ziemi szukalam przy zurawkach - nie ma
malgol 09:04, 12 lip 2019

April napisał(a)

A ja podsypując namoczony obornik owczy pod jeżówki popłuczynami podlałam szałwie. Ciekawe co z tego wyjdzie bo wystraszyłam się jak zamachnęłam się tym wiadrem.Albo je zabiłam albo nie
sarenka 09:15, 12 lip 2019

April napisał(a)
. Poproszę o zdjęcie. Scinalam chyba ze 2 tyg temu,liście są, ale jeszcze niziutka, może maks 1,5 cm ma jeśli nie mniej.
Gosiek33 09:27, 12 lip 2019

malgol napisał(a)

A ja podsypując namoczony obornik owczy pod jeżówki popłuczynami podlałam szałwie. Ciekawe co z tego wyjdzie bo wystraszyłam się jak zamachnęłam się tym wiadrem.Albo je zabiłam albo nie

Nie pomyślałam by moczyć granulowany, do tej pory sypałam suchy i ziemią tylko przysypywałam, ale widzę w tej suszy, że z ziemi wystaje i chyba nic z niego do roślin nie dociera